Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.12.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 51/2019: Suomalaishiihtäjät joulunviettoon palkintokorokkeen kautta

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki kirivät palkintokorokkeelle maastohiihdon maailmancupin parisprintissä Sloveniassa. Jouluviikolla käynnistyvät perinteisesti jääkiekon nuorten arvokisat sekä maastohiihdon ja mäkihypyn vuodenvaihteen klassikkokilpailut.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti oli 47:s Alta Badian maailmancup-suurpujottelussa. Välipäivinä naisilla on maailmancupin suurpujottelu ja pujottelu Itävallassa.

Ampumahiihto: Kaisa Mäkäräinen huipensi nousujohteisen viikkonsa yhteislähdön nelossijaan Ranskan maailmancupissa. Pikakilpailun sijaa 56 seurasi takaa-ajon 19:s sija. Mari Eder keräsi kolmesta kilpailusta tasapainoisen sarjan: 25:s, 24:s ja 13:s. Miehiä ei enää yhteislähdössä nähty, mutta Tero Seppälä otti jälleen mc-pisteitä pikamatkan sijallaan 33 ja takaa-ajon sijallaan 37. Myös Tuomas Harjula selviytyi takaa-ajoon mukaan ollen 51:s ja 59:s. IBU-cupissa Itävallassa joukkueesta nousi esiin Jaakko Ranta, joka oli normaalikilpailussa 42:s, pikakisassa 12:s ja sekaparikilpailussa Erika Jänkän kanssa kymmenes. Naisissa Sanna Markkasen 40:s sija pikakisassa oli paras suomalaissijoitus. Ampumahiihtocupit viettävät taukoa loppiaisen yli.

Freestyle: Elias Syrjä otti jälleen vankan pistesijan big airin maailmancupissa, kun hän oli viides Atlantan osakilpailussa Yhdysvalloissa.

Lumilautailu: Enni Rukajärvi laski kymmenenneksi maailmancup-kauden viimeisessä big air -kilpailussa Yhdysvaltain Atlantassa. Anton Lindfors laski 16:nneksi lumilautakrossin maailmancupissa Italiassa.

Maastohiihto: Planican sprinttiviikonlopun suomalainen ilonaihe oli Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen kolmostila vapaan parisprintissä. Edellä oli vain kaksi Norjan paria, joten käytännössä maavertailussa sijoitus oli toinen. Henkilökohtaisessa sprintissä erävaiheeseen pääsi vain Mäki, joka kirjautti sijan 13. Tour de Ski käynnistyy Sveitsistä lauantaina.

Mäkihyppy: Suomalaishyppääjät eivät yltäneet maailmancupin pisteille Engelbergin viikonlopun aikana. Paras suomalaissijoitus oli Niko Kytösahon 45:s lauantain kilpailussa. Keski-Euroopan mäkiviikkoa käynnistellään jo viikonloppuna Oberstdorfissa.

Yhdistetty: Ilkka Herola pääsi jo erittäin lähelle palkintokoroketta Ramsaun maailmancupissa, mutta vielä oli tyytyminen pariin pistesijaan (kahdeksas ja neljäs). Muut suomalaiset eivät yltäneet mc-pisteille asti.

Kesäolympialajit

Golf: Janne Kaske (T57.) ja Sami Välimäki (T64.) läpäisivät cutin Euroopan kiertueen vuoden viimeisessä turnauksessa Australiassa.

Purjehdus: Oskari Muhonen oli 20:s finnjollan MM-regatassa Australiassa. Finnjollassa tämän vuoden olympiapaikat olivat jaossa jo kevään EM-regatassa, joten Tokio-ulottuvuutta MM-kisoilla ei ollut.

Sulkapallo: Airi Mikkelä eteni puolivälieriin saakka 25 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksessa Yhdysvalloissa.

Ei-olympialajit

Formula 1 -veneet: Sami Seliö päätti MM-sarjan viitossijaan ja Filip Roms 12. sijaan Arabiemiraateissa viikonloppuna. Seliö oli MM-sarjassa yhdeksäs ja Roms 18:s.

Keilailu: European Bowling Tour vuosimallia 2020 käynnistyy Ruotsista vielä tämän vuoden puolella.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Sekä poikien alle 20-vuotiaiden että tyttöjen alle 18-vuotiaiden maajoukkue aloittaa MM-kisat tapaninpäivänä. Mestaruutta puolustavat pojat pelaavat Tshekissä ja MM-pronssia puolustavat tytöt Slovakiassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta