Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.08.2020 | Huippu-urheilu

Urhea-kampuksen peruskivi muurattiin

Keskelle Helsinkiä nousevan Urhea-kampuksen peruskivi muurattiin perjantaina 21. elokuuta. Päämuurareihin kuuluivat mm. Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ja Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio.

Urhea-kampuksen peruskiven muurauksessa valettiin urheilun historiaa. Kesällä 2021 valmistuva kampus tulee tarjoamaan nuorille urheilijoille ainutlaatuisen ympäristön keskellä Helsinkiä; huipputason valmennuksen ja harjoitteluolosuhteet, opiskelumahdollisuudet, asumisen, ruokailun sekä terveydenhuollon palvelut.

Helsingin kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi apulaispormestari Nasima Razmyar.

– Urhea-kampus on yksi merkittävimmistä nuoria urheilijoita tukevista hankkeistamme. Kampus tarjoaa yhdestä osoitteesta koulun, asunnon ja harjoitustilat, ja siten tukee ja kannustaa nuoria urheilulahjakkuuksia sekä opiskelussa että urheilu-uralla. Urhea-kampuksella kasvaa tulevaisuuden lupauksia, kommentoi Razmyar.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea on osa valtakunnallista urheiluakatemioiden verkostoa. Urhea-kampuksesta rakentuu myös kesälajien olympiavalmennuskeskus.

– Urhea-kampuksen syntyminen luo kansainvälisesti kilpailukykyiset valmentautumisolosuhteet niin nykyisille kuin tuleville kärkiurheilijoillemme mahdollistaen samalla myös opiskelun. Urhea-kampuksessa toteutuu tavoitteemme, jossa parhaat urheilijamme voivat valmentautua parhaiden kanssa parhaissa olosuhteissa ja parhaassa valmennuksessa, totesi Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio tyytyväisenä.

Peruskirjan mukana muistoksi tuleville sukupolville säilöttiin päivän Helsingin Sanomat, tilaisuuden kutsuvierasluettelo, yleisurheilupiikkari, koripallopaita ja telinevoimistelun kämmensuoja eli lämsä.

Urheilijoille rakentuu parempi arki

Kampuksen kokonaisala on 22 540 m2, joista urheiluhalli käsittää yli 14 000 m2, koulun laajennusosa 2800 m2 ja asuinkerrostalo noin 5500 m2. Urheiluhallista löytyvät suorituspaikat yleisurheilulle, koripallolle, telinevoimistelulle, rytmiselle voimistelulle, painille ja judolle. Muiden lajien urheiluakatemiaurheilijat pääsevät hyödyntämään mm. hallin laajoja voima- ja yleisharjoittelutiloja. Lisäksi halli sisältää tiloja oheisharjoittelulle sekä terveydenhuollon palveluille.

Koulun laajennusosaan rakennetaan monikäyttöisiä opetustiloja, ravintola ja valmistuskeittiö sekä sisääntuloaula. Urheilijoille suunnatussa HOAS-talossa on 176 vuodepaikkaa ja paljon yhteisöllisyyttä korostavia yhteistiloja.

Peruskiveä oli muuraamassa myös aitajuoksija Oskari Mörö, jolle kampuksen kaltaisen harjoitteluympäristön saaminen pääkaupunkiseudulle on ollut pitkäaikainen haave.

– Tämä on suomalaiselle urheilulle ihan huikea asia. On todella tärkeää arjen sujuvuuden ja harjoittelun hyvän toteutumisen kannalta, että kaikki palvelut on keskitetty. Treenipaikat, lihashuolto, palautumiskeskus, ruokailut, kuntoutus ja lääkäripalvelut ovat kaikki hyödynnettävissä. Tämä on ihan ykkösmahdollisuus, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean urheilijoihin kuuluva Mörö totesi.

Kampuksen kokonaiskustannusarvio on noin 65 miljoonaa euroa. Kokonaisuus valmistuu kesällä 2021 niin, että Mäkelänrinteen lukion käyttöönotto tapahtuu helmikuussa 2021, urheiluhallin kesällä 2021 ja asuinkerrostalon syksyn 2021 alussa.

Lue lisää aiheesta