Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.02.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 5/2020: Pika-aitureilla lentävä lähtö kansainväliseen hallikauteen

Yleisurheilun hallikausi on lähtenyt ryminällä käyntiin, ja lupaavia suomalaistuloksiakin on saatu. Ei-olympialajeissa mennyt viikko oli menestyksekäs, ja erityisen makoisan päänahan ottivat muodostelmaluistelujoukkueet Ranskassa.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Suomalaismiesten vauhti ei riittänyt maailmancupin pisteille Garmisch-Partenkirchenin suurpujottelussa, sillä Samu Torsti oli 43:s ja Arttu Niemelä 58:s. Turo Torvinen ei yltänyt pisteille Eurooppa-cupin pujotteluissa Jaunissa Sveitsissä. Miesten maailmancupissa on tällä viikolla ohjelmassa tekniikkalajeja Chamonix’ssa, Eurooppa-cupia lasketaan puolestaan Saksassa.

Ampumahiihto: Nuorten MM-kisat Lenzerheidesta eivät tarjonneet suomalaismitaleita. Päätösviikonlopun parasta suomalaisantia olivat Kaisa Keräsen ja Heidi Nikkisen sijoitukset N19-sarjassa. Pikakisassa Nikkinen oli 19:s ja Keränen 22:s, takaa-ajossa Keränen 12:s ja Nikkinen 17:s. Miehissä 30 parhaan joukkoon ylsi vain reilusti alaikäinen (2004 syntynyt) Arttu Heikkinen M19-sarjan takaa-ajossa. Maailmancup on vielä tauolla reilun viikon päästä käynnistyviin MM-kisoihin asti, mutta viikonloppuna kilpaillaan IBU-cupia Saksan Arberissa.

Freestyle: Jussi Penttala laski seitsemänneksi ja Jimi Salonen yhdeksänneksi kumparelaskun maailmancupissa Calgaryssä. Topi Kanninenkin oli lähellä finaalipaikkaa sijoittuen 18:nneksi. Pohjois-Amerikan kierros jatkuu tällä viikolla Yhdysvaltojen Deer Valleyssä. Eurooppa-cupissa suomalaisnuorten hulppea menestys sai jatkoa Ranskassa, kun Akseli Ahvenainen laski voittoon kumpareissa. Riku Voutilainen (kuudes) ja Miska Mustonen (yhdeksäs) ehtivät myös kympin joukkoon. Maanantai-iltana Tignesissä lasketaan vielä parikumpareet, viikonloppuna Eurooppa-cupia lasketaan Åressa. Freeskin Eurooppa-cupissa on tällä viikolla sekä slopestyle-kilpailu Ranskassa että big airia Slovakiassa.

Lumilautailu: Kalle Järvilehto laski yhdeksänneksi slopestylessa Mammothin maailmancupin osakilpailussa. Tällä viikolla ohjelmassa on Dew Tour -kutsukilpailu Yhdysvalloissa, jonne kutsun ovat suomalaisista saaneet ainakin Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas. Eurooppa-cupissa olisi big air -kilpailu Saksassa lauantaina.

Maastohiihto: Maailmancup palaa harvinaiselta viikon tauoltaan, kun Falunissa kisataan perinteisen sprinttiä ja vapaan 15/30 kilometriä.

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi sijoille 43 ja 26 Sapporon maailmancup-viikonloppuna. Naisilla ei ollut tuomisina maailmancup-pisteitä Oberstdorfista, sillä vain Julia Kykkänen läpäisi karsinnan sunnuntain kilpailussa, jossa tuloksena oli sija 34. Continental cupissa Planicassa kahdessa kilpailussa pisteille ylsi Arttu Pohjola, joka oli sunnuntain kilpailun 28:s. Miesten maailmancup palaa Eurooppaan Willingenin osakilpailujen myötä, ja myös continental cupia hypätään Saksassa. Naisten maailmancup jatkuu Itävallassa.

Pikaluistelu: Maailmancup jatkuu Calgaryssä viikonloppuna.

Taitoluistelu: Vera Stolt luisteli seitsemänneksi kansainvälisessä kilpailussa Sloveniassa pistein 130,25. Tällä viikolla ohjelmassa on PM-kisat Norjassa.

Yhdistetty: Ilkka Herola jatkoi tasaista tulossarjaansa Seefeldin triplakilpailussa: kymmenes, kahdeksas ja kuudes. Muista suomalaisista maailmancupin pisteille ylsi Eero Hirvonen sunnuntain kilpailussa, jossa hän tuli maaliin 15 kilometrin hiihdon jälkeen 30:ntena. Continental cupissa Planicassa Arttu mäkiaho otti sijoitukset kahdeksan ja kymmenen. Otto Niittykoski säesti jälkimmäisen kilpailun 12. sijallaan. Maailmancup jatkuu viikonloppuna Otepäässä, samoin kuin naisten continental cup.

Kesäolympialajit

Golf: Kalle Samooja selvitti suomalaisista ainoana cutin Euroopan kiertueella Saudi-Arabiassa. Samoojan sijoitus oli 56:s. Kiertue siirtyy Australiaan. Siellä on myös Matilda Castrénin määrä aloittaa uransa LPGA-kiertueella tällä viikolla.

Judo: Emilia Kanerva nappasi 63-kiloisissa viitossijan Portugalissa ja Martti Puumalainen otti yli satakiloisissa pronssia Bulgariassa European Open -tason turnauksissa viikonloppuna. Molemmat joutuivat nappaamaan maailmanrankingin sadan parhaan joukossa olevien päänahkoja matkalla pronssiotteluun; Puumalainen jopa kolme.

Karate: Tällä viikolla kilpaillaan Unkarissa alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuksista.

Miekkailu: Kalvan maailmancup jatkuu viikonloppuna Vancouverissa.

Nyrkkeily: Elina Gustafsson on tällä viikolla ottelemassa kansainvälisessä turnauksessa Unkarissa.

Painonnosto: Teemu Roininen päätti perjantai-iltana suomalaissuoritukset Rooman olympiakarsintakilpailussa. Roininen oli yli 109-kiloisissa kahdeksas tuloksellaan 153+196=349 kg.

Pyöräily: Lotta Henttala polki viikonloppuna Australiassa kaksi reilun sadan kilometrin maantieajoa. Niistä tuloksina olivat sijat 8 ja 14.

Pöytätennis: Benedek Oláh otti voiton Stéphane Ouaichesta (ITTF-ranking 254) Ranskan liigan sunnuntaikierroksella.

Rullalautailu: Tällä viikolla Australiassa käydään street-kilpailumuodon olympiakarsintaa.

Tennis: Harri Heliövaara juhli challenger-tason turnausvoittoa nelinpelissä Australiassa. Pelit jatkuvat saman parin Sam Verbeekin kanssa myös tällä viikolla Launcestonissa, jossa Heliövaara on mukana myös kaksinpelissä. Emil Ruusuvuori on edennyt voiton päähän pääsarjasta Montpellierin ATP250-tason turnauksessa. Naiset pelaavat tällä viikolla Fed Cupin kotiturnauksen Talissa.

Yleisurheilu: Reetta Hurske aitoi kolmanneksi 60 metrillä Karlsruhen hallikilpailuissa perjantaina ajalla 8,02. Nooralotta Neziri jäi Hurskeesta vain sadasosan, mutta tiukassa kilpailussa sijoitus oli kuudes. Annimari Korte jäi alkueriin ajallaan 8,11. Kolmikko jatkaa tällä viikolla Düsseldorfiin ja Puolan Toruniin. Lotta Harala puolestaan avasi kautensa pysäyttämällä Ranskassa kellot aikaan 8,38. Kotimaassa heidän kilpasiskoistaan Matilda Bogdanoff voitti Jyväskylässä ajalla 8,15. Myös Elmo Lakka miesten puolella avasi aitakautensa; Pariisissa aika 7,81 riitti nelossijaan. Alkuerässä Lakka aitoi 60 metriä aikaan 7,69. Wilma Murto hyppäsi lupaavasti seivästä 450 Lempäälässä lauantaina. Simo Lipsanen avasi hallikautensa Jyväskylässä, jossa tulos 16,40 riitti voittoon kolmiloikassa. Tällä viikolla käydään Helsingissä perinteinen hallimaaottelu Pohjoismaiden välillä.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Eva Wahlström puolustaa WBC-liiton ylemmän höyhensarjansa titteliä lauantaina Sheffieldissä. Vastassa on englantilainen Terri Harper.

Hiihtosuunnistus: Tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Latviassa.

Muodostelmaluistelu: Suomalaisjoukkueet ottivat kaksoisvoiton challenger-sarjaan kuuluvassa kilpailussa Ranskassa. Taakse jäi muun muassa hallitseva maailmanmestarijoukkue, venäläinen Team Paradise. Jäsentenvälisessä etevämpi oli Helsinki Rockettes ennen Marigold IceUnitya.

Squash: Emilia Soini eteni hienosti finaaliin asti Finnish Openissa. Riina Koskisen ja Emilia Korhosen taival tyssäsi jo toiselle kierrokselle. Sekä Matias Tuomen että Henrik Mustosen pelit saman tason (challenger tour 10) turnauksessa Yhdysvalloissa päättyivät avauskierroksella egyptiläisvastustajien käsittelyssä.

Paralympialajit

Lumilautailu: Tällä viikolla Matti Suur-Hamarin on määrä laskea Copper Mountainin Dew Tour -kutsukilpailussa banked slalomia.

Maastohiihto: Maailmancup jatkuu tällä viikolla Saksassa.

Ratsastus: Katja Karjalainen oli viikonlopun suomalaisnimi paralympiarankingikkunan viimeisenä viikonloppuna Hollannissa. Karjalainen ratsasti I-ryhmän henkilökohtaisen kilpailun voittoon ja toiseksi sekä joukkueohjelmassa että vapaaohjelmassa. Jaana Kivimäki (II-ryhmässä) ja Pia-Pauliina Reitti (IV-ryhmässä) olivat henkilökohtaisissa kilpailuissaan sijoilla 13 ja 14, joten lippu vapaaohjelmaan jäi lunastamatta.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Miehet pelaavat tällä viikolla Ruotsin EHT-turnauksessa. Naisilla ohjelmassa on puolestaan MM-kisojen kenraaliharjoitus, EHT-finaalit niin ikään Ruotsissa.

Salibandy: Naisten maajoukkue pelasi lauantaina ensimmäisen maaottelunsa MM-kisojen jälkeen. Kyyti oli kylmää Ruotsia vastaan Uppsalassa, sillä Suomi taipui maalein 1-7.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta