Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.03.2020 | Seuratoiminta

Vantaalaisesta Aisti Sportista vammaisurheilun ensimmäinen Tähtiseura

Vantaalaisesta Aisti Sportista tuli ensimmäinen vammaisurheiluun erikoistunut urheiluseura, joka sai Tähtiseura-ohjelman tunnuksen, Tähtimerkin. Se myönnettiin Aisti Sportille lauantaina 7.3.2020  Sotungin koululla Vantaalla pelatun maalipallon SM-sarja- ja 1-divisioonaturnauksen yhteydessä.

Tähtiseura-ohjelma on Suomen Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.

Tähtimerkki on Olympiakomitean ja lajiliiton – tässä tapauksessa Suomen Paralympiakomitean – myöntämä tunnus urheiluseuralle, joka täyttää määritetyt laatutekijät kohderyhmänsä osalta. Aisti Sportin punainen Tähtimerkki-tunnus myönnettiin aikuisten toiminnasta.

– Tähtiseuraksi hakeutuminen on ollut meille opettavainen ja kehittävä prosessi. Olemme saaneet sen kautta hyvin tietoa siitä, missä meillä on vielä parannettavaa, mutta toisaalta myös siitä, missä jo olemme hyviä, sanoi Aisti Sportin hallituksen puheenjohtaja ja perustajajäsen Miika Honkanen.

Aisti Sport on perustettu elokuussa 2017. Seuran pääasiallinen laji on näkövammaisille henkilöille suunnattu joukkuepalloilulaji maalipallo. Aisti Sportilla on myös lasten ja nuorten Aisti Play -liikuntakerho sekä uutena lajina vastikään Pohjois-Amerikasta Suomeen rantautunut näkövammaiskiekko.

Aisti Sportin periaate on edistää vammaisten ja vammattomien henkilöiden välistä inkluusiota liikunnan keinoin. Niin Aisti Sportin maalipallo- ja jääkiekkotoiminnassa kuin Aisti Play -liikuntakerhossakin on mukana näkövammaisten henkilöiden lisäksi myös näkeviä.

– Toivottavasti Tähtiseura-status antaa meille Vantaan kaupungin suuntaan vähän vipuvartta, jotta saamme jatkossa paremmin harjoitusvuoroja. Tällä hetkellä meillä on maalipallossa kaksi viikoittaista harjoitusvuoroa, mutta kolmannelle olisi tilaus. Lisäksi Aisti Play -liikuntakerho toimii kahdessa ikäryhmässä ja muutama viikko sitten käynnistyivät myös säännölliset näkövammaiskiekkoharjoitukset, Honkanen totesi.

Suomessa vammaisurheiluun erikoistuneet urheiluseurat ovat vielä harvassa. Seuratoimintaa esimerkiksi maalipallossa on perinteisesti pyöritetty paikallisten vammaisyhdistysten piirissä. Aisti Sport on ollut ennakkoluuloton edelläkävijä uuden sukupolven toimintamallien käyttöönottajana ja kehittäjänä.

 

Lisätiedot: Aisti Sport, Miika Honkanen, puh. 050 581 5389, honkanen.miika@gmail.com

Aisti Sportin kotisivuthttps://aistisport.com

Lisätiedot Tähtiseura-ohjelmastawww.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/tahtiseurat-seurojen-laatuohjelma

Lue lisää aiheesta