Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.06.2020 | Olympiakomitea

Selvitys: koronalla vakavia vaikutuksia noin viidennekseen seuroista

Valtion liikuntaneuvoston tilaaman selvityksen mukaan valtaosa yhdistyspohjaisista urheiluseuroista on selvinnyt kevään 2020 rajoituksista melko vähillä ongelmilla. Kuitenkin noin viidennekselle on aiheutunut vakavia ongelmia.

Seurojen ja järjestöjen osalta selvityksessä todetaan:

”Valtaosa (80 %) yhdistyspohjaisista urheiluseuroista selvisi kevään 2020 rajoituksista melko vähillä ongelmilla. Viidennekselle seuroista aiheutui kuitenkin paljon tai erittäin paljon ongelmia. Näitä seuroja yhdistää raskas kiinteiden kulujen rakenne, tulorahoituksen nopea vähentyminen sekä talouspuskurien puuttuminen. Seurojen tulonmenetykset (maalis-toukokuu 2020) olivat arviolta yhteensä 76 M€ (nettomenetykset 47 M€). Lajiliitoissa ja muissa liikuntajärjestöissä koronakriisi vaikutti erityisesti huippu-urheiluun, tapahtumiin, leireihin ja näytöksiin sekä kilpailutoimintaan. Järjestöjen talouteen liittyvät suurimmat vaikutukset nähtäneen vasta syksyllä 2020. Maalis-toukokuun tulonmenetykset järjestöissä olivat arviolta 11,4 M€ (nettomenetykset 2,1 M€).”

Selvityksessä todetaan, että koronan merkittävimmät vaikutukset edellä mainittuihin toimijoihin nähdään myöhemmin esimerkiksi verovarojen ja rahapelituottojen vähentyessä tai mikäli uudet rajoitustoimet estävät toimintaa ja tulonhankintaa syksyllä.

Koronapandemialla on ollut merkittäviä vaikutuksia selvityksen mukaan erityisesti yrityksiin. Liikunta-alan yrityksistä 59 %:ssa liikevaihto on laskenut vähintään puolella.  Liikunta-alan yritysten tilanne näyttäytyy monelta osin heikommalta kuin yritysten tilanne keskimäärin.

 

Lisätiedot:

Valtion liikuntaneuvosto: https://www.liikuntaneuvosto.fi/lausunnot-ja-julkaisut/koronapandemian-akuutit-vaikutukset-liikuntatoimialaan/ 

 

Lue lisää aiheesta