Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.01.2020 | Seuratoiminta

”Mopo on karannut käsistä” – seuroilla tärkeä rooli nuuskankäytön kitkemisessä

Nuuskan käytöllä on pitkät perinteet urheilun parissa. Viime vuosina nuuskan käyttö on yleistynyt huomattavasti ja nuuskaaminen on levinnyt entistä laajemmin urheilun kentälle. Seurat ovat keskeisessä asemassa sekä lasten ja nuorten liikuttajina että sosiaalistajina. Seuroilla on tärkeä rooli nuorten urheilijoiden nuuskan käytön ehkäisemisessä, sillä seuratason toimilla voidaan vaikuttaa nuorten urheilijoiden asenteisiin.

EHYT ry:n Saija Himanka korostaa, että nuoret urheilijat käyttävät nuuskaa lähes kaikissa urheilulajeissa.

– Usein nuuskaaminen yhdistetään vain muutamiin lajeihin, kuten jääkiekkoon tai salibandyyn. Totuus on, että se on läsnä kaikissa lajeissa: jalkapallossa, painissa, hiihdossa… Ei tule mieleen urheilulajia, jossa ei nuuskattaisi, hän toteaa.

Nuuskaava urheilija antaa vastustajalleen etumatkaa

Nuorten urheilijoiden nuuskan käytölle löytyy monia syitä. Nuuskaaminen koetaan usein muita päihteitä hyväksyttävämpänä. Tupakan haitat tiedetään, mutta nuuskaamisen varjopuolet eivät ole yhtä tuttuja. Usein vallitsee harhakäsitys, että nuuska jopa parantaisi urheilusuoritusta.

– Suuri sosiaalinen paine on yleinen motiivi nuuskan käytön aloittamiselle. Lisäksi nuuskaamiseen liittyy usein uskomus siitä, että nuuskasta olisi hyötyä urheilussa – vaikka todellisuudessa vaikutus on täysin päinvastainen, Himanka kertoo.

Nuuska aiheuttaa suuren nikotiinimäärän vuoksi tupakan tavoin voimakasta riippuvuutta, ja nuuskaajan keho on jatkuvassa rasitus- ja stressitilassa. Suorituskykyhaittojen lisäksi nuuskan käyttö vaarantaa urheilijan terveyden. Sen on todettu jopa lisäävän vammojen riskiä ja hidastavan niistä parantumista. Pitkäaikainen nuuskaaminen lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen sekä suun- ja kaulan alueen syöpiin. Viime vuosina markkinoille ovat tulleet entistä vahvemmat nuuskat, joiden haittavaikutuksia nuoren keholle ei ole vielä tutkittu.

Seuroihin tarvitaan selkeät säännöt

Erityisen haitallista nuuskaaminen on kehittyvässä vaiheessa olevan nuoren elimistölle. Urheiluseurat ja -joukkueet toimivat nuorille koulun ja kodin tavoin merkittävinä kasvuympäristöinä, minkä vuoksi valmentajien ja muiden urheiluseuratoimijoiden aktivointi on erittäin tärkeää.

Himanka korostaa seurojen roolia nuuskaamisen ehkäisyssä ja toivoo seuroihin selkeitä sääntöjä nuuskan käytön kitkemiseksi.

– Nuuskan käytön ehkäisy tulee olla osana seurojen vastuullisuustoimintaa. Seuroihin tarvitaan pelisäännöt, joista kaikki osalliset pitävät kiinni. Sääntöjen on koskettava kaikkia: valmentajia, taustajoukkoja, urheilijoita ja urheilijoiden vanhempia, Himanka sanoo.

Sen lisäksi, että yhteiset pelisäännöt sitouttavat seuran jäseniä, ne toimivat perustana kaikelle seuran toiminnalle.

-Ei ole esimerkiksi hyväksyttävää, että seuran linja-auto poikkeaa Haaparannan nuuskaliikkeen kautta turnauksiin, Himanka jatkaa.

Aikuisten on otettava vastuuta

Aikuisten esimerkillä on suuri merkitys nuorten asenteiden kehittymisessä. Syöpäjärjestöjen julkaisema Nuuska nuorten urheilijoiden arjessa -raportti osoittaa, etteivät valmentajan neuvot nuuskan käytön vähentämiseksi vakuuta nuoria, mikäli valmentajan tiedetään itse käyttävän nuuskaa.

Himanka kannustaa seurojen aikuisia sekä ottamaan vastuuta omasta käyttäytymisestä että pohtimaan oman toimintansa vaikutuksia.

-Olen työssäni nähnyt monenlaisia kyseenalaisia tapauksia. Edustusvaatteet päällä tulee näyttää nuuskatonta esimerkkiä. Aikuinen ei voi seistä kentän laidalla nuuska huulessa tai nuuskakiekko taskussa. Kyllä lapset ja nuoret näkevät, jos huuli tai housuntasku pullottaa, Himanka huomauttaa.

-Tupakoimista varten otetaan usein etäisyyttä muihin kanssaihmisiin, mutta nuuskaa valitettavasti käytetään ihan avoimesti ja peittelemättä, hän jatkaa.

Vastuun ottaminen koskee myös huippu-urheilijoita, jotka ovat monelle nuorelle esikuvia.

-Huippu-urheilija omalla nuuskaamisellaan helposti viestii nuorille, että nuuskaaminen olisi hyväksyttävää tai että se parantaisi suoritusta. Jokaisen on hyvä pohtia, miten oma käytös näkyy ulospäin, Himanka sanoo.

Himanka kannustaa seuroja puuttumaan nuuskan käyttöön, sillä juuri seuratasolla pystytään saada suuria muutoksia aikaan. Terveydellisten hyötyjen lisäksi vaikutukset näkyvät myös tulostaululla.

-Älkää antako etumatkaa käyttämällä nuuskaa, Himanka muistuttaa.

 

Lähteet ja lisätietoja:

Fressis.fi

Röökikroppa.fi

NikEdu.fi

Päihteetön pelikenttä -esite

Nuoret ja nuuska -esite

Ota nuuskaamisen ehkäisy osaksi seurasi pelisääntöjä. Lataa ja tutustu pelisääntömateriaaliin täältä.

 

Lue lisää aiheesta