Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.09.2020 | Huippu-urheilu

Peking 2022: Talvilajit yhteistyössä kohti olympialaisia

Suomen joukkueen valmistautuminen kohti Pekingin talviolympialaisia ja paralympialaisia on alkanut. Olympiakomitean, Vuokatti-Rukan olympiavalmennuskeskuksen ja lumilajien johdon kesken on sovittu uudenlaisesta arvokisavalmistautumisen tavasta ja tiiviimmästä yhteistyöstä ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa, joka toteutettiin ajan hengen mukaisesti etäyhteyksillä. Huippu-urheiluyksikön varajohtaja ja Pekingin kisavalmisteluprosessin kokonaisuudesta vastaava Leena Paavolainen sekä Vuokatti-Rukan olympiavalmennuskeskuksen johtaja Janne Vuorinen avaavat yhteistyön taustoja tarkemmin.

– Suurin muutos on toimintatavassa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö vie eteenpäin valmisteluja olympialaisiin ja paralympialaisiin ja Vuokatti-Rukan toimintaympäristö tulee tähän yhdessä lajien kanssa mukaan. Aikaisemmin lajit ovat tehneet omat vuosisuunnitelmansa ja valmistautumisensa, eikä näin suunnitelmallista yhteistyötä ole ollut, Paavolainen toteaa.

– Olympiavalmennuskeskuksella on tärkeä rooli lumilajien kehityksessä ja innovaatiotoiminnassa. Kun eri lajien urheilijat, valmentajat ja asiantuntijat työskentelevät samassa paikassa, on myös lajien välinen yhteistyö luontevaa. Vuokatti-Rukalle tulee kehittymään osaamisen ”Piilaakso” lumilajeille. Eri toimijat kokoontuvat nyt ensimmäistä kertaa yhteisen kehittämisen pöytään arvokisavalmistautumisen näkökulmasta, kertoo Vuorinen.

Sotšin olympialaisista asti on nk. pikkusuksen lajeilla ja mäkihypyllä ollut käynnissä yhteinen suksihuoltoon liittyvä tutkimus- ja kehityshanke, mutta nyt yhteistyö laajenee myös valmennukseen, erityisolosuhteisiin valmistautumiseen ja asiantuntijatoimintaan. Yhteistyössä on vahvasti mukana osaamisen ja jakamisen näkökulma. Tavoitteena on löytää tapoja, joilla parhaiten pystytään tukemaan menestykseen tähtäävää valmentautumista. Arvokilpailut ovat hetkiä, jolloin onnistumista mitataan, mutta työtä tehdään jatkuvasti arjessa. Pekingin olympialaiset ja paralympialaiset ovat luonteva seuraava tähtäin toimintatapojen kehittämisen näkökulmasta.

– Mukana ovat pikkusuksen lajien (ampumahiihto, maastohiihto ja yhdistetty), rinnelajien (alppi, freestyle ja lumilauta) ja mäkihypyn valmennuksen ja lajien johto sekä asiantuntijat ja huippu-urheiluyksikkö. Olemme uuden alussa. Uusi toimintatapa muuttaa koko kulttuuria, kun tullaan siiloista yhteen. Keskeistä on eri lajien välisen tiedon ja kokemuksen jakaminen, jolloin kaikkien osaaminen lisääntyy, kiteyttää Paavolainen.

Olympiakomitean kisasivut: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/kisat/olympialaiset/peking-2022/