Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.09.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 38/2020: Kristian Pullille pituushypyn hallitsevan maailmanmestarin päänahka

Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen säväyttivät beach volleyn EM-kisoissa Latviassa. Golfissa oli vilkas viikko. Vaikka yleisurheilussa kausi alkaa päättyä, suomalaisten vahva tuloskunto on jatkunut vielä syyskuussakin.

Kesäolympialajit

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen voittivat viidestä ottelustaan kolme ja sijoittuivat jaetulle viidennelle sijalle EM-kisoissa Latvian Jurmalassa. Kaikki vastustajaparit olivat maailmanrankingin 50 parhaan parin joukossa, ja kovin päänahka oli menestyneen espanjalaisparin Liliana/Elsa (FIVB-ranking 20) voittaminen neljännesvälierässä. Anniina Parkkinen ja Ida Sinisalo-Peltonen jäivät kahden tappion myötä alkulohkoon, joten he jakoivat sijaa 25.

Golf: Sami Välimäki ei yltänyt parhaalle tasolleen major-debyytissään, Yhdysvaltain avoimissa. Välimäen pelit päättyivät kahteen kierrokseen. Oliver Lindell ja Roope Kakko hyödynsivät Euroopan kiertueen terävimmän kärjen puuttumisen nappaamalla hyvät sijoitukset, 14 ja 24, Portugalissa. Tällä viikolla Euroopan kiertue jatkuu Irlannin avoimilla. Matilda Castrén läpäisi kolmannen kerran peräjälkeen cutin LPGA-kiertueella. Castrénin sijoitus Portlandissa oli 35:s. Euroopan kiertueella Ranskassa Noora Komulainen pelasi yhdeksänneksi, Ursula Wikström ja Sanna Nuutinen jäivät cutiin. Vilkkaan golfviikon antia oli myös Tiia Koiviston uran ensimmäinen voitto haastajakiertueella Prahassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi kokonaiskilpailussa sijalle 23 kahdeksan etappia sisältäneessä vuoristoisessa Tirreno Adriatico -etappikilpailussa Italiassa. Nuorten sarjassa Hänninen oli kuudes.

Tennis: Henri Kontinen palasi koronatauolta tositoimiin Jan-Lennard Struffin kanssa Rooman masters-turnauksessa. Taival tyssäsi niukkaan tappioon toisella kierroksella. Tällä viikolla Kontinen viimeistelee kuntoaan kohti Ranskan avoimia pelaamalla poikkeuksellisesti Fabio Fogninin parina ATP500-tason turnauksessa Hampurissa. Anastasia Kulikova taipui toisella kierroksella ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Portugalissa. Kulikova jatkaa samalla tasolla Portugalissa, jossa myös Patrik Niklas-Salminen, Otto Virtanen ja Eero Vasa pelaavat ITF-kiertuetta tällä viikolla.

Uinti: Kansallinen kärkikaarti hyökkäsi olympiarajojen kimppuun lauantaina Espoossa järjestetyissä kilpailuissa. Lähimmäs pääsi Ari-Pekka Liukkonen 50 metrin vapaauinnissa ajallaan 22,15 (olympiaraja 22,01). Satasella Liukkosen aika oli 50,75. Muita huomattavia tuloksia: Mimosa Jallow’n ajat 28,45 ja 1.02,62 lyhimmillä selkäuintimatkoilla, Jenna Laukkasen 1.09,66 sadan metrin rintauinnissa sekä Laura Lahtisen 2.28,91 200 metrin rintauinnissa ja 4.16,53 sivulajissaan 400 metrin vapaauinnissa.

Yleisurheilu: Kristian Pulli otti muun muassa hallitsevan maailmanmestarin, Jamaikan Tajay Gaylen päänahan voitettuaan pituuskilpailun Sveitsissä tuloksella 808. Kristian Bäck oli saman kilpailun kahdeksas tuloksella 725. Samassa Bellinzonan illassa Lotta Harala oli pika-aidoissa kolmas ajallaan 13,19 ja Joonas Rinne tonnivitosen 12:s ennätyksellään 3.40,38. Annimari Korte juoksi Rooman Timanttiliigassa pika-aidat sijoittuen yhdeksänneksi ajalla 13,34. Kesän menestyslajissa moukarissa pääteltiin kautta Somerolla sunnuntaina; Silja Kosonen oli paras naisissa tuloksella 68,37 ja Henri Liipola miehissä tuloksella 73,70.

Paralympialajit

Uinti: Myös parauimareita oli Espoon kansallisissa kilpailuissa lauantaina. S9-luokassa uiva Jessika Markkanen pysäytti satasen vapaauinnissa kellot aikaan 1.10,54 ja Nader Khalili S14-luokan 200 metrin vapaauinnissa aikaan 2.06,69.

Ei-olympialajit

Enduro: Eero Remes ei yltänyt kärkivauhtiin MM-sarjan avausosakilpailuissa Ranskassa. Enduro GP -sarjasta oli tuomisina sijat 22 ja 17. Junioreissa Roni Kytönen nappasi sijat kolme ja seitsemän. MM-sarjaa jatketaan heti tulevana viikonloppuna Italiassa.

Formula 1: MM-sarja jatkuu väliviikon jälkeen Venäjän osakilpailulla viikonloppuna.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi neljänneksi ja Esapekka Lappi kuudenneksi kauden viidennessä MM-rallissa Turkissa. Teemu Sunisen kohtalona oli keskeyttää kilpailu.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi molemmissa viikonlopun kilpailuissa viidenneksi, kun MM-sarja jatkui Latviassa.

Squash: Maailmanlistalla sijalla 52 koronataukoa vietellyt Emilia Soini pääsi takaisin tositoimiin kovatasoisessa maailmankiertueen turnauksessa Englannissa. Taival katkesi avauskierrokselle, kun rankingissa seitsemäntenä oleva Yhdysvaltain Amanda Sobhy oli etevämpi erin 3-0.

Suunnistus: Aleksi Niemi ja Maija Sianoja voittivat sprintin Suomen mestaruudet Salossa.

Tanssiurheilu: Gleb Bannikov ja Ada Varstala sijoittuivat viidenneksi 10-tanssin EM-kilpailuissa Tanskassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta