Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.11.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 46/2020: Huuhkajat huimassa lennossa, Roni Kytönen juhli enduron MM-sarjan päätteeksi

Enduron juniorien MM-sarja päättyi Portugalissa juhlavissa suomalaistunnelmissa. Huuhkajien mahtava syyslento sai jatkoa, ja keskiviikkona panoksena on Uefan Kansojen liigan lohkovoitto Walesissa. Naisten koripallomaajoukkue nappasi avausvoittonsa EM-karsinnoissa. Talvilajien kausi on käynnistymässä toden teolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Golf: Noora Komulainen, Sanna Nuutinen ja Ursula Wikström jakoivat sijaa 26 Euroopan kiertueen osakilpailussa Saudi-Arabiassa. Myös Karina Kukkonen (66:s) läpäisi cutin, toisin kuin Tiia Koivisto ja Elina Nummenpää. Saudi-Arabiassa jatketaan myös tällä viikolla. Myös LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla. Miesten Euroopan kiertueella alkaa kierros Etelä-Afrikassa.

Judo: Luukas Saha oli lähellä mitalia 66-kiloisten sarjassa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Kroatiassa. Kolme otteluvoittoa ottanut Saha taipui pronssiottelussa ja sijoittui viidenneksi. Otteluvoittoon ylsi myös 63-kiloisissa Emilia Kanerva. Saha jatkaa tällä viikolla yleisen sarjan EM-kisoihin Tšekkiin, jossa Suomea edustavat myös Elias Körkkö ja Martti Puumalainen.

Tennis: Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara juhlivat nelinpelin mestaruutta ATP-haastajakiertueen turnauksessa Bratislavassa. Kaksinpelissä Ruusuvuori ylsi kauden päätösturnauksessaan puolivälierään. Heliövaara jatkaa Italiaan, jossa ohjelmassa on tällä viikolla haastajaturnaus Patrik Niklas-Salmisen parina.

Uinti: Oulun GP-uinneissa ei saatu lisää suomalaisia Tokion olympiakisojen A-rajojen alle. Laura Lahtinen kellotti 200 metrin perhosuinnissa ajan 2.13,47 ja 200 metrin rintauinnissa ajan 2.31,29. Mimosa Jallow’n ajat olympiamatkoilla olivat 25,87 50 metrin vapaauinnissa ja 1.01,71 sadan metrin selkäuinnissa. Ari-Pekka Liukkonen puolestaan ui ajan 22,44 50 metrin vapaalla. Jo olympiakisoihin valittu Matti Mattsson selvitti sadan metrin rintauinnin aikaan 1.01,39 ja tuplamatkan 2.11,81.

Ida Hulkkoa ja Jenna Laukkasta ei Oulussa nähty, sillä he ovat yhä mukana ISL-uintiliigassa Budapestissä. Hulkon ruuhkaviikon parhaat vedot tulivat 50 metrin rintauinnissa, jossa hän oli alkuviikolla toinen ajalla 29,46 ja sunnuntain välierässä kolmas ajalla 29,40. 50 metrillä Hulkolle taipunut Laukkanen (ajat 29,94 ja 29,92) oli puolestaan suomalaisista parempi satasella ja kakkosella; satasella kellot pysähtyivät aikaan 1.04,99, mikä oikeutti toiseen sijaan (Hulkko viides, 1.05,14). Välierät jatkuvat maanantaina, ja viikonloppuna uidaan finaalivaihe.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Naisten maailmancup jatkuu tulevana viikonloppuna kahdella pujottelukilpailulla Levillä.

Freestyle: Freeskin maailmancup-kausi on määrä avata slopestylella Itävallan Stubaissa viikonloppuna.

Mäkihyppy: Maailmancup käynnistyy viikonloppuna Puolan Wislasta, mutta Suomen joukkue aloittaa kautensa vasta Rukalta seuraavana viikonloppuna.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis vastasivat viikonlopun kovimmista pisteistä kauden toisessa SM-valintakilpailussa Espoossa. Turkkila ja Versluis keräsivät jäätanssissa pisteet 189,54 jättäen Yuka Oriharan ja Juho Pirisen (176,32) toiseksi. Jenni Saarinen (151,52) voitti naisten ja Valtteri Virtanen (165,67) miesten yksinluistelun.

Ei-olympialajit

Enduro: Roni Kytönen nousi Portugalin päätösviikonloppuna juniorien MM-sarjan pronssille ajettuaan sijoille kolme ja kaksi. Oman kuutiotilavuusluokkansa (J1) Kytönen voitti kirkkaasti. Eero Remes päätyi yleisessä sarjassa MM-pisteissä sijalle 19 ja E1-luokassa neljänneksi.

Formula 1: Turkin GP ei ollut suomalaisittain erityinen menestystarina; Valtteri Bottas sijoittui 14:nneksi ja Kimi Räikkönen 15:nneksi. Maailmanmestaruus ratkesi jo Turkissa Lewis Hamiltonille, vaikka jäljellä on vielä kolme kilpailua. Bottas jatkaa MM-kakkosena.

Paralympialajit

Uinti: Tokioon tähtäävistä parauimareista Nader Khalili (S14) ja Leo Lähteenmäki (S9) olivat myös mukana Oulun GP-uinneissa. Lähteenmäki ui päämatkansa 50 metrin vapaauinnin aikaan 26,83. Khalilin noteeraukset olivat 1.03,41 satasen perhosessa, 1.05,59 satasen selkäuinnissa ja 2.02,91 200 metrin vapaalla.

Joukkuepelit

Futsal: Suomen MM-jatkokarsinnan toinen osaottelu Serbiaa vastaan siirtyi tiistailta hamaan tulevaisuuteen koronavirustapauksen vuoksi.

 Jalkapallo: Huuhkajat liitää hienossa voittoputkessa Uefan Kansojen liigassa; sunnuntain 2–1-vierasvoitto Bulgariasta oli jo neljäs voitto putkeen kilpailussa. Aiemmin viikolla Suomi löi harjoitusottelussa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan Pariisissa maalein 2-0. Keskiviikkona Suomi pelaa Kansojen liigan lohkovoitosta Walesin vieraana.

Koripallo: Naisten maajoukkue avasi voittotilinsä EM-karsinnoissa lyömällä Portugalin tämän kotikentällä 70-62 lauantaina. Aiemmin viikolla Susiladies taipui kuplaolosuhteissa Ukrainalle 66-84.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta