Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.08.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun kesäkatsaus: Ida Hulkko rikkoi Tokion olympiarajan, yleisurheilijat tehneet kovaa jälkeä läpi kesän

Koronavirustilanteesta huolimatta urheilumaailma on hiljalleen käynnistynyt uudelleen. Huippu-urheilun viikkokatsaus pureutuu tällä kertaa suomalaisten edesottamuksiin kansainvälisillä kilpailukentillä kesä-heinäkuussa sekä elokuun alkupäivinä.

Huippu-urheilun viikkokatsaus on ollut tauolla maaliskuun alkupuolelta asti, jolloin koronaviruspandemia pysäytti kansainvälisen urheilun. Kun urheilumaailma on hiljalleen käynnistynyt uudelleen, katsauksia on luvassa säännöllisen epäsäännöllisesti.

Kesäolympialajit

 Ampumaurheilu: Vaikka kansainvälinen kilpailukalenteri on käytännössä tyhjentynyt loppuvuoden ajalta, kotimaassa on päästy kilpailemaan kesän aikana. Skeet-ampujista varmimmassa vireessä on ollut Eetu Kallioinen, joka on ampunut peruskilpailuissa tulokset 123 (Loppi, kesäkuu), 122 (Mikkeli, heinäkuu) ja 122 (SM-kisat Hyvinkäällä, elokuun alku). Kaksi edellä mainittua kilpailua Kallioinen myös voitti sivuamalla finaalin SE-tulosta 59. Sen sijaan SM-kisoissa Kallioinen joutui toteamaan Tommi Takasen paremmakseen tuloksella 120+59 (eli taas sivuttiin finaalin SE-tulosta). Takanen ja Timi Vallioniemi ampuivat Lopin kilpailussa kesäkuussa peruskilpailussa yhtä vaille täydellisen tuloksen 124.

Trap-ampujamme ovat kilpailleet useampaan otteeseen Orimattilassa kesän aikana. Kilpailut ovat olleet sellaisia, joissa miehet ja naiset ovat ampuneet sekaisin, minkä lisäksi on ammuttu erikseen A- ja B-sarjoissa, joten sijoituksia tärkeämpiä ovat olleet tulokset. Kolmen kilpailun voittoja ovat kirjanneet Jukka Laakso kahdesti ja Vili Kopra kerran. Maininnan arvoinen on etenkin Vili Kopran peruskilpailun tulos 123 12. heinäkuuta käydyssä kilpailussa, jonka finaalissa Laakso oli tarkin. Naisista Satu Mäkelä-Nummela ampui kesäkuussa tuloksen 116 ja heinäkuussa tuloksen 115.

Myös kivääriampujat kilpailivat pienoiskiväärin SM-mitaleista Kouvolassa elokuun alussa. Miehissä asentokilpailun kultaa voitti Cristian Friman tuloksella 1159+456,2, naisissa Viivi Kemppi voitti sekä nuorten että yleisen sarjan tuloksilla 1165+447,1 ja 1158+447,7. Etenkin nuorten kilpailun peruskilpailun tulos oli hyvää kansainvälistä tasoa. Miesten peruskilpailussa Juho Kurki ampui kovan tuloksen 1178, ja myös Aleksi Leppä osui tarkasti (1175). Leppä, Sebastian Långström, Joni Stenström ja Kurki kävivät ottamassa myös neloisvoiton Virossa kesäkuussa käydyssä kilpailussa.

Golf: Tänä viikonloppuna on tarkoitus pelata jo vuoden ensimmäinen major-turnaus (US PGA), ja myös miesten Euroopan kiertue on saatu jo hyvään vauhtiin. Suomalaisittain parhaassa lyönnissä on ollut Mikko Korhonen, joka kirjautti sijoitukset 29 ja 6 Englannissa käydyissä osakilpailuissa. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna myös Kalle Samooja (34:s) ja Tapio Pulkkanen (63:s) läpäisivät cutin – toisin kuin edeltävänä viikonloppuna käydyssä British Mastersissa. Itävallassa käydyt kaksi kilpailua olivat Euroopan kiertueen ja haastajakiertueen yhteiskilpailuja, joissa paras suomalainen oli molemmissa kilpailuissa Oliver Lindell (25:s ja 18:s). Myös naisten PGA-kiertuetta päästiin jatkamaan elokuun taitteessa; Matilda Castrén ei läpäissyt cutia uransa toisessa LPGA-kilpailussa.

Tennis: WTA-kiertue on saatu jo käyntiin, mutta miesten puolella virallisia turnauksia ei ole vielä päästy pelaamaan. Emil Ruusuvuori pelasi kesäkuussa näytösturnauksessa Serbiassa, mutta joutui vetäytymään loukkaantumisen takia kolmen varman voiton jälkeen.

Uinti: Suurin osa kotimaan kärkikaartista ui Tampereella kesäkuun puolessavälissä. Kovinta vauhtia piti Ida Hulkko, joka pisti Suomen ennätykset uusiksi sekä 50 metrin (30,33) että sadan metrin (1.06,90) rintauinnissa. Jälkimmäisessä Hulkon aika alitti myös Tokion olympiarajan, ja pienen arpomisen jälkeen Kansainvälinen Uimaliitto hyväksyi suorituksen, joten Hulkosta tuli Matti Mattssonin ohella toinen uimari, joka on saavuttanut osallistumisoikeuden vuodelle 2021 siirrettyihin Tokion kisoihin.

Yleisurheilu: Suomalaisyleisurheilijat ovat olleet kovassa vedossa läpi kesän, jonka aikana muun muassa Suomen Urheiluliiton GP-sarja on pystytty vetämään lähes suunnitellusti läpi – pois lukien yleisörajoitukset ja ulkomaisten kirittäjien vähäisyys. Olympialajeissa on nähty jo kaksi uutta Suomen ennätystä: Kristian Pullin 827 pituudessa ja Krista Tervon 72,12 moukarissa. Jo kolme kertaa 70 metrin rajapyykin tänä kesänä rikkonut Tervo on saanut myös kovan kirittäjän vuonna 2002 syntyneestä Silja Kososesta, joka heitti Somerolla Tervon SE-heiton taustalla 71,34.

Pullin 827 olisi rikkonut myös Tokion olympiarajan, jos yleisurheilussa tänä kesänä tehdyt tulokset hyväksyttäisiin olympianäytöiksi. Samaan temppuun olisivat yltäneet myös pika-aituri Nooralotta Neziri ja moukarinheittäjä Aaron Kangas. Kangas on parannellut ennätystään jo useasti, ja Espoon GP-kilpailussa syntynyt tulos 79,05 on paitsi Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmostulos myös maailmantilaston kakkostulos vuonna 2020. Kankaan tasonnostosta kertoo kesän kahdeksan kisatuloksen keskiarvo 76,30; kesän huonoinkin tulos (74,59) on parempi kuin Kankaanpään Seudun Leiskun heittäjän ennätys (74,40) kesään lähdettäessä.

Neziri aitoi olympiarajaa (12,84) vastaavan ajan Jyväskylän GP-kisan alkuerissä. Pika-aitojen alkukesän kotimainen kuningatar on ollut olympiarajan jo kesällä 2019 selvittänyt Annimari Korte, joka on päihittänyt kotimaiset kilpasiskonsa Espoossa (kolme kertaa), Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella ja Kuortaneella. Kortteen kesän paras noteeraus on Jyväskylässä juostu 12,76. Kortteen tavoin olympiarajan jo selvittänyt Reetta Hurske on käynyt tasaisia kilpailuja Nezirin kanssa, mutta onnistunut voittamaan tämän vain Jyväskylässä, jossa Hurske juoksi kesän parhaansa 12,91. Myös Lotta Harala lähestyy 13 sekunnin rajaa (sallituissa olosuhteissa 13,13 ja myötätuulessa 13,04).

Miesjuoksijoista lupaavassa vauhdissa on ollut erityisesti Topi Raitanen, joka juoksi Kuortaneella 1 500 metriä lupaavasti 3.38,88. Päämatkallaan 3 000 metrin esteissä kellot ovat pysähtyneet aikaan 8.30,53, mutta kauden tärkeimmät kilpailut (Turun Paavo Nurmi Games ja Monacon Timanttiliiga) ovat tulossa vasta ensi viikolla. Lyhyemmillä matkoilla kesän nimi on tähän mennessä ollut Samuli Samuelsson, joka on noussut sadalla metrillä Suomen kaikkien aikojen tilaston neljänneksi ajallaan 10,28.

Heittolajeissa kesää on piristänyt myös Salla Sipponen, joka heitti elokuun alussa Espoossa ennätyksekseen 59,52. Keihäässä sekä miehiä yli 80 metrin että naisia yli 60 metrin on tässä vaiheessa kesää yksi (Toni Kuusela 81,36 ja Heidi Nokelainen 60,43), mutta esimerkiksi Antti Ruuskasen on määrä avata kautensa vasta Turun Kalevan Kisoissa.

Suomen ennätystä on hätyytellyt myös Kristiina Mäkelä naisten kolmiloikassa; Orimattilassa heinäkuun lopulla loikat kantoivat mittaan 14,30, joka jää sentin Mäkelän ennätyksestä ja yhdeksän Heli Koivulan SE-tuloksesta. Myös naisten seipäässä saatiin alkukesästä lupaavia tuloksia, etenkin Somerolla, jossa Wilma Murto hyppäsi 460 ja Elina Lampela 450. Loukkaantuminen teki loven Murron kauteen. Maria Huntington on laittanut lajiennätyksiään uusiksi tänä kesänä siihen malliin, että seitsenottelun SE-tulos 6 404 on vaarassa ensi viikolla Turun Kalevan Kisoissa.

Ei-olympialajit

Formula 1: Ei-olympialajeissa kesä on ollut hiljaiseloa, mutta Formula 1:n MM-sarja on sentään saatu poikkeusoloissa käyntiin. Mercedeksen Valtteri Bottas on kirjauttanut neljästä ensimmäisestä kilpailusta sijoitukset 1, 2, 3 ja 11 ja on MM-sarjassa toisena tallikaverinsa Lewis Hamiltonin perässä. Kimi Räikkönen ei ole yltänyt vielä MM-pisteille Alfa Romeollaan.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Tokion paralympialaisiin paikan jo lunastanut Jarkko Mylly voitti pienoiskiväärin R6-luokan Suomen mestaruuden Kouvolassa tuloksella 608.

Yleisurheilu: Vammattomien yleisurheilijoiden lisäksi myös ratakelaajat ovat päässeet kilpailemaan tiuhaan kotimaassa. Kärkiurheilijoidemme tähän mennessä kauden parhaat noteeraukset sadalla metrillä ovat tutusti maailmanluokkaa: Leo-Pekka Tähti (T54) 14,00 (jää 0,03 sekuntia MM-kulta-ajastaan 2019), Amanda Kotaja (T54) 15,88 (0,12 sekuntia parempi aika kuin MM-kultakelauksessa 2019), Toni Piispanen (T51) 20,21 (0,12 sekuntia parempi aika kuin MM-kultakelauksessa 2019) ja Henry Manni (T34) 15,82. Piispasen luokassa myös 200 metriä on paralympialaji, ja kellot pysähtyivät Lahdessa heinäkuun puolessavälissä aikaan 37,63 (0,69 sekuntia nopeampi aika kuin MM-hopeakelauksessa 2019). 400 metrillä (paralympialaji T54-luokassa) Tähti kellotti Kuortaneella 1. elokuuta ajan 48,38 ja Kotaja 57,40.

F34-luokassa keihästä heittävä Marjaana Heikkinen avasi kautensa Espoon GP-kilpailussa puhkaisemalla heti 19 metrin rajapyykin (19,09), joka jäi tyystin tekemättä MM-hopeaa tuottaneella kaudella 2019. Samassa luokassa Tuomas Mannin alkukesän paras tulos on Lahdessa heitetty 24,97. F11-luokassa kiekkoa heittävä Petteri Peitso mittautti Alajärvellä heinäkuussa tuloksen 33,14.

Joukkuepelit

Koripallo: Miesten maajoukkue kohtasi heinäkuun lopulla maaotteluissa kaksi kertaa Viron. Susijengi otti molemmista kotivoitot pistein 97-76 ja 75-67. Naisten maajoukkue pelaa tulevana viikonloppuna kahdesti Latviaa vastaan.

Lentopallo: Myös lentopallomaajoukkueet ovat hioneet kuntoaan maaotteluilla Viroa vastaan. Miehet hävisivät kotiottelunsa suoraan erin 0-3. Naiset pelasivat Virossa kaksi virallista maaottelua, joista oli tuomisena voitto 3-2 ja tappio 2-3 sekä yhden epävirallisen maaottelun, jonka Viro voitti 3-0.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia tehdään merkittävästi harvemmin, koska tapahtumia on marginaalinen määrä normaalioloihin verrattuna.

Lue lisää aiheesta