Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.08.2020 | Olympiakomitea

Keväällä 2019 alkaneet tasa-arvohankkeet hyvässä vauhdissa

Olympiakomitea aloitti keväällä 2019 kaksi tasa-arvoon ja johtamiseen liittyvää hanketta. Molempien tavoitteena on vahvistaa liikunnan ja urheilun parissa toimivien naisten johtamisosaamista sekä kannustaa heitä hakeutumaan urheilun johtotehtäviin.

Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -koulutuksen kohderyhmänä ovat seura- ja aluetason toimijat. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt hankkeelle Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksen. Johtaa kuin nainen -koulutusohjelman kohderyhmänä ovat liikunnan ja urheilun kansallisiin tai kansainvälisiin johtotehtäviin tähtäävät. Hanketta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Naisten määrä johtotehtävissä on edelleen vähäinen urheilujärjestöissä. Lisätietoja luvuista löytyy esimerkiksi Likesin Tasa-arvo valtakunnallisissa ja alueellisissa liikuntajärjestöissä -selvityksestä (PDF).

Mihin hankkeissa keskitytään?

Tarve ja kysyntä johtamisen tasa-arvon edistämisen erityistoimenpiteille kasvoi Suomen Valmentajien koordinoiman Valmentaa kuin nainen -hankkeen alettua 2013. Suomen Palloliitto aloitti valmentajahankkeen rinnalla oman Naiset jalkapallojohtajina -koulutuksen, jonka kokemuksien pohjalta rakennettiin ensimmäinen Johtaa kuin nainen -koulutuskokonaisuus (2017-2018).

Naiset vaikuttajina ja Johtaa kuin nainen -hankkeissa keskitytään kannustamaan naisia johtotehtäviin ja tukemaan jo tehtävissä olevia, sekä lisäämään johtamisosaamista liikunnan ja urheilun parissa. Naiset vaikuttajina -hanke lisää seuratoimijoiden osaamista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksistä johtamiskoulutuksessa sekä kaikille avoimissa alueellisissa seminaareissa. Olympiakomitea on järjestänyt säännöllisesti yhdenvertaisuus- ja vastuullisuusklinikoita jäsenjärjestöilleen ja Naiset vaikuttajina -hanke vie teemoja edelleen seuratoimijoiden saataville.

Molemmissa hankkeissa halutaan vastata uudistuvan järjestöjohtamisen tarpeisiin ja tarjota työkaluja sekä seuratoimintaan että järjestötasolle. Hankkeista saatuja kokemuksia hyödynnetään Tähtiseuraohjelmassa sekä Olympiakomitean uuden strategian mukaisessa osaamisen kehittämisen kokonaisuudessa.

Kiinnostuitko? Hae mukaan ja osallistu avoimiin seminaareihin

Haku viimeiseen Johtaa kuin nainen -koulutusohjelmaan avautuu syyskuussa hankkeen nettisivuilla. Ohjelmaan valitaan 20 valtakunnallisen tason tehtäviin tähtäävää osallistujaa.

Tulevat avoimet Naiset vaikuttajina -seminaarit:

Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä

  • Kaksi koulutusohjelmaa, 60 osallistujaa, 60 mentoria, 6 avointa seminaaria
  • Seminaarien aiheina ovat yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja vastuullinen urheilu, mukaan kutsuva seuratoiminta sekä kestävä kehitys. Jokainen osallistuja tekee tasa-arvoteon omaan seuraan, yhteisöön tai taustaorganisaatioon.
  • Tutustu hankkeeseen linkin kautta.

Lisätietoja: Nina Kaipio, Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hankkeen projektipäällikkö, 0401974572

Johtaa kuin nainen

  • Johtaa kuin nainen -koulutusohjelmaan (pilotti 2017 ja uusi hankekausi 2019-) on tähän mennessä osallistunut 60 osallistujaa eri puolilta Suomea ja useista eri lajitaustoista.
  • Toinen koulutusryhmä on aloittanut tammikuussa 2020, viimeinen aloittaa alkuvuodesta 2021.
  • Tutustu hankkeeseen linkin kautta.

Lisätietoja: Sari Kuosmanen, Johtaa kuin nainen -hankkeen projektipäällikkö, 0401581324

Lue lisää aiheesta