Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.02.2020 | Seuratoiminta

Alueellisissa urheilugaaloissa palkittiin koulujen ja seurojen yhteistyöstä

Maksuton harrastaminen koulupäivän yhteydessä on yksi hallitusohjelman tavoitteista. Monessa kunnassa koulupäivän yhteydessä tapahtuva liikunnallinen harrastustoiminta on jo kiinteä osa koulujen ja seurojen arkea. Alueellisissa Urheilugaaloissa jaettiin tammi-helmikuussa yhteensä 12 palkintoa esimerkillisestä koulujen tai varhaiskasvatuksen ja seurojen yhteistyöstä.

Liikkuva koulu ja seurayhteistyö -palkinnot myönsivät yhteistyössä Liikkuva koulu -ohjelma, Suomen Olympiakomitea ja Liikunnan aluejärjestöt. Palkittujen joukossa on sekä seuroja, kouluja että kuntia, joissa liikkumis- ja harrastusmahdollisuuksia tarjotaan kolmannen sektorin ja koulujen yhteistyössä.

– Kansallinen malli koulupäivän yhteydessä tapahtuvalle harrastamiselle on vasta työn alla, mutta ympäri Suomen on loistavia esimerkkejä siitä, miten pitkäjänteisellä yhteistyöllä voidaan tarjota oppilaille monipuolisia liikkumisen mahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä, ohjelmajohtaja Antti Blom iloitsee.

Palkitsemisilla halutaan tuoda esille hyviä malleja koulujen ja seurojen yhteistyöstä sekä kiittää toimijoita kunnissa ja seuroissa. Palkitsemisperusteissa on painotettu muun muassa toiminnan monipuolisuutta, matalan kynnyksen sisältöjä sekä toiminnan vakiintumista tukevia rakenteita.

Monipuolinen kerhotoiminta syntyy yhteistyössä

Yksi palkittavista kunnista oli Ulvila, jossa koulu-seura-yhteistyömallin rakentaminen aloitettiin syksyllä 2018. Toimintaa koordinoiva taho löytyi Ulvilan Pesä-Veikoista, ja kokonaisuudessaan mukaan lähti jo alkuvaiheessa yhdeksän seuraa. Toiminta käynnistyi kunnan kaikilla alakouluilla, ja tulijoita olisi ollut enemmän kuin paikkoja oli tarjolla. Tällä hetkellä iltapäivisin liikkuu aktiivisesti 135 lasta.

Myös Salossa koulujen ja seurojen yhteisellä työllä on vahva perusta. Harrastustoimintaa osana koulupäivää ja sen jälkeen toteutetaan yhdessä alueen urheiluseurojen ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Salossa toimii Seuraparlamentti, jonka kautta on saanut alkunsa Liikunnan Superlauantai. Syksyn käynnistystapahtuman järjestävät yhteistyössä kaupunki ja seurat, ja päivän aikana on mahdollisuus kokeilla maksutta kymmeniä liikuntalajeja.

 

Kaikki palkitut:

 • Alavuden kaupungin varhaiskasvatus, Pohjanmaan Urheilugaala
 • Ekholmintien päiväkoti, Kouvola, Kymenlaakson Urheilugaala
 • Hämeenlinnan Zapway perhe- ja nuorisoliikuntamalli, Hämeen Urheilugaala
 • Imatran Pallo-Veikot, Etelä-Karjalan Urheilugaala
 • Junior Pelicans ry., Päijät-Hämeen Urheilugaala
 • Jyväskylän kristillinen koulu, Keski-Suomen Urheilugaala
 • Ounasrinteen koulu, Rovaniemi, Lapin Urheilugaala
 • Paltamon kunnan varhaiskasvatus, Kainuun Urheilugaala
 • Salon kaupunki, Varsinais-Suomen Urheilugaala
 • Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipiste, Etelä-Savon Urheilugaala
 • Ulvilan kaupunki ja seurat, Satakunnan Urheilugaala
 • Ylivieskan kaupungin varhaiskasvatus, Keski-Pohjanmaan Urheilugaala

 

Lähde: Liikkuvakoulu.fi.        Kuva:LiikU

Kuvassa:

Marja Miettinen LiikU:sta ja  Eija Alaja Suomen Olympiakomiteasta onnittelivat Salon kaupungin edustajia Vuoden kunta ja seura -yhteistyöpalkinnosta.