Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.06.2020 | Huippu-urheilu

Alle vuosi aikaa kotikisoihin – Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit Suomen historian neljännet olympialipun alla kisattavat arvokilpailut

Urheilussa katseet alkavat vähitellen suuntautua koronakeväästä kohti ensi talvea. Jos kaikki menee suunnitellusti, Suomessa kisataan helmikuussa 2021 Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien talvikisat.

 

EYOF-kisoissa kilpaillaan yhdeksässä lajissa, tytöissä ja pojissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, jääkiekossa, lumilautailussa, maastohiihdossa, mäkihypyssä, short trackissa, taitoluistelussa ja yhdistetyssä. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa. Järjestyksessään 15. EYOF-talvikisoihin voivat osallistua lajista riippuen 2003­­–2006 syntyneet urheilijat. Euroopan maista 48 on vahvistanut osallistumisensa ja kisoihin odotetaan yhteensä noin 1700­­­­–1800 osallistujaa.

Kisojen päänäyttämönä toimii Sotkamon Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista. Jääkiekkoturnaus pelataan Kajaanissa ja mäkihypyn ja yhdistetyn mestaruudet ratkotaan Lahdessa.

Tapahtuman suojelijana tasavallan presidentti

Vuokatilla on kokemusta kisojen järjestelyistä jo vuodelta 2001, jolloin EYOF-kilpailut järjestettiin edellisen kerran Vuokatinvaaran maisemissa. Tulevat kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut. Kilpailut saivat myös arvovaltaisen suojelijan, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö lupautui tapahtuman suojelijaksi.

Kisalähetyksiä nähdään Ylen kanavilla

EYOF-kisojen mediakumppanina toimii Yle, jonka kanavilla nähdään päivittäin vaihtuvan lajin loppukilpailu.

– Nuorten Olympiafestivaalien televisiointi on Yle Urheilulle merkittävä tuotannollinen panostus. Uskomme, että tämä harvinaislaatuinen tapahtuma edistää suomalaista urheilukulttuuria ja tuo nuorille urheilijoille kaivatun mahdollisuuden kilpailla ja päästä esiintymään laajemmalle yleisölle, sanoo Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

– Viikon aikana kisataan monessa lajissa. Myös meidän tuotantomme esittelee laajasti tapahtumaa, sillä näytämme joka päivä erikoislähetyksissä eri lajien loppukilpailut.  Ylen linjan mukaisesti televisioimme päivittäin sekä tyttöjen että poikien kisat, kertoo Yle Urheilun vastaava tuottaja Jouko Jarva.

Olosuhteet kunnossa ajallaan

Kisojen järjestelytoimikunnan pääsihteeri Marita Kaipainen kertoo, että Kainuussa odotetaan innolla tulevia kisoja. Myös järjestelyt ovat aikataulussa poikkeuksellisesta keväästä huolimatta.

– Kisat alkavat jo kuulua paikallisten puheissa, täällä on selvästi odottava tunnelma. Edelliset kisat ovat hyvin muistissa ja täällä tiedetään, että tulossa on iso tapahtuma, Kaipainen kertoo.

– Järjestelyt etenevät hyvin aikataulussa ja kaikki tulee olemaan valmiina ajallaan. Uusi rakennushanke kisoja varten on Vuokatti Areena, joka sekin etenee odotetusti kevään erikoisesta tilanteesta huolimatta, hän jatkaa.

Järjestelyiltään mittavat kisat vaativat myös paljon tekeviä käsiä. Talkooväkeä tulee tapahtumassa olemaan paljon ja yhden ryhmän Kaipainen haluaa erityisesti huomioida.

– Meillä on kisoissa teemana ”nuoret tekevät nuorille”. Mukana on paljon nuoria eri oppilaitoksista. Kisojen kautta he saavat varmasti mieleenpainuvan elämyksen ja konkreettista kokemusta tapahtuman järjestämisestä ja yhdessä tekemisestä.

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit, European Youth Olympic Festival (EYOF) ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Suomen EYOF-kilpailut pidetään 6.-13.2.2021.

Kisajärjestäjän sivut: https://eyof2021.fi/fi/etusivu/