Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
08.10.2020 | Blogi

Ulla Nykänen: 5 vinkkiä – näin saat aikuiset mukaan seuratoimintaan

Kaipaako sinunkin seurasi uusia harrastajia, vapaaehtoisia tai lisää tulovirtoja? Aikuisissa liikkujissa on valtava potentiaali seuroille. Näillä keinoin saat lisää aikuisia mukaan liikkumaan hyvään seuraan.

Arvot esiin

Arvokeskustelun kautta moni seura on tehnyt oivalluksia uusista kohderyhmistä ja täydentänyt tämän pohjalta tarjontaansa. Keiden liikuttaminen on teille tärkeää? Ja minkälaisia, kenties uusiakin, kohderyhmiä löydätte seuranne arvoihin pohjautuen?

Tarjoa kiinnostavaa toimintaa

Millainen toiminta kiinnostaa? Siihen osaavat parhaiten vastata tietysti asianomaiset eli kohderyhmä itse. Kysy siis mahdollisilta osallistujilta millaiseen toimintaan he haluavat tulla mukaan. Ota avuksi palautekyselyt, osallistaminen ja muista kysäistä toiveita ja palautetta myös vapaamuotoisesti.

Tee harrastuksen aloittamisesta helppo päätös

Toiminnan on vastattava tämän päivän tarpeisiin. Tietojen pitää olla helposti löydettävissä ja ilmoittautumisen vaivatonta. Millaisia maksuvälineitä voi käyttää (esim. liikuntasetelit)? Löytyykö harrastusajoissa joustavuutta ja onko harrastus mahdollista aloittaa ilman suuria välinehankintoja? Miten uudet harrastajat toivotetaan tervetulleiksi seuraan?

Erilaiset ryhmät tarvitsevat erilaisia ohjaajia

Uusia ohjaajia aikuisille voi löytyä nykyisistä harrastajista, kunhan vain pyydetään mukaan ja tarjotaan koulutusta. Lisäksi monet ammattilaiset kaipaavat lisää työmahdollisuuksia ja liikunnan alan opiskelijat työharjoittelua. Myös vertaisohjaajat voivat olla toimiva ratkaisu joillekin ryhmille. Vertaisohjaajille on myös tarjolla koulutusta.

Turvallisuus edellä

Tarjoa turvallista osallistumista myös poikkeustilanteissa. Koronatilanteen vuoksi moni miettii, kuinka turvallista on osallistuminen harrastustoimintaan. Monessa lajissa on mahdollista järjestää toimintaa turvallisuus ja koronaohjeistukset huomioiden – tästä on tärkeä myös viestiä! On iso etu, että mahdollisimman monelle liikunnan harrastaminen jatkuisi eikä korjaamatonta liikkumisvajetta pääsisi syntymään tai harrastuksesta kokonaan luovuttaisi.

Ja bonuksena vielä kuudes vinkki.

Opi muilta. Alueeltasi voi hyvinkin löytyä seuroja, joissa liikkuu jo paljon aikuisia. Mikä tekee näiden seurojen toiminnasta kiinnostavaa? Mitä heidän oppejaan voisi hyödyntää oman toiminnan kehittämisessä?

Aikuisetkin tarvitsevat laadukasta seuratoimintaa, joka tavoittaa aikuiset ja johon on helppo tulla mukaan! Aikuisten osuus väestöstä kasvaa edelleen ja he harrastavat yhä enemmän liikuntaa. Aikuisväestön liikunnan harrastaminen, vapaaehtoistyö ja osallistuminen 2018 -selvityksen mukaan aikuisista lähes 40 prosenttia haluaa aloittaa seuraavan vuoden aikana uuden liikuntaharrastuksen, joten kysyntää löytyy. On hienoa, jos me aikuisetkin voimme kokea, että urheiluseurat ovat aito vaihtoehto myös meille harrastaa liikuntaa! Näin yhä useampi voisi löytää urheiluseurasta mahdollisuuden liikkua itselleen mielekkäällä tavalla kirjaimellisesti hyvässä seurassa.

Lisää käytännön vinkkejä löydät:

  • Liikunta ja urheilu aikuisen hyvinvoinnin tukena (2018, Suomen Olympiakomitea) kokoaa ajankohtaisen tiedon aikuisten liikunnasta ja antaa tietoa, kuinka urheiluseura voi tukea aikuisen hyvinvointia laadukkaan liikuntatarjonnan avulla.
  • Seurojen laatuohjelma Tähtiseura-ohjelman laatutekijät ja työkalut aikuistoiminnan laadun kehittämiseen.

 

Kuvassa infograafi harrastamisesta urheiluseuroissa

Infograafikuva: Kihu

Ulla Nykänen

asiantuntija

liikunnallinen elämäntapa

0503737636