Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.02.2020 | Seuratoiminta | Artikkeli

Huippu-urheilija liikuttaa koululaisia

Käsipalloilija Roni Syrjälä, 24, työskentelee aktiiviurheilu-uransa ohessa lasten parissa seurassaan Riihimäen Cocksissa. Hänen vetämä Lasten liike -iltapäiväkerho nousi heti perustamisen jälkeen suosituksi.

Syrjälä päätyi käsipallon pariin 10-vuotiaana.

– Osana joukkuetta isoin saavutukseni lienee, että olemme olleet mukana Euroopan mestareiden liigassa ja henkilökohtaisesti se, että kuulun lajin maajoukkuerinkiin, hän sanoo pohdiskellen.

Syrjälä valmistui kaksi vuotta sitten liikuntaneuvojaksi. Nuorempana hän työskenteli seuransa pääsponsorille ja vuodesta 2013 alkaen hän on työskennellyt suoraan seurassa. Syrjälän toimenkuvana on innostaa lapsia liikkumaan ja tutustumaan käsipalloon lajina.

-Auttelen seuran junioripäällikköä, järjestän junioritapahtumia ja kiertelen esittelemässä käsipalloa kouluissa osana Käsipalloliiton School Tour -kiertuetta. Lisäksi valmennan sen verran kuin aika antaa myöten, Syrjälä tarkentaa.

Työskentely seurassa on ollut Syrjälälle luonnollista oman urheilu-uran rinnalla. Toki iltaisin ja viikonloppuisin hän on paljon kiinni omissa treeneissä ja peleissä, joten työt on täytynyt sovittaa yhteen oman urheilun kanssa. Omasta seurasta siihen toki löytyy paras mahdollinen ymmärrys ja joustavuus.

Ja kuka olisikaan sen parempi innostamaan lapsia ja nuoria käsipallon ja ylipäätänsä liikunnan pariin kuin urheilua ammatikseen tekevä.

-Jotta lapset saa innostumaan, on ohjaajalla oltava heittäytymiskykyä, Syrjälä painottaakin.

-On osattava kehua ja kannustaa ja olla yhteydessä lapsiin. Oma esimerkki on tärkeä paitsi uusien taitojen opettamisessa, niin myös motivoimisessa. On pidettävä hauskaa yhdessä lasten kanssa!

Syrjälän iloitsee, että käsipallo on otollinen laji, jonka kautta innostaa lapsia liikkumaan.

-Käsipallo on halpa harrastus: ei tarvitse kuin paidan, sisäpelikengät ja juomapullon. Lajina se on monipuolinen ja kehittää niin nopeutta, voimaa kuin kettetyyttä. Hyvän käsipalloilijan on oltava tasaisesti hyvä, joten se on terveysnäkökulmasta hyvä harrastus. Pallopelit ylipäätään ovat myös älyllisesti kehittäviä ja lisäävät koordinaatiota sekä yhteistyötaitoja.

Liikettä koululaisten iltapäiviin

Viime syksynä Riihimäen Cocks käynnisti Olympiakomitean tuella oman Lasten liike -kerhonsa, jota Syrjälä vetää. Kyseessä on tiistai-iltapäivisin paikallisen koulun tiloissa pidettävä 1,5-tunnin mittainen kerho, joka on avoin ja maksuton kaikille koululaisille.

-Pelaamme kerhossa käsipalloa, mutta myös muita pallopelejä ja liikumme monipuolisesti, Syrjälä tarkentaa.

Kyseessä on siis paikallisen seuran ja koulun välinen yhteistyö, jota niin Olympiakomitea kuin myös lajiliitto tukevat ja josta kaikki tahot hyötyvät monella tapaa.

-Ajatus on, että lapsille on otollisinta, kun liikuntatreenejä on tarjolla heti koulun jälkeen, kun vanhemmat ovat vielä töissä. Lasten liike -kerho täydentää hyvin tätä iltapäiviin jäävää aukkoa, Syrjälä iloitsee.

Hänen mukaan  kerhon päätavoitteena on lisätä liikettä lasten päivään, mutta jos joku samalla innostuu käsipallosta lajina ja tulee mukaan seuran toinintaan, se on tietysti plussaa. Kerhossa on tällä hetkellä mukana niin seuran jäseniä kuin ulkopuolisia.

Koulut osaltaan toivovat lapsille lisää iltapäiväkerhotoimintaa, ja vanhemmat niin ikään varmasti kiittävät, kun tietävät, että lapsilla on kehittävää tekemistä myös iltapäivisin koulun jälkeen.

Käsipalloliiton intressinä on niin levittää lajia, lisätä käsipalloa koululiikuntaan ja sitä kautta lisätä lasten liikkumista ylipäätänsä.

– Se, että harrastustoimintaa viedään kouluihin vie liikuntaa lähemmäs lapsia. Kun lapset saadaan liikkumaan jo koulussa ja iltapäivisin, heille jää enemmän aikaa illalla muille harrastuksille tai perheen kanssa olemiseen. Tällainen Riihimäen Cocksin kaltainen kerhotoiminta tukee niin koulunkäyntiä, perhe-elämää kuin harrastustoimintaakin, kommentoi Jaakko Horelli Suomen Käsipalloliitosta.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen on merkittävässä roolissa myös uudessa Kulttuuri- ja opetusministeriön laatimassa harrastamisen strategiassa. Siinä pääpainot ovat juurikin esimerkiksi koulupäivän yhteydessä tapahtuvan harrastamisen lisäämisessä.

-Olympiakomitea haluaa osaltaan tukea tätä strategiaa, ja auttaa urheilulajeja tekemään yhteistyötä kuntien kanssa. Useat lajiliitot odottavat paljon Suomen harrastamisen mallin kehittämiseltä. Lasten Liike -toimintamallilla annamme tukea ohjaajien koulutuksessa sekä muissa harrastamisen laatuun liittyvissä asioissa, täydentää Marko Viitanen

 

Lue lisää aiheesta