Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
13.11.2020 | Huippu-urheilu | Blogi

Leena Paavolainen: Vastuullisesti olympialaisiin – ei boikoteilla vaan vuoropuhelulla

Suomen Olympiajoukkueella on edessään ennennäkemätön kisaputki. Heinä-elokuussa 2021 kilpaillaan kesäolympialaisissa ja -paralympialaisissa Tokiossa ja helmikuussa 2022 talviolympialaisissa ja -paralympialaisissa Pekingissä. Niiden välissä Suomi ja Vuokatti järjestävät Nuorten Euroopan Olympiafestivaalit joulukuussa 2021, ja lisäksi Suomen Olympiakomitea lähettää joukkueet kesä- ja talviuniversiadeihin, jotka järjestetään elokuussa Kiinan Chengdussa ja joulukuussa Sveitsin Luzernissa. Tiukassa arvokisaputkessa korostuvat paitsi suorituskykyisyys ja päivän kunto, myös vastuullinen matka ja toiminta kisoissa.

Suomen Olympiakomitealla tai muillakaan kansallisilla olympiakomiteoilla ei ole äänivaltaa olympialaisten järjestelyoikeuksia myönnettäessä. Kisojen myöntämisestä johonkin tiettyyn maahan päättävät Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) jäsenet, jotka toimivat äänestyksessä yksityishenkilöinä. Se ei silti tarkoita sitä, ettemme esittäisi kansainvälisillä foorumeilla näkemyksiämme järjestelyoikeuksien myöntämisestä ja niihin liittyvistä vastuullisuuskysymyksistä.

Vastuullisuusohjelmamme ja kansainvälisyysstrategiamme mukaisesti edistämme kansainvälisessä urheilutoiminnassa avoimuutta, tasa-arvoa ja hyvää hallintoa. Tuomme näitä teemoja säännöllisesti esille Pohjoismaiden olympiakomiteoiden yhteisissä tapaamisissa, Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) kokouksissa ja erilaisissa KOK:n työryhmissä, joihin osallistumme. Vaikutamme kansainväliseen urheilupolitiikkaan myös muiden kansainvälisten verkostojemme ja jäsenyyksiemme kautta. Usein etsimme näkökannoillemme myös tukea muilta saman arvomaailman jakavilta mailta.

Kun KOK myöntää Olympiakisat johonkin tiettyyn maahan, laadimme osana kisavalmisteluprosessia suunnitelman siitä, kuinka toteutamme Suomen joukkueen kisamatkan vastuullisuusohjelmamme mukaisesti, kunkin kisajärjestäjämaan erityiskysymykset huomioiden. Näitä kysymyksiä ovat esimerkiksi erilaiset ihmisoikeuskysymykset, ympäristökysymykset, tasa-arvokysymykset sekä eläinoikeuskysymykset. Tiedostamme, että toimialaamme on urheilu, emmekä ole näissä kysymyksissä parhaita mahdollisia asiantuntijoita.

Tämän vuoksi teemme säännöllistä yhteistyötä muiden asiantuntijajärjestöjen kanssa. Vuosien varrella olemme pohtineet Brasilian sademetsätuhoja, Venäjän seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, Japanin valaanpyyntiä ja monia muita kysymyksiä mm. yhdessä Amnestyn, Ihmisoikeusliiton, SETAn, WWF-Suomen ja Animalian kanssa. Näiltä järjestöiltä saatu asiantuntija-apu on ollut kullanarvoista, ja yhteistyön tuloksena on syntynyt ajantasaista tietoa ja näkökantoja Olympiakomitealle ja Olympiajoukkueen urheilijoille heidän omien mielipiteidensä ja lausuntojensa pohjaksi.

Ei boikoteilla vaan vuoropuhelulla

Yksi Suomen Olympiakomitean ja olympiajoukkueen keskeisistä vastuullisuusperiaatteista on ilmaisunvapaus. Kaikki urheilijamme ja joukkueidemme jäsenet saavat vapaasti ilmaista mielipiteensä – tai olla ilmaisematta – mistä tahansa asiasta. KOK:n säännöt asettavat tiettyjä rajoituksia demonstraatioille ja mielenosoituksille kisojen aikana, mutta esimerkiksi haastattelutilanteissa urheilijat ovat vapaita kommentoimaan asioita oman näkemyksensä mukaisesti, ja tähän Olympiakomitea tarjoaa apua ja tukea yhteistyöllä eri järjestöjen asiantuntijoiden kanssa.

Lisäksi teemme vastuullisuusyhteistyötä kumppaniemme kanssa mm. matkustamiseen, rahtiin, varusteidemme materiaaleihin ja kierrätykseen liittyen. Turvallisen toimintaympäristön takaaminen urheilijoillemme ja päättäväinen antidopingtyö kuuluvat luonnollisesti osaksi vastuullisuusohjelmaamme. Tämän hetken erityiskysymyksenä esiin on noussut tietenkin globaali koronapandemia, joka haastaa urheilijoita ja joukkueita toimimaan terveysturvallisesti kisamatkojen aikana.

Urheilijoille urheilu on ammatti. Ammatin lisäksi osallistuminen olympialaisiin on unelma, jonka eteen töitä on tehty vuosikausia. Työmme olympiakomiteassa on tukea ja varmistaa urheilijoiden turvallinen ja menestyksekäs ammatinharjoittaminen ja mahdollistaa myös urheilijoiden unelmien tavoittelu. Yleinen linjamme kisoja koskien on, että emme boikotoi kisoja vaan toimimme aktiivisesti kansainvälisessä urheiluliikkeessä ja uskomme, että Olympialaiset ovat tapa lisätä keskustelua vaikeistakin kysymyksistä erilaisten ihmisten ja mielipideryhmittymien välillä.

Muodostamme virallisen kantamme kisakohtaisiin erityiskysymyksiin parhaan mahdollisen asiantuntijatiedon varassa. Nämä kysymykset eivät ole helppoja tai yksiselitteisiä, mutta tärkeitä asioita myös Olympiakomitealle. Pyrkimyksemme on kulkea mahdollisimman vastuullisesti tiukkaan arvokisaputkeen 2021-2022.

 

Kirjoittaja vastaa kisavalmisteluista Suomen Olympiakomiteassa ja toimii huippu-urheiluyksikön varajohtajana

Lue lisää ja tutustu Olympiakomitean vastuullisuustyöhön

Leena Paavolainen

johtaja

huippu-urheilun laji- ja kisaohjelmat

0400229652