Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.08.2020 | Olympiakomitea

Olympiakomitean viesti budjettiriiheen: Liikunnan ja urheilun asema turvattava

Liikunnan ja urheilun toimintaedellytykset ovat vakavasti uhattuna, sillä rahapelituottojen tuloutus yleishyödyllisiin kohteisiin laskee vuonna 2021 noin 300 miljoonalla. Liikunnan osalta leikkaus tarkoittaisi noin 40 miljoonaa euroa, eli noin neljännestä valtion liikuntabudjetista. Hallituksen tulee löytää budjettiriihessä keinot rahoituksen pelastamiseen.

Rahoitusongelmaan on ratkaisuja

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan leikkauksen vaikutukset liikuntaan ja urheiluun olisivat dramaattiset.

– Veikkauksen tuloutus laskee, mutta liikunnan ja urheilun merkitys ei ole muuttunut. Hyvinvoinnin, terveyden, yhteisöllisyyden ja elämysten merkitys vain kasvaa haastavina aikoina, Salonen muistuttaa.

Tilanteeseen on ratkaisuja. Yksi mahdollisuus on kattaa rahapelituotoista menetettävä rahasumma yleisistä budjettivaroista, esimerkiksi arpajaisveroprosenttia laskemalla. Ratkaisuja löytyy myös rahapelipolitiikan keinoilla.  Hallitusohjelmassa on selkeä sitoumus kompensoida rahapelituottojen lasku edunsaajille.

Rahapelitoiminnan tuottojen aleneminen tuli esille eilisessä hallituksen budjettineuvottelussa toisena keskeisenä riihessä ratkaistavana kysymyksenä.

Liikunta on olennainen osa työurien pidentämistä

Maan hallitus on asettanut tavoitteekseen työllisyyden kasvattamisen 60 000:lla. Hallitus tulee pääministerin mukaan tekemään syyskuun budjettiriihessä päätöksiä ja luomaan näkymän, joilla työllisten määrää kasvatetaan 30 000 työllisellä.

Salosen mukaan liikunta on yksi harvoista tutkitusti toimivista ei-pakottavista keinoista lisätä työpanosta, koska liikunnalla voidaan ennaltaehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa kaikkia tärkeimpiä työkykyä uhkaavia sairauksia. Keskeisiä näistä ovat mielenterveysongelmat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

– Sairauspäivärahakausia alkoi 308 500 vuonna 2019. Työkyvyttömyyseläkkeen saajia oli noin 200 000 vuoden 2018 lopussa. Kun näitä ihmisiä saadaan työkykyisiksi, lisätään samalla yhteiskuntaan työpanosta ja yksilökohtaista hyvinvointia. Liikunta on olennainen osa tätä työtä. Keinoja liikunnan edellytysten parantamiseksi on koottu liikuntapoliittiseen selontekoon. Nykyresursseja vähäisemmällä tasolla selonteon tavoitteista kuitenkin jouduttaisiin käytännössä luopumaan, Salonen toteaa.

Budjettiriihessä on Salosen mukaan luotava näkymä vakaasta liikuntabudjetista koko hallituskaudelle.

– Tavoitteena tulee olla päästä nykyisestä sumeudesta näkymään vahvistuvasta liikuntakulttuurista, joka tuottaa menestystä, hyvinvointia ja iloa kaikille, Salonen kiteyttää.

Hallituksen sisäinen neuvottelu budjetista käytiin 25.8. Varsinainen budjettiriihi pidetään 14.-15.9.

 

Lisätiedot:

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, p. 040 541 0295

Lue lisää liikunnan ja urheilun rahoitusongelmasta täältä.

Lue lisää aiheesta