Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.12.2019 | Olympiakomitea

Naiset vaikuttajina – en mer välkomnande idrott  – Seminaari urheilun tasa-arvosta Vaasassa 20.2.2020 

Program: Sofia B Karlsson, sakkunnig och utbildningsansvarig inom inkluderande idrott från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna i Sverige föreläser om en normmedveten idrott.

Utbildningsinsatserna inom Riksidrottsförbundet är till för att stötta den svenska idrottsrörelsens företrädare i att syna egna normer och bli bättre på att skapa en miljö där alla kan känna sig välkomna och trivas. Sofia har en bakgrund som tennisspelare men också inom AIK Fotboll där hon arbetade med att stötta klubbens ungdomstränare i frågor som rör exempelvis jämställdhet, machokultur, homofobi och rasism. År 2018 fick Sofia RFSL Stockholms Regnbågspris för sitt arbete med att försöka göra idrotten till en mer självklar plats för hbtq-personer.

Tarja Krum från projektet På samma linje presenterar sitt slutarbete om hur kvinnors roll inom idrotten kan förstärkas. Vad kan man göra som individ eller som representant för en förening, kommun eller ett förbund?

Förutom inlägg av Tarja och föreläsning med Sofia består tillfället av en paneldiskussion. Deltagare i panelen är Sofia B. Karlsson från Sveriges Riksidrottsförbund, Mikael Nordman, sportredaktör på Vasabladet, Satu Nieminen som går Finlands Olympiska Kommitténs utbildning Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä, samt Ann-Christine Grönholm, ordförande från Vasa IFK.

Tidpunkt: torsdag 20.2.2020 kl. 18-21. Tillfället inleds med kaffeservering fr.o.m. kl. 17.30.

Plats: Eksalen i Folkhälsanhuset Wasa, Rådhusgatan 25, 65100 Vasa.

Tillfället är tvåspråkigt och kostnadsfritt. Anmälan sker här.  

Arrangörer: Folkhälsan, Projektet På samma linje och Finlands Olympiska Kommittés ESR-understödda projekt Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä 

Naiset vaikuttajina – en mer välkomnande idrott

Ohjelmassa: Sofia B Karlsson, Ruotsin urheiluliiton yhdenvertaisuusasiantuntija ja koulutusvastaava luennoi yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta urheilusta.

Ruotsin urheiluliiton koulutukset tähtäävät turvallisen ja vastaanottavaisemman urheiluympäristön luomiseksi. Sofialla on tennispelaajataustaa, ja hän on myös toiminut jalkapallon parissa tukien seuran nuorisovalmentajaa tasa-arvon, machokulttuurin, homofobian ja rasismin kysymyksissä. Sofia sai vuonna 2018 RFSL Tukholman sateenkaaripalkinnon työstään hbtq-henkilöiden urheilun edistämiseksi.

Tarja Krum hankkeesta På samma linje esittelee lopputyötään aiheesta, kuinka naisten roolia urheilussa voi vahvistaa. Mitä yksilö tai seuran, kunnan tai liiton edustaja voi tehdä?

Tarjan ja Sofian osuuksien lisäksi ilta tarjoaa paneelikeskustelun, jossa osallistujina ovat Sofia B. Karlsson, Ruotsin urheiluliiton yhdenvertaisuusasiantuntija ja koulutusvastaava; Mikael Nordman, Vasabladetin urheilutoimittaja; Satu Nieminen, Olympiakomitean Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -koulutuksen osallistuja sekä Ann-Christine Grönholm, Vasa IFK:n puheenjohtaja.

Aika: Torstaina 20.2.2020 klo 18–21 (kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen).

Paikka: Folkhälsanhuset, Raastuvankatu 25, 65100 Vaasa
Tilaisuus on kaksikielinen ja maksuton. Ilmoittautumiset linkin kautta.

Järjestäjinä toimivat: Folkhälsan, Projektet På samma linje ja Suomen Olympiakomitean ESR-rahoitteinen Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hanke