Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.02.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 7/2020: Kulmin lentomäessä kauden parasta suomalaista mäkihyppytekemistä

Antti Aalto oli kauden parhaassa iskussaan Kulmin lentomäessä. Lupaavaa tekemistä nähtiin myös muun muassa haulikkoampujilta - ja jälleen nuorilta kumparelaskijoilta Eurooppa-cupissa Jyväskylässä. Susijengin EM-karsinta käynnistyy tällä viikolla.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Miesten tekniikkalajeja lasketaan maailmancupissa tällä viikolla Japanissa. Eurooppa-cupissa lasketaan puolestaan kaksi suurpujottelukilpailua Slovakiassa.

Ampumahiihto: MM-kisojen avausviikon suomalaisonnistuminen Anterselvassa oli sekaviestin yhdeksäs sija joukkueella Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo. Pikamatkalla ja takaa-ajossa 40 joukkoon ylsi suomalaisista Mäkäräinen (pikakilpailun 40:s ja takaa-ajon 22:s). Val Martellon IBU Cupin kolmessa kilpailussa 30 joukkoon ylsi Heikki Laitinen pikakilpailussa (19:s). MM-kisat paketoidaan tällä viikolla normaalikilpailuilla, parisekaviestillä, viesteillä ja yhteislähdöillä.

Freestyle: Suomalaiset hallitsivat kumparelaskun Eurooppa-cupia Jyväskylässä; perjantaina Miska Mustonen, Olli Penttala ja Akseli Ahvenainen taituroivat Suomelle kolmoisvoiton, lauantain parikumpareissa Penttala ja Mustonen puolestaan kaksoisvoiton. Kaikkiaan suomalaiset ovat ottaneet tällä kaudella jo kuusi osakilpailuvoittoa ja 11 muuta palkintokorokesijoitusta kumpareiden Eurooppa-cupissa. Myös freeskin puolella nähtiin suomalainen podiumilla Eurooppa-cupissa, sillä Miika Virkki oli kolmas big airissa Puolassa. Atte Heikkilä säesti nelossijallaan. Maailmancupin slopestylessa Calgaryssä Aleksi Patja oli 45:s. Kumparelaskun maailmancupissa palataan tositoimiin Japanissa viikonloppuna, myös Eurooppa-cupia lasketaan tällä viikolla Venäjällä. Freeskissä on ohjelmassa Eurooppa-cupin big air -kilpailu Davosissa.

Lumilautailu: Vuonna 2002 syntynyt Valtteri Kautonen teki maailmancup-debyyttinsä Calgaryn slopestylessa. Karsinnan pisteet 44,75 riittivät sijaan 36. Tällä viikolla olisi tarjolla Eurooppa-cupin big air -kilpailu Davosissa.

Maastohiihto: Krista Pärmäkoski sai suomalaisista parhaan startin maailmancupin Pohjoismaiden kiertueelle Östersundissa: Pärmäkoski oli kympin vapaalla seitsemäs ja kympin perinteisen takaa-ajossa kuudes. Naiset paransivat muutenkin hyvin sijoituksiaan takaa-ajossa; Kerttu Niskanen 27. sijalta 20:nneksi, Laura Mononen 34. sijalta 22:nneksi ja osuusajoissa peräti neljänneksi yltänyt Anne Kyllönen 42. sijalta 26:nneksi. Miehissä Iivo Niskanen on ainoana yltänyt pistetasolle; 15 kilometrin vapaalla hän oli 27:s ja perinteisen 15 kilometrin takaa-ajossa Niskanen nousi yhdeksänneksi. Kiertue jatkuu tällä viikolla Åren kautta Norjaan.

Mäkihyppy: Antti Aallolta nähtiin kauden parasta tekemistä Kulmin lentomäessä. Lauantaina Aalto ylsi peräti kuudenneksi, yhden kierroksen kilpailuksi typistyneessä sunnuntain kisassa 11:nneksi. Jarkko Määttä säesti sijoilla 50 ja 37. Maailmancup siirtyy Romanian Rasnoviin, naiset puolestaan hyppäävät Sloveniassa. Miehet hyppäävät myös continental cupia, Italiassa.

Pikaluistelu: Tällä viikolla ohjelmassa on nuorten MM-kisat Puolassa.

Yhdistetty: Maailmancup jatkuu muutaman viikon tauon jälkeen Trondheimissa viikonloppuna. Myös continental cupia on ohjelmassa, Itävallassa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Marika Salmi juhli naisten trapin voittoa tuloksellaan 115+40 perinteisessä Kypros GP:ssä. Finaaliin ylsivät myös Marjut Heinonen ja Eetu Kallioinen skeetissä; Heinonen oli naisissa kolmas tuloksella 119+41 ja Kallioinen miehissä viides tuloksella 122+27. Lisäksi Juho Mäkelä oli poikien trapissa kolmas.

Golf: Roope Kakko, Lauri Ruuska ja Oliver Lindell jäivät cutiin haastajakiertueella Etelä-Afrikassa. Tällä viikolla pelataan Euroopan kiertuetta Meksikossa.

Karate: Titta Keinäsen taival K1 Premier Leaguessa Dubaissa katkesi avausvoiton jälkeen toisella kierroksella. Jesse Enkamp ei edennyt katan puolella alkulohkostaan.

Paini: Suomen joukkue saavutti viisi pistesijaa Rooman EM-paineissa, mutta mitalit jäivät haaveeksi. Pronssiotteluun ylsivät Petra Olli 65-kiloisissa sekä kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisissa Elias Kuosmanen ja 130-kiloisissa Arvi Savolainen. Lisäksi Juuso Latvala sijoittui seitsemänneksi 60-kiloisissa ja Mikko Peltokangas kahdeksanneksi 72-kiloisissa.

Painonnosto: Porissa nostetaan viikonloppuna SM-mitaleista.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat yhdeksänneksi nacra17-luokan MM-regatassa Australiassa. 49er FX -luokassa Noora Ruskola ja Mikaela Wulff ottivat sijan 19, Ronja Grönblom ja Veera Hokka puolestaan olivat 23:nneksi parhaita. Laser standardissa Kaarle Tapper purjehti 32:nneksi. Seuraavaksi Australiassa purjehditaan laser radialin ja RS:X-luokan MM-mitaleista.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki sijalle 34 neljä etappia käsittäneessä Tour de la Provencessa Ranskassa. Seuraavaksi Hännisen tie Arabiemiirikuntien ympäriajoon.

Pöytätennis: Benedek Oláh selviytyi 16 parhaan joukkoon challenge plus -tason turnauksessa Portugalissa. Alex Naumin ja Anna Kirichenkon turnaukset päättyivät avauskierroksen tappioihin. Aiemmin viikolla Oláh hävisi molemmat ottelunsa Ranskan liigassa, ITTF:n rankingissa päälle 300:n sijoittuneille pelaajille. Tällä viikolla Oláh ja Naumi pelaavat maailmankiertuetta Unkarissa.

Ratsastus: Emma Kanerva sijoittui ratsullaan Dambacu NL yhdeksänneksi kouluratsastuksen maailmancupissa Saksassa.

Sulkapallo: Suomi ei yltänyt alkulohkosta jatkoon miesten, eikä naisten puolella EM-joukkuekilpailuissa Ranskassa. Airi Mikkelä pelaa tällä viikolla kovaa BWF300-tason turnausta Espanjassa.

Tennis: Henri Kontinen ja Jan-Lennard Struff etenivät karsintojen kautta finaaliin Rotterdamin ATP500-tason turnauksessa. Emil Ruusuvuori taipui äärimmäisen niukasti karsintafinaalissa Marseillen ATP250-tason turnauksessa, mutta väylä pääsarjaan saattaa vielä aueta lucky loser -arvonnan kautta. Täksi viikoksi Pohjois-Amerikkaan challenger-turnauksiin suunnannut Patrik Niklas-Salminen eteni välieriin ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Isossa-Britanniassa. Otto Virtanen ylsi saman tason kilpailussa Kazakstanissa kaksinpelissä (karsintojen kautta) puolivälieriin ja nelinpelissä paikallisen parinsa kanssa välieriin. Virtanen jatkaa Kazakstanissa myös ensi viikolla. Myös Harri Heliövaara pelaa Niklas-Salmisen tavoin Drummondvillen challengerissa tällä viikolla, ja kaksikko pelaa parina myös nelinpelissä. Anastasia Kulikova ja Oona Orpana pelaavat ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Tunisiassa.

Voimistelu: Telinevoimistelun telinekohtaisen maailmancup-kauden loppurytistys alkaa Australiasta tällä viikolla.

Yleisurheilu: SM-halleissa Tampereella tuli muutama kansainvälisen tason tulos; mainittavimpina Wilma Murto seipäässä 460, Samuel Purola 200 metrillä 20,85, Elmo Lakka pika-aidoissa 7,69 ja Nooralotta Neziri naisten vastaavalla matkalla 8,07. Nezirin kovin haastaja Reetta Hurske hylättiin vilppilähdön takia. Aiemmin viikolla Neziri pysäytti Berliinissä kellot aikaan 7,99 ottaen kakkossijan. Myös Lakka tuli Tampereelle ulkomailta, sillä Lodzissa tuli nelossija ajalla 7,76. Kristiina Mäkelä päätti hallikautensa hyppäämällä kolmiloikassa toiseksi Ranskassa kovalla tuloksella 14,20. Myös perinteisempää ulkoilmaurheilua harjoitettiin Espanjassa; Aaron Kangas heitti Kataloniassa moukaria ennätyksensä 74,59 Henri Liipolan säestäessä tuloksellaan 73,10. Aleksi Ojala puolestaan keskeytti 50 kilometrin kävelyn Torreviejassa. Hallikausi jatkuu vielä ainakin Ranskan Lievinissä, jonne suomalaisaitureita on lähdössä. Dubaissa juostaan puolestaan viikonloppuna puolimaraton.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kantele meni molemmissa PDC Tourin kilpailuissa toiselle kierrokselle viikonloppuna Wiganissa. Sama kiertue jatkuu samassa paikassa tulevana viikonloppuna.

Hiihtosuunnistus: Ruotsin maailmancup-osakilpailua käynnistellään tällä viikolla sprinteillä ja pitkän matkan kilpailulla.

Keilailu: Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Hollannissa.

Muodostelmaluistelu: Team Unique voitti ja Marigold IceUnity oli kakkonen challenger-sarjaan kuuluvassa kilpailussa Milanossa.

Ralli: Kalle Rovanperä nousi ensimmäistä kertaa urallaan WRC-luokan MM-osakilpailussa palkintokorokkeelle, kun hän oli kolmas kovasti typistyneessä Ruotsin rallissa. Esapekka Lappi ajoi maaliin viidentenä ja Teemu Suninen kahdeksantena. Jari-Matti Latvala keskeytti.

Squash: Kansallinen kärki oli suurimmaksi osaksi pelaamassa SM-mitaleista, mutta Henrik Mustonen oli pelaamassa Amerikassa challenger 10 -tason turnausta. Tappio tuli avauskierroksella.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup jatkuu tällä viikolla Venäjällä. Santeri Kiiveri on mukana tekniikkalajeissa.

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios osallistuu kansainväliseen rankingturnaukseen Dubaissa tällä viikolla.

Pöytätennis: Esa Miettinen on tällä viikolla Puolassa pelaamassa rankingpisteistä Tokion paralympialaisia varten.

Sulkapallo: Heidi Manninen ei edennyt alkulohkostaan jatkoon WH1-luokassa kansainvälisessä turnauksessa Brasiliassa.

Tennis: Taneli Tenhusen oli taipuminen avauskierroksella vuoden avausturnauksessaan Isossa-Britanniassa. Tenhunen pelaa tällä viikolla Boltonissa.

Voimanosto: Tällä viikolla nostetaan Manchesterissa maailmancupia.

Joukkuepelit

Koripallo: Susijengin EM-karsinta käynnistyy tällä viikolla. Torstaina on kotona vastassa Serbia, sunnuntaina vieraissa Sveitsi.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta