Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.08.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 35/2020: Niclas Grönholm juhli voittoa MM-osakilpailussa kotimaan kamaralla

Sekä Niclas Grönholm että Juha Rytkönen kipusivat palkintokorokkeelle rallicrossin MM-osakilpailussa Kouvolassa - kuten myös Valtteri Bottas F1:n MM-sarjassa Belgiassa. Sanna Nuutinen jatkoi suomalaisgolfarien vahvoja otteita Euroopan kiertueella Tšekissä. Emil Ruusuvuoren grand slam -debyytti nähdään tiistai-iltana.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Trapin SM-kisoissa Orimattilassa nähtiin yllätysvoittajat tutuimpien maajoukkueampujien ulkopuolelta, kun Ari Simola (122+40) ja Sara Nummela (104+41) juhlivat mestaruuksia. Nummela pesi finaalin viimeisessä vaiheessa äitinsä, Satu Mäkelä-Nummelan (112+38). Peruskilpailussa naisten parhaan tuloksen ampui finaalissa neljänneksi jätetty Marika Salmi 117 osumallaan.

Golf: Matilda Castrén selvitti toisessa perättäisessä LPGA-kiertueen osakilpailussa tiensä finaalikierrokselle Arkansasissa. Castrén sijoittui jaetulle 28. sijalle. Sanna Nuutinen otti komeasti kolmossijan Euroopan kiertueella Tšekissä. Myös Elina Nummenpää (30:s) ja Tiia Koivisto (47:s) läpäisivät cutin – toisin kuin Niina Liias ja Karina Kukkonen. Miesten Euroopan kiertueella Isossa-Britanniassa koko suomalaiskolmikko (Kalle Samooja, Tapio Pulkkanen ja Janne Kaski) jäi viikonlopun kierrosten ulkopuolelle. Miesten kiertue jatkuu tällä viikolla Espanjassa.

Purjehdus: Finnjollan Euroopan mestaruudesta kilpaillaan tällä viikolla Puolassa.

Soutu: Lokakuun EM-kisoihin valmistautuvat soutajat kilpailivat SM-mitaleista Tampereella viikonloppuna. EM-edustajat Robert Ven ja Eeva Karppinen olivat odotetusti nopeimpia yksiköissä. Kevyeen pariairokaksikkoon EM-kisoihin valitut Juho-Pekka Petäjäniemi ja Kasper Hirvilampi kävivät kevyessä yksikössä kovan kilpailun, jossa Petäjäniemi oli vahvempi.

Tennis: Emil Ruusuvuori pakotti maailmanlistan kasin, Italian Matteo Berrettinin kolmanteen erään Cincinnatin masters-turnauksessa, mutta taipui erin 1-2. Tällä viikolla alkaa kauden toinen major-turnaus, Yhdysvaltain avoimet, joten maailmanlistalla sijalle 92 noussut Ruusuvuori jatkaa New Yorkin kuplaolosuhteissa. Avauskierroksella vastaan tulee tiistai-iltana Slovenian Aljaz Bedene (ATP-53). Anastasia Kulikova taipui ensimmäisessä ammattilaisottelussaan koronatauon jälkeen, kun hän putosi ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Italiassa avauskierroksella. Tällä viikolla tositoimissa ovat Ruusuvuoren lisäksi myös Otto Virtanen (kaksinpeli) ja Harri Heliövaara (nelinpeli), jotka pelaavat massalla challenger-turnausta Tšekissä.

Yleisurheilu: Viikon parasta tulosantia saatiin Porissa lauantaina moukariringistä. Silja Kosonen sinkautti naisten kilpailun kakkoseksi tuloksella 68,70 voittaen taas SE-nainen Krista Tervon (64,30). Miehissä Aaron Kangas voitti tuloksella 75,80, mutta myös Henri Liipola (73,73), Aleksi Jaakkola (73,08) ja Tuomas Seppänen (73,05) ylittivät 73 metriä. Kausi huipentuu viikonloppuna Tampereella perinteiseen maaotteluun Ruotsia vastaan.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkui yhden väliviikonlopun jälkeen Belgiassa viikonloppuna. Valtteri Bottas ajoi Mercedeksellään toiseksi, Kimi Räikkönen oli Alfa Romeollaan 12:s. Kausi jatkuu heti tulevana viikonloppuna Italiassa.

Ralli: Maaliskuusta asti tauolla ollut MM-sarja jatkuu Virossa tällä viikolla.

Rallicross: Suomalaiskuljettajat olivat hyvässä vauhdissa MM-sarjan toisena viikonvaihteena Kouvolassa. Lauantain kilpailussa Juha Rytkönen ajoi Hyundaillaan toiseksi ja Niclas Grönholm neljänneksi. Sunnuntaina Grönholm pääsi juhlimaan osakilpailuvoittoa Rytkösen jäädessä välieriin – kuten molempina päivinä Jere Kalliokoski Fordillaan.

Suunnistus: Koronaviruspandemia on pitänyt suunnistajat poissa kansainvälisistä kilpailuista koko kesän, mutta keskimatkan SM-mitaleista päästiin kisailemaan Jyväskylässä viikonloppuna. Maajoukkuesuunnistajat olivat iskussa kultaa huuhtoneiden Venla Harjun ja Miika Kirmulan johdolla.

Paralympialajit

Yleisurheilu: Turussa kilpailtiin viikonloppuna SM-mitaleista. Kansainvälisen tason suomalaistähdet olivat odotetun kovia, sillä Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja voittivat T54-luokassa neljä kultaa (100-800 metriä), samoin kuin Henry Manni T34-luokassa. Satasella Tähden voittoaika oli 14,02, Kotajan 16,23 ja Mannin 15,82. Toni Piispanen kelasi T51-luokan mestariksi satasella ajalla 21,04 ja kakkosella ajalla 38,48. Myös Marjaana Heikkisen voittotulos (19,19) F34-luokan keihäänheitossa oli kovaa kansainvälistä tasoa. Tuomas Manni voitti F34-luokan niin keihäässä (23,86), kuulassa (8,88) kuin kiekossakin (22,86).

Joukkuepelit

Jalkapallo: Kansojen liiga käynnistyy alkaneella viikolla. Huuhkajat kohtaa torstaina kotonaan Walesin ja sunnuntaina vieraissa Irlannin. Lyonia edustava Katriina Talaslahti juhli penkiltä käsin Mestarien liigan voittoa sunnuntaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta