Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.03.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 10/2020: Suomen ampumahiihtäjät kauden parhaassa vauhdissa mc-kotikilpailuun

Ampumahiihdon Nove Meston maailmancupista saatiin suomalaismenestystä. Myös ampumaurheilussa saatiin menestystä, kun Marika Salmi meni maailmancupin finaaliin Kyproksella. Golfin Euroopan kiertueella nähtiin jälleen suomalainen voittokamppailussa.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Tällä viikolla päähuomio kohdistuu suomalaisittain Norjan Narvikiin, jossa käydään nuorten MM-kisat. Myös maailmancupissa on vuorossa tekniikkalajeja; miehillä Kranjska Gorassa ja naisilla Åressa.

Ampumahiihto: Suomalaiset viihtyivät hyvin Nove Meston maailmancupissa, sillä Mari Eder otti pikakilpailussa kauden parhaan sijoituksensa (neljäs) ja Tero Seppälä koko uransa parhaan sijoituksen (seitsemäs). Naisten pikakisassa maailmancupin pisteille pääsi kolme suomalaista Kaisa Mäkäräisen oltua 14:s ja Suvi Minkkisen 36:s. Sunnuntain yhteislähdöissä Mäkäräinen oli seitsemäs, Eder 23:s ja Seppälä 18:s. Lauantain viesteissä naiset olivat 16:nneksi etevimpiä, miesten sijoitus oli 22:s. Maailmancup jatkuu viikonloppuna Kontiolahdella. Lisäksi Itävallan Hochfilzenissä käydään nuorten avoimet EM-kisat.

Freestyle: Topi Kanninen oli parhaana suomalaisena 16:s parikumpareissa maailmancupin osakilpailussa Venäjällä. Jimi Salonen oli 20:s, Olli Penttala 25:s ja Jussi Penttala 32:s. Kumpareiden maailmancup-kausi paketoidaan Ruotsissa viikonloppuna.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas oli slopestylessa kuudes ja big airissa seitsemäs Norjan X Gamesissa Hafjellissä. Naisten puolella Enni Rukajärvi oli molemmissa kilpailumuodoissa seitsemäs. Anton Lindfors oli 28:s lumilautakrossin maailmancupissa Sierra Nevadassa. Tällä viikolla krossia lasketaan Sveitsissä. Laaxissa lasketaan slopestylen Eurooppa-cupia tällä viikolla.

Maastohiihto: Viikolla käytiin vapaan sprintit Norjan Konnerudissa: karsinnan läpäisi neljä suomalaisnaista ja kaksi -miestä, mutta puolivälieriä pidemmälle ei kukaan heistä yltänyt. Katri Lylynperä oli parhaana 14:s. Viikonloppuna hiihdettiin perinteisen pitkät matkat Holmenkollenilla. Naisten 30 kilometrillä neljä suomalaista oli 12 parhaan joukossa Kerttu Niskasen (seitsemäs) johdolla. Miesten viisikymppisellä maailmancupin pisteille ylsi Iivo Niskanen (16:s). Maailmancup siirtyy seuraavaksi pariksi viikoksi Pohjois-Amerikkaan; tällä viikolla ohjelmassa on jo sprintit Québecissä.

Nuorten MM-kisoissa Oberwiesenthalissa ei distanssimatkoilla nähty suomalaismitaleita. Alle 20-vuotiaissa parasta antia oli Jasmin Kähärän sija 14 viitosen perinteisellä sekä naisten kahdeksas sija viestissä. Alle 23-vuotiaissa Vilma Nissinen oli kahdeksas kympin perinteisellä – kuten myös Suomen joukkue sekaviestissä. Norjan Harstadissa on määrä saattaa kauden Skandinavia-cup päätökseen loppuviikolla.

Mäkihyppy: Norjassa käytävä maailmancupin Raw Air Tournament lähti yskähdellen käyntiin, kun Holmenkollenin kilpailu peruuntui sääolojen takia. Tällä viikolla on määrä jatkaa Lillehammerin ja Trondheimin kautta Vikersundin lentomäkeen. Nuorten MM-kisoissa 13:nneksi sijoittunut Arttu Pohjola oli Oberwiesenthalissa ainoa suomalainen toisella kierroksella. Joukkuemäessä Suomi oli 13:s, sekajoukkuemäessä 12:s. Lahdessa hypättiin continental cupia; Jarkko Määttä oli viikonlopun kisoissa 11:s ja kuudes. Myös Eetu Nousiainen (23:s ja 26:s) nähtiin toisella kierroksella. Continental cup jatkuu Puolan Zakopanessa.

Taitoluistelu: Vera Stolt jäi täpärästi vapaaohjelman ulkopuolelle nuorten MM-kisoissa Virossa. Stoltin suoritus lyhytohjelmassa (50,11) riitti sijaan 25.

Yhdistetty: Maailmancupin päätösviikonloppu Schonachissa jouduttiin perumaan, joten maailmancup päättyi jo Holmenkollenille. Ilkka Herola oli päätösosakilpailun kolmas ja sijoittui maailmancupin kokonaiskilpailussa kahdeksanneksi. Muita suomalaisia ei 30 parhaan joukkoon päässyt Oslossa, eikä kokonaiskilpailussa. Nuorten MM-kisoissa Atte Kettunen oli parhaana suomalaisena yhdeksäs Wille Karhumaan (14:s), Waltteri Karhumaan (15:s) ja Otto Niittykosken (17:s) säestäessä. Joukkuekilpailussa Suomi oli viides ja sekajoukkuekisassa 11:s. Naisissa Annamaija Oinas sijoittui 29:nneksi. Lahdessa käytiin continental cupia, jossa lauantaina Olli Salmela oli 16:s ja Rasmus Ähtävä 19:s sekä sunnuntaina Ähtävä 14:s, suoraan Holmenkollenilta Lahteen saapunut Leevi Mutru 17:s ja Salmela 23:s. Continental cupia käydään vielä tällä viikolla Venäjällä.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Haulikkolajien maailmancupissa Kyproksella on ehditty käydä jo naisten lajit. Marika Salmi ylsi trapissa finaaliin ja oli neljäs tuloksella 116+28. Satu Mäkelä-Nummela rikkoi 114 kiekkoa ja jäi ensimmäisenä kuuden urheilijan finaalin ulkopuolelle. Marjut Heinonen oli skeetissä 13:s tuloksella 116. Tällä viikolla vuorossa ovat miesten vastaavat lajit.

Golf: Suomalaisgolfari oli toisella viikolla peräjälkeen voittotaistelussa Euroopan kiertueella, kun Kalle Samooja jakoi kolmatta sijaa Qatarissa. Viime viikolla Omanissa voittanut Sami Välimäki oli 38:s. Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen jäivät cutiin. Koronavirus on perunut miesten Euroopan kiertueen Kenian osakilpailun, mutta naisten on määrä pelata Etelä-Afrikassa tällä viikolla.

Karate: Tällä viikolla käydään Rabatissa K1 Premier Leaguen osakilpailu.

Miekkailu: Niko Vuorinen sijoittui 11:nneksi Budapestissä käydyssä kalpamiekkailun grand prix -turnauksessa. Naisten puolella Ilona Syvälä selviytyi ensimmäisen kerran urallaan 64-kaavioon sijoittuen 43:nneksi. Muut suomalaiset putosivat jo ennen ratkaisukierroksia.

Nyrkkeily: Ensituntumaa aikuisten sarjaan ottanut Vilma Viitanen otteli sarjavoiton 60-kiloisten sarjassa kansainvälisessä GeeBee-turnauksessa viikonloppuna. Tällä viikolla Lontoossa käynnistyy Euroopan olympiakarsintaturnaus, jossa Suomella on mukana viisihenkinen joukkue.

Pyöräily: Lotta Henttala ajoi sijalle 45 Le Samyn des Dames -kilpailussa Belgiassa.

Pöytätennis: Benedek Oláhin pelit maailmankiertueen platinatason turnauksessa Qatarissa päättyivät ensimmäiselle karsintakierrokselle, kun Ranskan Alexandre Cassin (ITTF-ranking 155) oli parempi. Tällä viikolla Oláh pelaa haastaja plus -tason turnauksen Omanissa.

Tennis: Suomi kaatoi Meksikon Davis Cupissa otteluvoitoin 3-2, vaikka kaksinpelin ykköstykki Emil Ruusuvuori joutui jättämään maaottelun väliin, ja Meksiko vei maaottelun Suomelle epäedullisempiin ja jopa erikoisiin olosuhteisiin (korkealle ja massalle). Sekä Patrik Niklas-Salminen että Otto Virtanen voittivat kaksinpelissä Meksikon kakkospelaajan Manuel Sanchezin, minkä lisäksi Henri Kontinen ja Harri Heliövaara hoitivat nelinpelin nimiinsä. Anastasia Kulikova taipui avauskierroksella ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Etelä-Afrikassa. Myös tennismaailmassa alkaa koronavirus vaikuttaa, sillä Indian Wellsin masters-turnaus päätettiin perua.

Triathlon: Henrik Goesch on ilmoittautunut maailmancupin osakilpailuun Australiaan.

Uinti: Laura Lahtinen oli vuodenaikaan nähden hyvässä iskussa GP-uinneissa Malmössä. Voitto tuli sekä 200 metrin perhos- että rintauinnissa. Perhosessa kellot pysähtyivät lupaavaan aikaan 2.11,37.

Voimistelu: Suomi hallitsi rytmisen PM-kisoja Ruotsissa. Maajoukkue voitti joukkuekilpailun pistein 49,550, ja yksilöissä Rebecca Gergalo ja Aurora Arvelo ottivat neliottelun kaksoisvoiton (Gergalon pisteet 59,850 ja Arvelon 59,800). Kaksikko voitti myös kaikki välinefinaalit. Tällä viikolla kilpaillaan telinevoimistelun maailmancupia Azerbaidzhanissa.

Yleisurheilu: Laura Mannisesta tuli kolmas suomalainen puolimaratonin EM-rajan rikkonut naisjuoksija, kun hän juoksi ennätyksensä 1.14.01 ja oli kahdeksas Haagin puolimaratonilla.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius tyrmäsi lauantaina New Yorkissa puolalaisen Adam Kownackin. Ratkaisu nähtiin jo neljännessä erässä.

Darts: PDC Pro Tour jatkuu muutaman viikon tauon jälkeen viikonloppuna Barnsleyssa.

Formula 1: MM-sarja käynnistyy tällä viikolla Australiasta. Valtteri Bottas tutusti Mercedeksen ja Kimi Räikkönen Alfa Romeon ratissa.

Hiihtosuunnistus: Venäjällä käydään tällä viikolla maailmancupia. Kilpailuilla on myös EM-arvo.

Joukkuevoimistelu: Kevään ensimmäinen maailmancupin osakilpailu käydään Vantaalla loppuviikolla.

Ralli: MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan tällä viikolla Meksikossa.

Squash: Emilia Soini ylsi puolivälieriin asti haastajakiertueen 20-tason turnauksessa Calgaryssä.

Paralympialajit

Lumilautailu: Maailmancup päättyy tällä viikolla Norjassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkue on aloittanut perinteisen Kypros Cupin pelaamalla 1-1 Tshekin kanssa ja häviämällä Kroatialle maalein 2-3. Keskiviikkona vastassa on Slovakia.

Jääkiekko: Kansainvälinen jääkiekkoliitto ilmoitti viikonloppuna, että naisten MM-kisat jää tänä vuonna pelaamatta koronaviruksen takia.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta