Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.02.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 8/2020: Ilkka Herola, Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski Salpausselän kisoihin palkintokorokevauhdissa

Jos edeltävä maailmancup-viikonloppu Trondheimissa toimii minkäänlaisena ennusteena, Salpausselän kisoissa nähdään useita suomalaisia kärkivauhdissa. Alkaneella viikolla on jaossa myös olympiapaikkoja ampumaurheilussa. Susijengi avasi EM-karsinnat tärkeällä vierasvoitolla.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti sijoittui yhdeksänneksi Eurooppa-cupin suurpujottelussa Slovakiassa. Arttu Niemelä ja Marlon Sjöberg keskeyttivät toisen laskunsa. Naisten Eurooppa-cupissa on ruuhkaviikko, kun ohjelmassa on sekä suurpujottelut Sloveniassa että pujottelut Saksassa.

Ampumahiihto: MM-kisojen parhaista henkilökohtaisista sijoituksista vastasi suomalaisittain Kaisa Mäkäräinen, joka oli yhteislähdössä 14:s ja normaalimatkalla 21:s. Myös Suvi Minkkinen ylsi maailmancupin pisteille normaalimatkalla sijoituttuaan 39:nneksi. Viestissä naiset olivat 11:s, miehet ajettiin kiinni kesken kolmannen osuuden. Parisekaviestissä Mari Eder ja Tero Seppälä olivat sijalla 23. Tällä viikolla kilpaillaan IBU cupiin kuuluvia avoimia EM-kisoja Minskissä.

Freestyle: Jussi Penttalan ja Jimi Salosen kilpailu kumparelaskun maailmancupissa Japanissa noudatteli tuttua kaavaa; karsinnan läpi mentiin taas, mutta tie nousi pystyyn ensimmäisellä finaalikierroksella. Penttala oli 12:s ja Salonen 13:s. Muut suomalaiset jäivät 30 parhaan ulkopuolelle. Eurooppa-cupissa Venäjällä Miska Mustonen oli kumpareissa 12:s ja parikumpareissa toinen. Tällä viikolla maailmancup jatkuu parikumpareilla Kazakstanissa, Eurooppa-cup päättyy puolestaan Taivalkoskelle. Freeskin puolella Atte Heikkilä oli 35:s Eurooppa-cupin big air -kilpailussa Davosissa. Tällä viikolla paketoidaan big airin maailmancup Tshekin Destnessä ja Eurooppa-cup Saksan Götschenissä.

Lumilautailu: Alkuvuoden kolmen kovan kutsukilpailun sarja Yhdysvalloissa täydentyy tällä viikolla, kun Vailissa lasketaan Burton US Open -tapahtuma. Suomalaisista mukana ovat Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi. Lumilautakrossin maailmancup jatkuu Kiinassa.

Maastohiihto: Krista Pärmäkoski hiihti kuusi etappia Ruotsissa ja Norjassa käsittäneen FIS Ski Tourin seitsemänneksi naisissa ja Iivo Niskanen kahdeksanneksi miehissä. Takaa-ajona hiihdetyn päätösetapin – naisilla 15 kilometriä ja miehillä 30 kilometriä perinteisellä – osuusajoissa sekä Pärmäkoski (kolmas) että Niskanen (toinen) hiihtivät palkintokorokevauhtia. Naisissa Laura Mononen oli kokonaiskilpailun 18:s ja Anne Kyllönen 19:s, miehissä ainoana Niskasen ohella maaliin asti hiihtänyt Lauri Vuorinen 49:s. Sprinteissä nähtiin pari välierätason väläytystä; Laura Mononen oli Åressa vapaalla kahdeksas ja Lauri Vuorinen Trondheimissa perinteisellä yhdeksäs. Tällä viikolla käydään Lahdessa perinteiset Salpausselän kisat, joissa ohjelmassa on 10 ja 15 kilometriä perinteisellä sekä viestit.

Mäkihyppy: Ainoana suomalaisena Rasnovin maailmancupiin osallistunut Antti Aalto kirjautti normaalimäessä sijoitukset 19 ja 26. Naisilla oli ensimmäistä kertaa joukkue maailmancupin joukkuemäessä Sloveniassa, ja nelikko Julia Tervahartiala, Jenny Rautionaho, Julia Kykkänen ja Susanna Forsström menivät heti myös toiselle kierrokselle sijoittuen kahdeksanneksi. Henkilökohtaiseen kilpailuun selviytyi nelikosta Kykkänen, joka oli 33:s. Salpausselällä miehet hyppäävät joukkuemäen lisäksi kaksi henkilökohtaista kilpailua, kun alkukaudella Rukalla peruttu kilpailu siirrettiin Lahteen.

Pikaluistelu: Juuso Lehtonen otti 500, 1 000 ja 1 500 metriltä sijoitussarjan 29, 27 ja 24 nuorten MM-kisoissa Puolassa. Naisten puolella Laura Kiviojan vastaava sarja oli 38:s, 44:s ja 43:s.

Taitoluistelu: Jenni Saarinen sijoittui kahdeksanneksi pistein 154,85 challenge cupissa Hollannissa. Valtter Virtanen oli miehissä 14:s pistein 169,91.

Yhdistetty: Ilkka Herola kipusi ensimmäistä kertaa tällä kaudella palkintokorokkeelle maailmancupissa Trondheimin lauantain kilpailussa, kun hän ehti maaliin kolmantena. Myös Eero Hirvonen oli kirkkaasti maailmancupin pisteillä 18:ntena. Sunnuntaina Herola oli 11:s Hirvosen jättäessä homman kesken mäen jälkeen. Nuorten olympiavoittaja Perttu Reponen teki maailmancup-debyyttinsä ottamalla sijoitukset 38 ja 39. Itävallan continental cupissa Arttu Mäkiaho kirjautti sijoitukset kahdeksan ja yhdeksän. Salpausselän kisoissa ohjelmassa on parisprintti ja henkilökohtainen kilpailu.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tällä viikolla tähtäillään ilma-aseiden EM-mitaleista Puolassa. Jaossa on myös olympiapaikkoja. Ilmapistooli on ohjelmassa perjantaina, ilmakivääri puolestaan lauantaina.

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén pelasivat jaetulle yhdeksännelle sijalle maailmankiertueen kahden tähden turnauksessa Kambodzassa.

Golf: Tiia Koivisto oli 11:ntenä paras suomalainen naisten Euroopan kiertueen avausosakilpailussa Australiassa. Sanna Nuutinen ja Elina Nummenpää jakoivat sijaa 27 ja kärjen vauhtiin aloittanut Noora Komulainen oli 50:s. Ursula Wikström ja Karina Kukkonen jäivät cutiin. Australiassa jatketaan myös ensi viikonloppuna. Miesten Euroopan kiertuetta pelataan Omanissa.

Karate: Tällä viikolla ohjelmassa on K1 Premier Leaguen osakilpailu Itävallan Salzburgissa.

Nykyaikainen viisiottelu: Tiivis kilpailukevät lähtee käyntiin Kairon maailmancupilla tällä viikolla. Laura Salminen lähtee kevääseen olympiarankingin kolmospaikalta.

Painonnosto: Olympiapaikkoja lähimpänä olevista suomalaisnostajista Saara Leskinen voitti 59-kiloisten (83+107=190 kg), Marianne Saarhelo 64-kiloisten (92+116=208 kg), Meri Ilmarinen 76-kiloisten (90+117=207 kg) ja Eero Retulainen 89-kiloisten (140+187=327 kg) SM-kultaa Porissa. Anni Vuohijoki ei osallistunut.

Purjehdus: Laser radialin MM-regatta Australiassa on saatu käyntiin. Myös RS:X-luokan MM-mitaleista purjehditaan tällä viikolla.

Pyöräily: Jaakko Hänninen aloitti seitsemän etapin mittaisen Arabiemiirikuntien ympäriajon sunnuntaina tulemalla maaliin pääjoukon mukana 66:ntena. Kilpailu päättyy lauantaina.

Pöytätennis: Benedek Oláh ylsi kolmannelle karsintakierrokselle, eli kahden voiton päähän pääkaaviosta maailmankiertueen osakilpailussa Unkarissa. Tappio tuli Ranskan Alexandre Cassinille (ITTF-ranking 206). Alex Naumin taival tyssäsi ensimmäiselle karsintakierrokselle. Ranskan liigassa viikonloppuna Oláh otti voiton venäläisestä Vildan Gadievista (ITTF-ranking 169) erin 3-1.

Sulkapallo: Airi Mikkelä meni toiselle kierroksella BWF300-tason turnauksessa Espanjassa. Suomen miesten kärkikolmikko oli pelaamassa 25 000 Yhdysvaltain dollarin turnausta Itävallassa. Iikka Heinon tie tyssäsi karsintafinaalissa, Eetu Heinolla pääsarjan ensimmäisellä ja Kalle Koljosella toisella kierroksella. Avauskierrokselle päättyi myös Anton Kaistin ja Oskari Larkimon turnaus nelinpelissä.

Tennis: Emil Ruusuvuoren taival päättyi avauskierrokselle Marseillen ATP250-tason turnauksessa. Viikonloppuna Ruusuvuori karsi Dubain ATP500-turnaukseen, mutta avauskierroksen luovutusvoittoa seurasi oma luovutus karsintafinaalissa vatsavaivojen takia. Henri Kontinen ja Jan-Lennard Struff sen sijaan läpäisivät karsinnan Dubain pääsarjaan nelinpelissä. Patrik Niklas-Salminen meni kolmannelle kierrokselle challenger-turnauksessa Kanadan Drummondvillessä. Nelinpelissä Niklas-Salminen ja Harri Heliövaara taipuivat avauskierroksella. Kaksikko pelaa tällä viikolla Calgaryn challenger-turnauksessa. Otto Virtanen ylsi karsintojen kautta finaaliin asti ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Kazakstanissa. Anastasia Kulikova meni toiselle kierrokselle W15-tason turnauksessa Tunisiassa. Nelinpelissä Kulikova taipui avauskierroksella – kuten myös luovuttamaan joutunut ja täten kaksinpelistäkin vetäytynyt Oona Orpana.

Yleisurheilu: Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske päättivät ruuhkaisan hallikautensa Ranskan Lievinissä; Neziri oli kolmas ajalla 8,02 ja Hurske neljäs sadasosaa hitaampana. Simo Lipsanen oli kolmiloikassa kymmenes hallikauden parhaalla tuloksellaan 16,54. Lipsanen hyppäsi myös perjantaina Madridissa ollen kahdeksas tuloksella 16,16. Camilla Richardsson oli 14:s ajalla 1.12.46 ja Annemari Kiekara 15:s ajalla 1.14.27 Dubain puolimaratonilla. Kumpikin alitti kesän EM-rajan.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kanteleen taival tyssäsi lauantaina ensimmäisellä ja sunnuntaina toisella kierroksella PDC Tourilla Wiganissa.

Hiihtosuunnistus: Marjut Turunen on ollut neljäs sekä sprintissä että pitkällä matkalla hiihtosuunnistuksen maailmancupissa Ruotsissa. Pitkällä matkalla Salla Koskela täydensi suomalaispanosta kuudennella sijallaan. Miesten puolella Tero Linnainmaa (sijat 10 ja 13) ja Tuomas Kotro (12 ja 10) ovat pitäneet parasta vauhtia. Alkuviikolla käydään vielä keskimatkat ja viestit.

Keilailu: Sanna Pasanen ylsi finaalin ensimmäiseen vaiheeseen Euroopan kiertueella Hollannissa. Osku Palermaa puolestaan keilasi sijalle 24 US Openissa Nebraskassa.

Squash: Emilia Soini eteni toiselle kierrokselle maailmankiertueen pronssitason osakilpailussa Cincinnatissa, kunnes maailmanlistan sijaa kymmenen hallussaan pitävä egyptiläinen pudotti hänet.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri laski suurpujottelussa kolmanneksi ja pujottelussa ulos radalta Venäjän maailmancupissa.

Istumalentopallo: Suomen naiset pelaavat tällä viikolla paralympiakarsintaturnauksen Kanadassa.

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios tähtäsi toiseksi W1-luokassa kansainvälisessä rankingturnauksessa Dubaissa.

Tennis: Taneli Tenhunen taipui toisella kierroksella ITF 2 -tason turnauksessa Boltonissa.

Triathlon: World Series -kausi käynnistyy Australiasta viikonloppuna.

Voimanosto: Harri Kauppilan tulos 169 kg oikeutti neljänteen sijaan 88-kiloisissa maailmancupissa Manchesterissä.

Joukkuepelit

Koripallo: Susijengin EM-karsinta kohti kesän 2021 kisoja lähti torstaina käyntiin kotitappiolla 58-80 Serbialle. Sunnuntaina joukkue nousi takaa-ajoasemasta tärkeään vierasvoittoon 69-64 karsintalohkon päävastustajastaan Sveitsissä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta