Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.03.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 9/2020: Sami Välimäki hienoon voittoon golfin Euroopan kiertueella

Suomalaisgolfarit olivat hienossa vedossa Omanissa, sillä Sami Välimäki juhli voittoa ja Mikko Korhonenkin oli neljäs. Salpausselän kisoissa suomalaishiihtäjät viihtyivät hyvällä prosentilla palkintokorokkeella 15 kilometrin perinteisen kilpailun voittaneen Iivo Niskasen johdolla.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Naisten Eurooppa-cupissa oli ruuhkaviikko, kun ohjelmassa oli sekä suurpujottelu Sloveniassa että kaksi pujottelua Saksassa. Suurpujottelussa Riikka Honkanen oli 28:s, pujotteluissa Kia-Emilia Hakala 46:s ja 36:s. Naisten maailmancup jatkuu viikonloppuna tekniikkalajeilla Saksan Ofterschwangissa.

Ampumahiihto: IBU cupiin kuuluvista avoimista EM-kisoista Minskistä ei ollut tuomisina suomalaismenestystä. Sekaviestissä ja parisekaviestissä tuli 15:t sijat. Pikamatkalla 40 parhaan joukkoon selviytyi Venla Lehtonen (32:s), takaa-ajossa Lehtosen (38:s) lisäksi Jaakko Ranta, joka nousi sijalta 58 30:nneksi. Super sprintissä suomalaisia ei finaalissa nähty. Maailmancup-merkeissä palataan tällä viikolla tositoimiin Nove Mestossa, jossa ohjelmassa ovat pikamatkat, viestit ja yhteislähdöt. IBU-cupia jatketaan Minskissä myös tällä viikolla, IBU junior cup puolestaan päättyy Saksan Arberiin.

Freestyle: Freeskin big airin maailmancup päättyi Tshekkiin, jossa Elias Syrjä oli neljäs. Maailmancupin kokonaispisteissä Syrjä oli viides. Topi Kanninen oli parikumpareissa yhdeksäs ja Jimi Salonen 13:s maailmancupissa Kazakstanissa. Tällä viikolla kumpareiden maailmancup jatkuu Venäjällä.

Kumparelaskun Eurooppa-cup päättyi Taivalkoskelle, jossa Johannes Suikkari oli kumpareissa kolmas ja parikumpareissa toinen. Parikumpareissa myös Severi Vierelä nousi palkintokorokkeelle kolmantena. Kauden aikana peräti kahdeksan suomalaista kipusi palkintokorokkeelle Eurooppa-cupissa; kaikkiaan podium-sijoituksia tuli 22, joista kuusi oli voittoja. Päätösosakilpailuissa sijat 16 ja 10 napsinut Miska Mustonen voitti Eurooppa-cupin kokonaiskilpailun, jossa kahdeksan joukkoon ylsivät myös Akseli Ahvenainen (neljäs), Johannes Suikkari (seitsemäs) ja Riku Voutilainen (kahdeksas).

Lumilautailu: Enni Rukajärvi sijoittui slopestylessa neljänneksi maailman valioiden joukossa US Open -kutsukilpailussa Vailissa. Rene Rinnekangas jäi karsintaan ollen 14:s. Rinnekankaalla on tällä viikolla ohjelmassa X Gamesit Norjassa.

Maastohiihto: Suomalaismenestys Salpausselän kisoissa oli vahvaa. Palkintokorokkeelle nousivat miesten 15 kilometriä perinteisellä voittanut Iivo Niskanen, naisten kympillä kolmanneksi ennättänyt Krista Pärmäkoski ja naisten viestijoukkue, joka oli toinen. Miehet olivat viestissä kuudensia. Naisten kympillä Johanna Matintalo täydensi suomalaismenestystä kymmenennellä sijallaan, ja kaikkiaan 18 parhaan joukossa oli viisi ja maailmancupin pisteillä kahdeksan suomalaisnaista. Miehissä mc-pisteitä ottivat myös Ristomatti Hakola (14:s) ja Perttu Hyvärinen (21:s). Viikolla käydään vapaan sprintit Norjan Konnerudissa, ja viikonloppuna on perinteisen pitkät matkat Holmenkollenilla.

Nuorten MM-kisat Oberwiesenthalissa avattiin vapaan sprinteillä. Alle 20-vuotiaiden sarjassa Jasmin Kähärä oli kuudes ja Miska Poikkimäki kahdeksas. Alle 23-vuotiaissa ei suomalaisia nähty puolivälierävaiheen jälkeen. Tällä viikolla hiihdetään distanssimatkat.

Mäkihyppy: Miehet menivät toiselle kierrokselle Salpausselän kisojen joukkuemäessä sijoittuen kahdeksanneksi. Kahdessa henkilökohtaisessa kilpailussa ei sen sijaan suomalaisia finaalikierroksella nähty. Norjassa käytävä Raw Air Tournament käynnistyy viikonloppuna Norjasta (myös naisilla). Lahdessa hypätään puolestaan continental cupia ja Saksassa nuorten MM-kisoja.

Pikaluistelu: Maailmancup-kausi päättyy Heerenveeniin viikonloppuna.

Yhdistetty: Ilkka Herola (kahdeksas) ja Eero Hirvonen (22:s) ottivat maailmancupin pisteitä Salpausselän kisojen sunnuntain kilpailussa. Sama kaksikko oli lauantain parisprintissä kahdeksas (maavertailussa viides). Tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Holmenkollenilla sekä nuorten MM-mitaleista Saksassa ja continental cupia Lahdessa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tuloksen 579 ampunut Joonas Kallio jäi pisteen finaalirajasta ilmapistoolissa ja oli kymmenes ilma-aseiden EM-kisoissa Puolassa. Tomi Heikkilä oli 22:s. Ilmakiväärissä parasta antia suomalaisittain olivat Marianne Palon 23:s sija naisissa (tuloksella 626,1) ja Aleksi Lepän 28:s sija miehissä (tuloksella 624,8). Mopsi Veromaa oli trapissa viides tuloksella 108+20 Qatar GP:ssä, Satu Mäkelä-Nummelan sata rikottua kiekkoa oikeuttivat sijaan 17. Haulikkopuolella maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Kyprokselta.

Golf: Sami Välimäki juhli vasta uransa kuudennessa Euroopan kiertueen turnauksessa Omanissa voittoa. Suomalaispanos oli muutenkin vahva: Mikko Korhonen oli neljäs ja Kalle Samooja 30:s. Tapio Pulkkanen ei läpäissyt cutia. Naisten Euroopan kiertueella Australiassa Sanna Nuutinen oli 17:s ja Noora Komulainen 28:s. Ursula Wikström, Karina Kukkonen, Elina Nummenpää ja Tiia Koivisto jäivät cutiin. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Qatarissa tällä viikolla.

Judo: Pihla Salonen juhli turnausvoittoa 52-kiloisissa alle 18-vuotiaiden Euroopan Cupissa Turkissa. 66-kiloisissa ottelevat Elias Körkkö ja Luukas Saha ottivat kaksi otteluvoittoa European Open -tason turnauksessa Puolassa. Yhteen voittoon ylsivät Oskari Mäkinen 81-kiloisissa ja Martti Puumalainen yli 100-kiloisissa.

Karate: Titta Keinänen otti yli 68-kiloisissa yhden otteluvoiton K1 Premier Leaguen osakilpailussa Itävallan Salzburgissa. Katan puolella Jesse Enkamp ja Bess Mänty eivät edenneet alkulohkoistaan.

Miekkailu: Budapestissä käydään tällä viikolla kalpamiekkailun grand prix -kiertueen turnaus.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen sijoittui 17:nneksi maailmancup-kauden avauskilpailussa Egyptissä. Eevi Bengs joutui keskeyttämään jo karsintavaiheessa.

Painonnosto: Anni Vuohijoki voitti 64-kiloisten sarjan yhteistuloksella 92+116=208 kg olympiarankingkilpailussa Maltalla. Hyvissä iskuasetelmissa karsintatilanteessa olevista suomalaisista Saara Leskinen nosti 59-kiloisissa kolmanneksi tuloksella 85+111=196 kg. Meri Ilmarinen sen sijaan jäi 76-kiloisissa ilman tulosta tempauksessa – kuten jäi myös Eero Retulainen 89-kiloisissa. Ilmarisen sarjassa Aino Linnamaa oli kolmas tuloksella 82+106=188 kg, Teemu Roininen puolestaan raskaassa sarjassa kuudes tuloksella 156+196=352 kg.

Purjehdus: Tuula Tenkanen purjehti 19:nneksi ja Monika Mikkola 21:nneksi laser radial -luokan MM-regatassa Australiassa. Tuuli Petäjä-Sirén oli puolestaan RS:X-luokan MM-kisassa 23:s.

Pyöräily: Lotta Henttala avasi Euroopan-kautensa ajamalla Belgiassa pari maailmankiertueen osakilpailua. Lauantaina Henttala keskeytti, sunnuntaina 130 kilometrin kilpailu tuotti seitsemännen sijan. Miesten puolella Arabiemiirikuntien ympäriajo keskeytettiin parin tallihenkilökuntaan kuuluneen henkilön sairastuttua koronavirukseen. Keskeytyshetkellä oli ehditty ajaa seitsemästä etapista viisi, ja Jaakko Hänninen oli kokonaiskilpailussa sijalla 25.

Pöytätennis: Qatarissa pelataan tällä viikolla maailmankiertueen platinatason turnaus, jossa Benedek Oláh on mukana.

Tennis: Henri Kontinen ja Jan-Lennard Struff etenivät karsinnan kautta pääsarjan välieriin Dubain ATP500-tason turnauksessa. Patrik Niklas-Salminen ja Harri Heliövaara puolestaan taipuivat niukasti nelinpelin puolivälierässään Calgaryn challenger-turnauksessa. Kaksinpelissä Niklas-Salminen putosi toisella, Heliövaara ensimmäisellä kierroksella. Tällä viikolla Suomi pelaa – ilman vatsavaivoistaan toipuvaa Emil Ruusuvuorta – Davis Cupia Meksikossa. Lisäksi Anastasia Kulikova pelaa ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Etelä-Afrikassa.

Uinti: Ida Hulkko ja Jenna Laukkanen ottivat kaksoisvoiton sadan metrin rintauinnissa Berlin Swim Openissa Saksassa. Hulkon aika oli 1.07,57 ja Laukkasen 1.07,78. Laukkanen voitti 50 metrin rintauinnin ajalla 31,38 ja oli toinen 200 metrin sekauinnissa ajalla 2.16,92.

Yleisurheilu: Toni Kuusela avasi kautensa kilpailemalla Etelä-Afrikassa leirin yhteydessä. Kilpailusta tuli voitto tuloksella 80,12.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius ottelee lauantaina New Yorkissa puolalaista Adam Kownackia vastaan.

Hiihtosuunnistus: Ruotsin maailmancup päättyi alkuviikolla keskimatkoihin ja viesteihin. Tuomas Kotro otti keskimatkalla kakkossijan Tero Linnainmaan säestäessä kuudennella ja nuoren Aapo Vilppolan kymmenennellä sijallaan. Naisissa Salla Koskela oli kuudes ja Marjut Turunen seitsemäs. Viesteissä naiset olivat neljänsiä (maavertailussa kolmansia) ja miesten kakkosjoukkue yllättäen parempana neljäs.

Muodostelmaluistelu: Kova sisäinen karsinta paikoista MM-kisoihin huipentui Espoon SM-kisoihin. Suomen mestaruuden voitti Helsinki Rockettes pistein 228,96. Toinen oli Team Unique (226,32) ja kolmas Marigold IceUnity (220,78). Ykkönen ja kakkonen lähtevät myös MM-kisoihin huhtikuun alussa.

Paralympialajit

Istumalentopallo: Suomen naiset taipuivat kaikissa neljässä ottelussaan paralympiakarsintaturnauksessa Kanadassa, eivätkä selvinneet jatkopeleihin.

Triathlon: Jussi Lotvonen oli PTS4-luokassa 12:s, kun World Series -kausi käynnistyi Australiasta viikonloppuna.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkue viettää seuraavat puolitoista viikkoa Kyproksella. Tällä viikolla perinteisessä Kypros Cupissa vastaan tulevat Tshekki torstaina ja Thaimaa sunnuntaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta