Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.10.2020 | Huippu-urheilu

Valmentajakysely 2019: Päätoimiset valmentajat ovat hyvin koulutettuja – haasteina työn kuormittavuus

Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) vuonna toteuttamaan valmentajakyselyyn vastasi kaikkiaan 490 päätoimista valmentajaa, joista valtaosa (69 %) oli miehiä. Päätoimisia valmentajia voidaan tulosten perusteella luonnehtia kokeneiksi ja hyvin koulutetuiksi. Valmentajakokemusta on kertynyt keskimäärin 16 vuotta, kolmella neljästä on opetus- tai liikunta-alan tutkinto ja lähes kahdella kolmesta on korkeimpana valmentajakoulutustasona ammatillinen valmentajakoulutus.

Kyselyn perusteella valmentajat ovat sitoutuneita, innostuneita ja tarmokkaita työssään. Työtyytyväisyys on yhteydessä innostukseen, sopivaksi koettuun kuormitukseen ja haastavuuteen sekä työroolin selkeyteen. Valmennustyöstä palaudutaan keskimäärin kohtalaisesti ja työstään huonosti palautuvilla haasteita on erityisesti työn kuormittavuudessa ja työroolin selkeydessä. Suurimpia haasteita valmentajien kokonaishyvinvoinnille puolestaan asettavat valmennustoiminnan ja siviilielämän yhteensovittaminen, valmennuksen oheistehtävät ja valmennuksen työmäärä.

LUE LISÄÄ KIHUN SIVUILTA