Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.03.2020 | Olympiakomitea | Uutinen

Tokion kesäolympialaisten ajankohta siirtyy

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) tiedotti tänään, että on yhdessä Japanin hallituksen kanssa päätynyt siirtämään Tokion olympialaisia eteenpäin koronaepidemian vuoksi. Olympialaiset aikataulutetaan uudestaan ja ne järjestetään viimeistään kesällä 2021. Näin taataan kisojen turvallisuus ja varmistetaan niihin osallistuvien urheilijoiden, yleisön ja toimitsijoiden terveys.  Päätös tehtiin perustuen KOK:n, Maailman terveysjärjestön (WHO) ja kisajärjestäjien analyysiin covid-19 pandemiatilanteesta. 

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan on tärkeää, että päätös saatiin tehtyä ja epätietoisuus on ohi.  

Urheilussa tavoite ohjaa toimintaa, ja nyt toimintaa on taas helpompi suunnitella, kun tiedetään mihin tähdätään. Kisat siirtyvät nyt seuraavaan vuoteen, mikä tarkoittaa, että monen lajin kansainvälinen kilpailukalenteri menee uusiksi, Salonen toteaa. 

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo, että suomalaiselle urheilulle päätös tarkoittaa sekä hyvää että huonoa. 

Olemme luonnollisesti pahoillamme niiden urheilijoiden puolesta, jotka ovat viimeiset neljä vuotta satsanneet voimakkaasti tämän vuoden kisoihin ja olleet huippukunnossa ja nousuvireessä, kenties jopa suunnitelleet huipentavansa uransa näihin kisoihin.  

Hyvä puoli on tietysti se, että tällä järjestelyllä pystytään turvaamaan urheilijoiden ja kisoihin osallistuvien ihmisten terveys ja voidaan muutoinkin taata onnistuneet ja tasapuoliset kisat. Nousussa oleville nuorille urheilijoille tämä antaa myös vuoden lisäaikaa tehdä tulosrajoja ja antaa näyttöjä kohti suurta olympiaunelmaa, Lehtimäki sanoo. 

Lehtimäen mukaan valmistautuminen vuoteen 2021 alkaa kesäolympialajien kanssa välittömästi.  

Teemme uudet suunnitelmat. Pystymme toki laajalti hyödyntämään tätä vuotta varten tehtyä työtä. Haasteen heittää se, että vuonna 2022 odottavat jo Pekingin talviolympialaiset, ja tämä aikataulu asettaa tiukkoja vaatimuksia Olympiakomitean työlle erityisesti ensi vuonna. 

KOK:n päätöksen seurauksena myös vuoden 2020 Paralympialaiset siirtyvät järjestettäviksi vuonna 2021.   

Lue lisää KOK:n sivuilta.