Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
30.01.2020 | Seuratoiminta | Blogi

Pekka Nikulainen: Liikunta- ja urheilujärjestöt kantavat vastuunsa lasten ja nuorten urheilussa

Helsingin Sanomien mielipidesivulla 23.1. Suvianna Hakalehto, oikeustieteen professori ja Merja Pentikäinen ihmisoikeus- ja vastuullisuusasiantuntija peräänkuuluttavat päättäjien vastuuta Lasten ja nuorten urheilun toimintakulttuurin parantamiseksi. Heidän mukaansa on havahduttu siihen, että esiin nousseet tapaukset – Lasten ja nuorten epäasiallinen – jopa väkivaltainen – kohtelu urheilussa ovat vain jäävuoren huippu ja ongelma on laajalle levinnyt.

Jokainen epäasiallinen kohtelu on liikaa ja siksi käynnissä oleva keskustelu on äärimmäisen arvokasta. Meillä kaikilla aikuisilla on kasvatusvastuu erilaisissa ympäristöissä – kotona, koulussa ja myös urheiluseuroissa. Urheiluseurat ovat ennen kaikkea kasvuyhteisöjä. Kasvulla tarkoitetaan varmasti urheilullista kehitystä ja oppimista, mutta ennen kaikkea ihmisenä kasvua. Urheilu ja seuratoiminta on parhaimmillaan loistava elämänkoulu, jossa opitaan itsetuntemusta, yhdessä toimimista, onnistumisten ja pettymysten käsittelyä sekä monia muita elämässä tarvittavia taitoja. Ohjaaja ja valmentaja on ennen kaikkea tämän kasvun ja kehityksen tukija.

Liikunta- ja urheilujärjestöissä on pitkät perinteet eettisesti kestävän ja kasvatuksellisen toiminnan rakentamisessa. Nykyisin yhteiset Reilun Pelin periaatteet, lajiliittojen valmentaja- ja ohjaajakoulutukset, Tähtiseuraohjelma sekä lukuisat seminaarit ja tilaisuudet kantavat mukanaan lapsi- ja nuorilähtöistä toimintaa. Huippu-urheilussa meillä on loistavia esikuvavalmentajia, jotka korostavat ihmisen kasvua, vuorovaikutusta ja keskinäistä luottamusta huippusuoritusten perustana.

Työ on tuottanut myös hyvää tulosta, vaikka julkisuudessa näkyvät räikeät epäkohdat. Esimerkiksi säännöllisesti kerran vuodessa seuroissa toteutettavissa Pelisääntökyselyissä lasten vanhemmat (n= 7500) ovat lähes 90%:sti tyytyväisiä toimintaan ja sen eri osa-alueisiin. Samaan suuntaan viittaa myös Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus, joka vuonna 2016 kysyi 11-15 vuotiailta (n= 3000) toiminnan laadusta.  Toiminnan eri osa-alueisiin, kuten rohkaiseva ja innostava ilmapiiri, oli tyytyväisiä yli 80% lapsista ja nuorista. Uusimman LIITU-tutkimuksen (2018) mukaan seuratoimintaan osallistuvien lasten ja nuorten osuudet ovat edelleen kasvussa, mikä vahvistaa seuratoiminnan yhteiskunnallista roolia ja merkitystä entisestään.

Häirintä ja muu epäasiallinen käytös urheilussa on äärimmäisen vakava ja tuomittava asia. Lasten ja nuorten tulisi saada harrastaa turvallisessa ilmapiirissä iloisesti, vailla pelkoa. Olemme pahoillamme, että näin ei aina ole, vaan urheilussa tapahtuu myös epäasiallista käytöstä ja vakavia väärinkäytöksiä, vaikka työtä häirinnän ehkäisemiseksi on tehty jo pitkään. Työtä on edelleen tehostettava. Lisäksi kurinpidon kokonaisuus ja sen toimivuus on arvioitava. Tähän työhön tarvitaan kaikki liikunnan ja urheilun parissa työtä tekevät tahot.

 

Pekka Nikulainen

johtaja, Seuratoiminta

Suomen Olympiakomitea