Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.03.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 11/2020: Koronavirus pysäytti talvilajien kaudet kertarysäyksellä – Santeri Kiiveri maailmancupin voittajaksi

Vammattomien puolella talvilajien maailmancupeissa parhaiten menestyivät maastohiihtäjä Iivo Niskanen ja lumilautailija Kalle Järvilehto. Kolme suomalaisnyrkkeilijää on yhä olympiapaikkajahdissa Lontoossa.

Koronavirus jyllää maailmalla niin kovalla volyymillä juuri nyt, että tulevina viikkoina raportit lienevät aika ohuita. Raportissa erikseen mainittuina kilpailujen peruutuksista vain ne, joiden oli määrä olla menneellä viikolla. Suurin piirtein huhtikuun loppuun asti on lähes kaikki kansainväliset kilpailut peruttu. Lontoossa nyrkkeillään yhä olympiakarsintaa.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Nuorten MM-kisat Norjan Narvikissa keskeytettiin kesken kisojen koronaviruksen vuoksi. Tekniikkalajeista ehdittiin laskea vain naisten suurpujottelu, jossa roimasti alaikäinen Rosa Pohjolainen oli parhaana suomalaisena 18:s. Pohjolainen urakoi kisoissa, sillä hän oli syöksyssä 11:s, super-G:ssä 24:s ja superalppiyhdistetyssä kahdeksas. Pistesijalle ylsi myös Elian Lehto, joka oli seitsemäs miesten syöksyssä. Myös maailmancup päättyi etuajassa, kun jo aiemmin perutun finaaliviikon lisäksi miesten tekniikkalajit Kranjska Gorassa ja naisten Åressa peruttiin. Maailmancupin pisteille ylsivät tällä kaudella yhden pisteen suurpujottelussa napannut Samu Torsti sekä kolme pistettä pujottelussa kerännyt Nella Korpio.

Ampumahiihto: Maailmancup-kausi päättyi ennenaikaisesti Kontiolahdelle. Kaisa Mäkäräinen oli pikakilpailussa 18:s ja takaa-ajossa neljäs. Maailmancupin kokonaiskilpailussa Mäkäräinen sijoittui 11:nneksi. Samalla Mäkäräinen ilmoitti poikkeuksellisen uransa päättymisestä. Maailmancupin pisteille ylsi Kontiolahdella myös Suvi Minkkinen, joka oli pikakilpailussa 35:s ja takaa-ajossa 39:s. Mari Eder ei 40 parhaan joukkoon kotikisoissa sijoittunut, mutta maailmancupin kokonaiskilpailussa Eder oli 30:s ja Minkkinen 70:s. Miesten puolella Tero Seppälä oli pikakisassa 43:s ja takaa-ajossa 31:s sekä kokonaispisteissä 37:s. Itävallan Hochfilzenissä ehdittiin käydään nuorten avoimista EM-kisoista normaali- ja pikamatkat ennen kuin kisaviikko ja täten koko kausi keskeytettiin. Suomalaisittain paras sijoitus oli Tuomas Harjulan 22:s pikamatkalla.

Freestyle: Kumpareiden maailmancup-kausi päättyi ennenaikaisesti, kun Ruotsin viikonloppu peruttiin. Jimi Salonen oli maailmancupin kokonaispisteissä 12:s, Jussi Penttala 22:s, Topi Kanninen 30:s, Olli Penttala 49:s ja Johannes Suikkari 56:s. Myös freeskin puolella kausi lyötiin ennenaikaisesti pakettiin. Slopestylessa mc-pisteille ylsivät tällä kaudella Vilma Warpenius (kokonaispisteissä 27:s) ja Aleksi Patja (46:s).

Lumilautailu: Anton Lindfors päätti kautensa laskemalla 16:nneksi lumilautakrossin maailmancupin päätösosakilpailussa Sveitsissä. Lindfors oli kokonaispisteissä 33:s. Slopestylen ja big airin maailmancup ja Eurooppa-cup keskeytettiin ennenaikaisesti. Maailmancupin pisteissä parhaat suomalaissijoitukset olivat Kalle Järvilehdon neljäs ja Enni Rukajärven kuudes big airissa.

Maastohiihto: Maailmancupin Pohjois-Amerikan kierros peruttiin, joten kausi päättyi ennenaikaisesti. Kokonaismaailmancupissa 30 parhaan joukkoon sijoittuivat Iivo Niskanen (kuudes), Perttu Hyvärinen (23:s), Krista Pärmäkoski (yhdeksäs), Kerttu Niskanen (15:s) ja Anne Kyllönen (21:s). Normaalimatkojen cupissa Iivo Niskanen oli kolmas ja Krista Pärmäkoski seitsemäs. Scandinavia-cupin päätösviikonloppu Norjassa peruttiin.

Mäkihyppy: Alkuviikolla ehdittiin hypätä vielä pari maailmancupin kilpailua Lillehammerissa, joissa Antti Aalto otti sijoitukset 26 ja 22 ja naisissa Julia Kykkänen oli 27:s ja 32:s. Sen jälkeen koronavirus peruutti loppukauden kaikissa cupeissa. Maailmancupin pisteille ylsi tällä kaudella kaksi suomalaismiestä ja -naista. Paras sijoitus kokonaiskilpailussa oli Antti Aallon 32:s.

Taitoluistelu: Alkaneeksi viikoksi kaavaillut MM-kisat Kanadassa peruttiin koronaviruksen takia.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Haulikkolajien maailmancupin toisella viikolla Kyproksella ei nähty suomalaisia finaaleissa. Skeetissä Oskari Kössi rikkoi 122 kiekkoa, jäi yhden päähän finaaliuusinnasta ja oli 12:s. Lari Pesonen oli 21:s 121 kiekolla ja Eetu Kallioinen 30:s 120 kiekolla. Trapissa Eemil Pirttisalo oli paras suomalainen tuloksella 117 ja sijoituksella 25. Trapin sekajoukkuekilpailussa Pirttisalo ja Marika Salmi sijoittuivat kuudenneksi.

Golf: Vaikka muut golfin pääkiertueet laittoivat ovensa jo säppiin, naisten Euroopan kiertueen osakilpailu Etelä-Afrikassa pelattiin normaalisti. Tiia Koivisto golfasi sijalle 25, Elina Nummenpää, Sanna Nuutinen ja Karina Kukkonen jäivät cutiin. Pelitaukoa on luvassa ainakin toukokuun alkupuolelle asti.

Jousiammunta: Viisi suomalaisurheilijaa osallistui Asia Cupin kilpailuun Thaimaassa. Miehissä Antti Tekoniemi ylsi pronssiotteluun, jonka hän hävisi. Antti Vikström päätyi sijoille 9-16, Antero Sistonen sijoille 17-32. Joukkuekilpailussa Suomi oli kuudes. Naisissa Taru Kuoppa tähtäsi seitsemänneksi, Iida Tukiainen päätyi sijoille 9-16.

Karate: K1 Premier Leaguen osakilpailu Rabatissa peruttiin. Myös maaliskuun lopun EM-kisat peruttiin, joten alustavasti 6. huhtikuuta umpeen menevään olympiarankingiin lasketaan vuoden 2019 EM-kisojen pisteet.

Nyrkkeily: Euroopan olympiakarsintaturnaus Lontoossa on käynnissä. Sunnuntaina tie nousi pystyyn jo Elina Gustafssonilla 69-kiloisissa ja Krenar Aliulla 81-kiloisissa. Arslan Khataev iskee 57-kiloisten olympiapaikasta jo maanantai-iltana, Muhammad Abdilrasoon (75 kg) ja Mira Potkonen (60 kg) eivät ole vielä aloittaneet turnaustaan.

Pöytätennis: Benedek Oláh eteni puolivälieriin asti haastaja plus -tason turnauksessa Omanissa. Matkalla puolivälierään kaatui muun muassa vuoden 2016 Euroopan mestari Emmanuel Lebesson (ITTF-ranking 42), mutta Intian Sharath Kamal Achanta (ITTF-ranking 38) oli liian kova pala. Myös kansainvälinen pöytätennisliitto on tyhjentänyt pelikalenterinsa huhtikuun loppuun saakka, joten taukoa peleistä on luvassa.

Tennis: Anastasia Kulikova taipui avauskierroksella W25-tason ITF-turnauksessa Etelä-Afrikassa. Oona Orpana puolestaan meni toiselle kierrokselle W15-tasolla Tunisiassa. WTA päätti perua kaikki turnauksensa ainakin 12. huhtikuuta asti, ITF 20. huhtikuuta asti ja ATP 26. huhtikuuta asti koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Triathlon: Henrik Goesch sijoittui 46:nneksi maailmancupin osakilpailussa Australiassa.

Voimistelu: Suomalaiset eivät yltäneet finaalipaikkoihin telinevoimistelun maailmancupissa Azerbaidzhanissa. Parhaat sijoitukset olivat Oskar Kirmeksen 16:s hevosella (13,066) ja Lilian Langenskiöldin 16:s hypyssä (12,383). Emil Soravuo ei onnistunut bravuuritelineellään permannolla; pisteet 12,166 riittivät sijaan 31.

Yleisurheilu: Toni Kuusela päätti pitkän harjoitusleirinsä Etelä-Afrikassa kilpailuun, jossa keihäs lensi mittaan 80,14.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Eva Wahlström ilmoitti viikonloppuna uransa päättämisestä.

Darts: Marko Kantele kärsi kaksi avauskierroksen tappiota, kun PDC Pro Tour jatkui muutaman viikon tauon jälkeen viikonloppuna Barnsleyssa.

Formula 1: MM-sarjan avauskilpailu Australiassa peruttiin koronaviruksen takia. Kun myös Bahrainin, Vietnamin ja Kiinan osakilpailut on siirretty, kausi alkaa näillä näkymin aikaisintaan toukokuussa.

Hiihtosuunnistus: Suomi saavutti kolme mitalia maailmancupin yhteydessä kilpailluista EM-kisoista Venäjältä. Tuomas Kotro toi henkilökohtaisen pronssin sprintistä, minkä lisäksi miesten joukkue (Ville-Petteri Saarela, Tero Linnainmaa ja Kotro) otti hopeaa ja naisten (Tuuli Suutari, Marjut Turunen ja Salla Koskela) pronssia viestistä. Lisäksi pistesijoille ylsivät Turunen ja Kotro (neljänsiä sprinttiviestissä), Kotro (neljäs pitkällä matkalla), Turunen (neljäs keskimatkalla) ja Koskela, joka oli seitsemäs sekä sprintissä että pitkällä matkalla.

Joukkuevoimistelu: Kevään ensimmäinen maailmancupin osakilpailu Vantaalla peruttiin koronaviruksen takia.

Ralli: MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu saatiin ajettua vajaana läpi Meksikon soralla. Teemu Suninen ajoi kolmanneksi ja Kalle Rovanperä viidenneksi. Esapekka Lappi joutui keskeyttämään.

Squash: Emilia Soini eteni puolivälieriin haastajakiertueen 20-tason turnauksessa Cincinnatissa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Kun koronavirus pyyhkäisi koko loppukauden kilpailut tieltään, maailmancup päättyi ennenaikaisesti. Santeri Kiiveri voitti pystyluokassa pujottelun kokonaiskilpailun, oli suurpujottelussa kuudes ja super-G:ssä 12:s.

Lumilautailu: Maailmancupin finaaliviikolla Norjassa ei ehditty laskea kuin banked slalom ennen kuin kilpailut keskeytettiin. Tomi Taskinen oli LL2-luokassa 16:s. Saman luokan maailmancupin kokonaiskilpailussa banked slalomissa kuudenneksi ja lumilautakrossissa neljänneksi yltänyt Matti Suur-Hamari vetäytyi rikkonaisen kautensa päätteeksi kisoista jo etukäteen.

Maastohiihto: Kausi lyötiin myös maastohiihdossa pakettiin ennen viimeistä maailmancupin osakilpailua. Sini Pyy oli kelkkahiihtäjien luokassa kokonaispisteissä 15:s ja Inkki Inola näkövammaisten luokassa 14:s.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkue päätti Kypros Cupin keskiviikkona lyömällä Slovakian 4-2.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta