Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.11.2020 | Seuratoiminta

Vapaaehtoistoiminta urheiluseurojen toiminnan moottori: ”Juuri Erkin kaltaisia ihmisiä urheiluseurat tarvitsevat”

Vuoden 2019 vapaaehtoiseksi seuratoimijaksi nimetty Erkki Tikka kotiutti Olympiakomitean ja OP:n yhteisen kampanjan myötä 3 000 euron palkintorahan kotiseuralleen Ski Jyväskylälle. Tikka päätyi aikanaan mukaan seuratoimintaan oman lapsensa hiihtoharrastuksen myötä. Nyt vapaaehtoistaivalta on takana jo 20 vuoden verran.

Alkavaan hiihtokauteen valmistautuminen on Jyväskylässä hyvällä mallilla. Tulevan kauden aikana Ski Jyväskylä on järjestysvastuussa niin nuorten SM-kilpailuista kuin Ski Marathonista. Latujen ajon on määrä aikaa marraskuussa.

–­­­­­ Viime vuonna Ski Marathonin järjestämisen tiimoilta auton mittariin kertyi kilometrejä noin 900. Kisapaikkaa rakensimme kolme päivää ja varsinaisen kilpailun jälkeen tapahtumapaikan purkuun kului kaksi päivää, kertoo viime vuoden vapaaehtoiseksi seuratoimijaksi nimetty Erkki Tikka.

Kuluneina talvina työmäärä kilpailutapahtumien järjestämisen kannalta on kasvanut. Talvet ovat entistä vähälumisempia, joten lumen kuljettaminen hiihtopaikoille on välttämätöntä. Välimatkat ja työpäivät ovat tällöin pitkiä. Vaikka kilpailujen järjestäminen vaatii merkittävästi työtä, ovat lopputulemat tekijöille palkitsevia.

–­­­­­ Isojen kilpailujen järjestäminen ja työn lopputuloksen näkeminen ovat aina ikimuistoisia hetkiä, Tikka avaa.

Tikan mukaan hän ei koskaan itse ole varsinaisesti harrastanut hiihtoa, mutta jokin lajissa häntä on aina kiehtonut. Lajiakin enemmän Tikkaa kiinnosti kuitenkin jo nuorempana urheiluseuran toiminnassa mukana oleminen.

–­­­­­ Kun hiihtolatuja vielä tehtiin hiihtäen, ajattelin, että olisi mahtavaa päästä tekemään tuota. Ajatus pääsystä urheilijoiden kaveriksi ladulle kuulosti hienolta, Tikka toteaa

Huhtasuon hiihtoseuraan Tikka päätyi lopulta oman lapsen hiihtoharrastuksen myötä. Vuodet vierivät: lapsen harrastus päättyi ja myöhemmin Huhtasuon Hiihtokin vaihtoi nimensä Ski Jyväskyläksi – silti Erkin halu pysyä mukana seuran toiminnassa säilyi.

Yhteisö luo urheiluseuran

Vapaaehtoiset seuratoimijat ovat suomalaisten urheiluseurojen kantava voima. Vuosittain urheilutoimintaa mahdollistamassa on peräti yli 500 000 vapaaehtoista. Seuratoiminnassa yli 41 vuoden ajan mukana ollut Juha Tuikkanen liittyi hiihtoseuraan ensimmäisen kerran 12-vuotiaana. Erilaisissa tehtävissä seuran hallituksessa Tuikkanen on ollut reilut 20 vuotta.

 

 

–­­­­­ Seuratoiminnasta on tullut ikään kuin toinen elämä. Intohimo tätä lajia kohtaan on saanut minut hiihdon pariin eikä loppua tälle matkalle tunnu näkyvän, Tuikkanen naurahtaa.

Ski Jyväskylän yhteisö saa Tuikkaselta kiitosta. Talkootyön ansiosta Jyväskylässä on onnistuttu järjestämään useita hiihtokilpailuja ja -tapahtumia. Yhtenä huippuhetkenä nousee esiin vuoden 2014 SM-hiihdot Vaajakoskella.

”Seura voidaan nähdä tietynlaisena ankkurina, joka kantaa vaikeampienkin hetkien yli.”

 

–­­­­­ Maaliskuun aikana lunta ei ollut satanut yhden yhtä senttiä. Kilpailujen oli määrä alkaa perjantaina, mutta vielä tätä edeltävänä sunnuntaina lunta uupui kilometrin verran laduilta. Onneksemme pakkasta tuli sen verran, että saimme tykitettyä lunta koko kilparadalle. Kun kisojen järjestäminen onnistui ikään kuin luonnonvoimia vastaan, oli fiilis sanoinkuvailemattoman onnistunut, kertoo Tuikkanen.

Pitkä tausta seuratoiminnan kentällä on avannut silmiä toiminnan muutoksille. Vaatimustaso erilaisten tapahtumien järjestämiseksi on nykyisin korkea ja seuratoimijoilta odotetaan entistä ammattimaisempaa otetta. Kun vaatimustaso nousee, on haastava saada yksilöitä ottamaan vastuuta vaativia tehtäviä.

–­­­­­ Ajankäyttö on seuratoiminnan kannalta ehdottomasti suurin vallitseva haaste. Työelämä määrittää useimpien aikatauluja, eikä seuratoiminnan sovittaminen tähän yhtälöön ole mutkatonta. Toki yhteiskuntakin on muuttunut entisestä. Talkoohenkisyys ja oman työpanoksen jakaminen eivät ole samalla tavalla läsnä kuin ennen, Tuikkanen pohtii.

–­­­­­ Jotakin erityistä urheiluseuroissa kuitenkin on. Seura voidaan nähdä tietynlaisena ankkurina, joka kantaa vaikeampienkin hetkien yli. Aina ei ehkä osata ajatella tätä ja kuinka merkittävässä roolissa seuran yhteisö voikaan olla, hän jatkaa.

”Eihän kukaan tähän kaikkeen yksin pystyisi” – jokainen seuratoimija tarvitsee myös tukipilareita

Tikan viimeisimpänä projektina on ollut seuran ajanottovaunun kunnostaminen kilpakautta varten. Alun perin työnantajan kautta Tikalle päätynyt vaunu on seuran yhteisessä käytössä.

–­­­­­ Aika lailla 15 vuotta tämä vaunu on ollut matkassamme mukana. Alkuvaiheessa kunnostimme siitä niin sisätilojen matot kuin ikkunalasitkin. Nyt teemme lähinnä tällaista pientä remppaa, jotta vaunu on iskukunnossa kisakauden alkaessa. Vaikka vaunun huollosta olenkin vetovastuussa, ehkä enemmänkin luonnehtisin itseäni tällaiseksi seuramme yleismieheksi, Tikka selventää nauraen.

Ski Jyväskylässä Tikka tunnetaan apukätenä, joka on aina valmis tarttumaan toimeen.

–­­­­­ Erkkiä kuvailisin äärettömän omatoimiseksi ja luotettavaksi. Hänen kohdallaan koko seura tietää, että hommat hoituvat. Edes kiire tai paineen alla tekeminen eivät ole hänelle ongelma. Hän asettaa seuran aikataulut aina omiensa edelle ja on valmis pyyteettömästi auttamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Juuri Erkin kaltaisia ihmisiä urheiluseurat tarvitsevat, Tuikkanen toteaa.

Myös Tikka haluaa lausua kiitoksensa.

–­­­­­ Eihän kukaan tähän kaikkeen yksin pystyisi. Omasta puolestani haluankin kiittää Martti Pulkkista saamastani avusta ja tuesta. Hän on aina valmis lähtemään mukaan ja touhuamaan näitä juttuja kanssani, Tikka kiittelee.

 

Muistitko kiittää? Kerro sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kiitosseuratoimija, kuka olisi sopiva henkilö vuoden vapaaehtoiseksi seuratoimijaksi.  Suomen Olympiakomitea ja OP Ryhmä valitsevat #Kiitosseuratoimija-tunnisteella marraskuun aikana jaetuista julkisista postauksista Vuoden vapaaehtoisen seuratoimijan.  Ehkä juuri sinun ehdottamasi henkilö tuo seurallesi Olympiakomitean ja OP:n jakaman 3000 euron stipendin. #kiitosseuratoimija

Lue lisää
Kuka on urheiluseurasi supertyyppi? Kiitä häntä somessa #kiitosseuratoimija