Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.10.2020 | Olympiakomitea

Koronapandemian vaikutukset esillä Liikuntafoorumin webinaarissa

Tämän syksyn Liikuntafoorumin tilalla järjestettiin tiistaina 27.10. kaikille avoin ja ilmainen puolen päivän webinaari, jonka teemoina olivat koronapandemian vaikutukset liikuntatoimialaan sekä muut liikuntapolitiikan ajankohtaiset asiat. Varsinainen kahdeksas kansallinen liikuntafoorumi siirtyi järjestettäväksi 1–2.11.2021 Kouvolassa.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen esitteli webinaarissa liikuntajärjestöjen tilannekuvaa koronapandemiaan liittyen. Koronakysely toteutettiin lokakuussa 2020 Olympiakomitean 88 varsinaiselle jäsenjärjestölle. Kyselyssä selvitettiin korona-ajan vaikutuksia kesä-syyskuulta 2020. Kyselyyn vastasi 56 jäsenjärjestöä.

– Saamiemme vastausten pääviesti on, että urheilu on kärsinyt merkittäviä taloudellisia ja toiminnallisia tappioita koronapandemian vuoksi, mutta samanaikaisesti seurat ja lajiliitot ovat oppineet sopeuttamaan toimintojaan vallitsevaan tilanteeseen, Salonen sanoo.

Suurimmat vaikutukset koronapandemialla oli kesän aikana lajien huippu-urheilutoimintaan, kilpailutoimintaan sekä tapahtumiin, leireihin ja näytöksiin. Olympiakomitean jäsenjärjestöjen taloudelliset menetykset olivat kesäkuukausien aikana noin 9,2 miljoonaa euroa, mutta sopeuttamistoimien ansiosta nettomenestykset jäivät vain noin kahteen miljoonaan euroon.

– Sopeuttamalla olemme päässeet pahimman kriisin yli, mutta taloudellinen sopeuttaminen näkyy väistämättä siinä, että toiminnan laatu ja volyymi eivät pysy aiemmalla tasolla, ja tällä puolestaan on suora negatiivinen vaikutus kaikkien liikunnan ja urheilun harrastajien elämään, Salonen harmittelee.

Yhteenvetona kyselystä Salonen toteaa, että lähes kaikissa lajeissa kansainvälisen toiminnan pysähtyminen aiheutti isoja haasteita huippu-urheilulle. Kansallinen toiminta sujui odotuksia paremmin ja digitaaliset apuvälineet nousivat arjen valmennus- ja seuratyössä merkittävään rooliin.

– Positiivisena seikkana kaikkien suomalaisten kannalta voidaan sanoa, että ulkoliikunta on lisääntynyt ja ulkoliikuntapaikat on löydetty uudestaan. Toisaalta myös polarisoitumista on tapahtunut liikunnan harrastamisessa. Aktiiviset liikkujat kyllä löytävät tavan toimia, mutta osa vähän liikkuneista lapsista ja nuorista on pudonnut kokonaan liikuntaharrastusten ulkopuolelle. Tämän ei saa antaa jatkua enää tulevan talvikauden aikana, ja siksi on erityisen tärkeää että lasten ja nuorten harrastustoiminta turvataan vaikeinakin aikoina, Salonen sanoo.

 

Suomen Olympiakomitean kysely koronapandemian vaikutuksista jäsenjärjestöille luettavissa tästä >

Lue Valtion Liikuntaneuvoston julkaisu aiheesta Koronapandemian vaikutukset väestön liikuntaan >