Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.03.2020 | Seuratoiminta

SJK-junioreiden valmennuslinja rakentuu yhteisöllisyyden kautta

Olympiakomitea julkaisi uuden työkalun valmennuslinjausten laatimiseen.

Viimeisen puolentoistavuoden aikana seinäjokelaisessa jalkapalloseurassa, SJK-junioreissa on rakennettu yhteistyöllä uutta valmennuslinjaa. Kaikki seuran toimijat ovat olleet vahvasti mukana valmennuslinjan uudistustyössä.

– On järkevää tehdä uudistusta, niin että mahdollisimman paljon porukkaa on mukana. Viisaus ei ole ikinä yhdessä päässä, sanoo SJK-junioreiden valmennuspäällikkö, entinen Veikkausliiga-pelaaja Jyri Hietaharju.

SJK-junioreiden valmennuksen linjaukset näkyvät vahvasti seuran arjessa.

– Kun porukka on ottanut valmennuslinjan omakseen, se alkaa näkyä kentällä. Meillä uudistuneen valmennuslinjauksen jalkautuminen on sujunut hyvin, ja ikäluokkien ja joukkueiden toiminta näyttää siltä, mitä linjauksissa on kirjattu, Hietaharju toteaa.

SJK-juniorit on reilun 700 pelaajan jalkapalloseura Seinäjoella ja heidän pelaajapolkunsa kulkee edelleen sisarseuroihin SJK-akatemiaan ja Veikkausliigajoukkue SJK:iin. SJK yhteisö saavutti Palloliiton laatujärjestelmän korkeimman tason viisi, marraskuussa 2019.

Säännöt kuvattiin selkeästi

Valmennuslinjan uudistaminen SJK-junioreissa alkoi vastuuvalmentajien kehittämispäivillä marraskuussa 2018, missä asetettiin tavoitteet ja teemat jokaiselle ikäluokalle. Seuran kaikille toimijoille linjauksia esiteltiin tammikuussa 2019. Valmennuslinja sisältää muun muassa pelaajien, toimijoiden sekä vanhempien huoneentaulut. Toiminnan säännöt on kuvattu selkeästi.

– Valmennuslinja on käynyt kommenttikierroksilla eri toimijoilla; valmentajilla, joukkueenjohtajilla, huoltajilla, pelaajilla ja jäsenillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa. Kommenttien jälkeen linjauksia on tarkennettu, ja koko ajan linjaukset kehittyvät edelleen, Hietaharju kertoo prosessista.

SJK-junioreiden valmennuslinja ponnistaa vahvasti seuran arvoista: luotettavuus, yhteisöllisyys, yhteiskykyisyys ja terveet elämäntavat. Hietaharju kuvaa seuraa SJK-perheenä.

– Meidän vahva arvo on yhteisöllisyys. Meillä toimijat pysyvät hyvin mukana, ja valmentajat ovat todella sitoutuneet seuraan. Valmennuslinjan tekemisen prosessi myös vahvisti yhteisöllisyyttä edelleen.

 

Seura: Ota uusi työkalu avuksi valmennuslinjatyöhön

Olympiakomitea on nyt julkaissut valmennuslinjatyökalun seurojen valmennuslinjatyön tueksi. Työkalu on tehty olympiakomitean seuratoiminnan- ja valmennustoiminnan asiantuntijoiden sekä lajiliittojen kanssa yhteistyössä.

– Valmennuslinjatyökalua on paljon toivottu osaksi Tähtiseuraprosessia ja nyt se on julkaistu, iloitsee lasten liikunnan ja urheilun asiantuntija Marko Viitanen

Valmennuslinjatyökalun avulla Viitanen toivoo, että lasten ja nuorten valmennustyössä oppimistavoitteet selkeytyvät, valmennukseen tulee yhteistä suuntaa ja valmennuksen periaatteita.  Käytännön toiminnan laatu paranee ja lisää kaikkien innostusta. Seurat usein peilaavat omaa valmennustyötään lajiliittojen valmennuksen linjauksiin.

– Työtä voisi verrata suomalaisen koulujärjestelmän opetussuunnitelmatyöhön. Ensin on valtakunnalliset opetussuunnitelmat, joita kukin koulu sitten soveltaa omassa opetussuunnitelmatyössä, Viitanen kuvaa.

Valmennuslinjatyökalu helpottaa vaikeidenkin linjausten tekemistä.

  • Seuran tulee valmennuksessaan linjata monia asioita; ikäluokkien tavoitteet, kuinka paljon harjoitellaan ja kilpaillaan ja matkustetaan, miten lapset ja nuoret valitaan eri ryhmiin ja miten seura haluaa profiloida omaa toimintaansa. Esimerkiksi näissä asioissa valmennuslinjatyökalu auttaa.
  • Ja kuten SJK-junioreissa, kun valmennuslinja on yhteistyöllä rakennettu, se näkyy valmentajien ja urheilijoiden arjessa.

Tutustu valmennuslinjatyökaluun täällä (PDF, aukeaa uuteen ikkunaan)

 

Kuva: Olli-Matti Matihalti