Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.01.2020 | Huippu-urheilu

Lausanne 2020: Suomelle mitalisadetta joukkuekilpailuissa

Nuorten talviolympialaisten joukkuekisapäivä oli suomalaisittain menestyksekäs. Suomalaisia oli mukana peräti kuudessa mitalijoukkueessa.

YOG-kisojen kuudes kisapäivä Sveitsissä alkoi suomalaisjuhlilla, kun Rosa Pohjolainenja Jaakko Tapanainen kukistivat alppihiihdon suurmaat paripujotteluna käydyssä joukkuekilpailussa. Kisaformaatissa kunkin maan tyttö- ja poikaurheilija laskevat kaksi lyhyttä pujottelulaskua toiseen maan edustajia vastaan, ja kunkin parin voittaja saa maalleen yhden pisteen.

Kilpailun avauskierroksella suomalaiset kukistivat Italian pistein 4-0. Toisella kierroksella kaatui Norja pistein 3-1 ja välierissä Ranska samoin lukemin. Finaalissa suomalaisia vastaan asettui Saksa joukkueella Lara Klein Max Geissler-Haubert. Suomalaiset ottivat heti alussa ohjat käsiinsä ja tyrmäsivät saksalaiset voitoin 4-0.

-Tuli normi-perusvarmoja laskuja, ja sehän riitti tänään voittoon! Pohjolainen naurahti.

-Oli hyviä laskuja. Ei täydellisiä, mutta riittävän hyviä. Aina tuntuu hyvältä seisoa keskikorokkeella! Tapanainen sanoi.

Alppihiihtojoukkueen valmentaja Roope Leskinen iloitsi, että nuorten parissa tehty työ tuottaa tulosta.

-Tänään meni kyllä molemmilla tosi upeasti. Oli jäänyt ehkä nälkää yksilölajeista. Tämä kertoo siitä että olemme osanneet tehdä oikeanlaista työtä suomalaisten nuorten parissa, Leskinen sanoi.

Myös Skisport Finlandin alppihiihdon urheilujohtaja Tommi Viirret oli samoilla linjoilla:

-Tämä osoittaa, että pystymme myös Suomessa opettamaan ja oppimaan ne perusvalmiudet, joilla voidaan tasapäisesti taistella sellaisia maita vastaan, jotka treenaavat jatkuvasti optimaalisissa olosuhteissa. Olemme pyrkineet nuorten kanssa erityisesti siihen, että ymmärtäisimme entistä laajemmin alppihiihtäjien kehittämistä monipuolisina urheilijoina, Viirret sanoi.

Alppihiihdon joukkuekilpailun tulokset

Pikaluistelijat sijoilla 1-2-3

Pikaluistelijat kävivät oman joukkuekisansa monikansallisin joukkuein. Henkilökohtaisten kilpailujen perusteella muodostetut nelihenkiset joukkueet kilpailivat toisiaan vastaan neljän kierroksen joukkuekisassa. Kustakin joukkueesta pudotettiin jokaisella kierroksella pois yksi luistelija, ja joukkueiden viimeiset luistelivat maaliin saakka.

Mukana oli 16 joukkuetta, joista suomalaisväriä nähtiin neljässä. Sini Siron edustama joukkue nappasi kultamitalin ajalla 2.04,10, Laura Kiviojan joukkue otti hopeaa ajalla 2.05,92 ja Tuukka Suomalaisen joukkue ylsi pronssille ajalla 2.05,96.

-Oma osuus meni hyvin. En tuntenut joukkuekavereita ennestään, mutta olihan tämä kiva kokemus ja hieno tapa tutustua uusiin ihmisiin. Nuorten olympialaiset on ollut upea tapahtuma ja yksi elämäni parhaista kokemuksista, voittajajoukkueen Sini Siro totesi.

Neljännen suomalaisen Eetu Käsnäsen joukkue oli 12:s ajalla 2.10,07.

3vs3 jääkiekossa kaksi suomalaismitalistia

Kisojen uutuuslajin 3 vs 3 jääkiekon turnauksessa pelattiin mitaliottelut. Tyttöjen mustan joukkueen maalia vartioinut  Emilia Kyrkkö ja poikien punaisen joukkueen hyökkääjä Juho Lukkari pääsivät hopeamitalien makuun. Tyttöjen finaalin voitti keltainen joukkue lukemin 6-1 ja poikien loppuottelun vei vihreä joukkue maalein 10-4.

Kolmas suomalainen, poikien mustan joukkueen maalivahti Kalle Varis joutui joukkueineen taipumaan pronssiottelussa ruskealle joukkueelle lukemin 5-6.

Myös taitoluistelussa käytiin monikansallinen joukkuekilpailu, jossa oli mukana kahdeksan joukkuetta. Suomen Nella Pelkosen joukkue Team Determination sijoittui neljänneksi. Pelkonen onnistui omassa vapaaohjelmassaan erinomaisesti keräten pisteet 91,21.

Ampumahiihdon sekaviestissä Suomen joukkue Olivia Halme, Anni Hyvärinen, Ville-Valtteri Karvinen, Kalle Loukkaanhuhta sijoittui 12:nneksi. Kisassa oli mukana 24 joukkuetta. Suomi jäi kisan voittaneesta Italiasta kuusi ja puoli minuuttia.

Kilpailujen aikataulu ja tulospalvelu

Suomen Olympiakomitean kisasivut

Olympic Channel (live stream)