Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.11.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 47/2020: 17-vuotias Rosa Pohjolainen säväytti Levin maailmancupissa

Talvilajien maailmancup-kaudet ovat käynnistymässä ryminällä; alppihiihtäjät olivat Levillä menneenä viikonloppuna, alkaneella viikolla puolestaan suksitaan pohjoismaalaisittain Rukalla ja aseiden kanssa Kontiolahdella. Suomalaisuimarien urakka Budapestin ISL-sarjassa päättyi.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: 17-vuotias Rosa Pohjolainen säväytti Levin maailmancup-pujotteluissa. Lauantaina Pohjolainen ajoi radan loppupuolella ulos huippuvauhdista, mutta sunnuntaina hän laski ensimmäisen kerran urallaan mc-pisteille. Avauskierroksen jälkeen Pohjolainen oli jopa 14:ntenä, mutta toisella laskulla sijoitus putosi 27:nneksi. Muista suomalaisista paras oli Riikka Honkanen, joka laski lauantaina sijalle 43 ja sunnuntaina 36:nneksi.

Ampumahiihto: Maailmancup-kausi käynnistyy viikonloppuna Kontiolahdelta. Ohjelmassa on ovat normaali- ja pikamatkat.

Freestyle: Anni Kärävä ylsi sijalle 11 freeskin slopestylen maailmancup-avauksessa Itävallan Stubaissa. Miehissä Kuura Koivisto oli 50:s ja Simo Peltola 52:s.

Maastohiihto: Maailmancup käynnistyy Rukalta viikonloppuna perinteisen sprinteillä. Lisäksi naiset hiihtävät kympin ja miehet 15 kilometriä molemmilla hiihtotavoilla.

Mäkihyppy: Maailmancup käynnistyi viikonloppuna Puolan Wislasta, mutta Suomen joukkue aloittaa kautensa vasta Rukalta tulevana viikonloppuna.

Yhdistetty: Rukalla käydään viikonloppuna maailmancupin kolme ensimmäistä osakilpailua.

Kesäolympialajit

Golf: Ursula Wikström ylsi kauden parhaimpaansa Euroopan kiertueella sijoittuen kahdeksanneksi Saudi-Arabiassa pelatussa osakilpailussa. Kaksi kierrosta kärjen tahtiin pelannut Sanna Nuutinen oli kymmenes, muut kuudesta suomalaisesta eivät yltäneet 30 parhaan joukkoon. Naisten Euroopan kiertue päättyy tällä viikolla Espanjassa. Matilda Castren jäi cutiin LPGA-kiertueella Floridassa. Sama kohtalo oli ainoalla suomalaispelaajalla, Janne Kaskella miesten Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa. Miesten kiertue jatkuu Etelä-Afrikassa myös tällä viikolla.

Judo: Yli satakiloisissa otteleva Martti Puumalainen vastasi suomalaisjoukkueen ainoasta otteluvoitosta Prahassa käydyissä EM-kisoissa. Puumalainen ylsi kaaviossa 16 parhaan joukkoon. Luukas Saha ja Elias Körkkö taipuivat avausotteluissaan alle 66-kiloisissa. Tulevassa viikonvaihteessa käydään alle 18-vuotiaiden EM-kisat Latviassa.

Nyrkkeily: Rovaniemellä otellaan viikonloppuna SM-mitaleista.

Purjehdus: Tällä viikolla purjehditaan RS:X-luokan Euroopan mestaruuksista. Regatta käydään Portugalissa.

Pöytätennis: Benedek Oláhin joukkueen kauden Ranskan liigassa on määrä jatkua tiistaina ja heti perään perjantaina.

Tennis: Harri Heliövaara ja Patrik Niklas-Salminen taipuivat nelinpelin avauskierroksella haastajatason turnauksessa Italiassa. Sama kohtalo oli Anastasia Kulikovalla ja Laura Hietarannalla ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Virossa kaksinpelissä; vuonna 2004 syntynyt Hietaranta selvitti ammattilaisturnauksen karsinnat ensimmäistä kertaa urallaan. Nelinpelissä Kulikova ylsi välieriin, Hietarantakin puolivälieriin. Tällä viikolla tositoimissa on Otto Virtanen, joka pelaa ITF-kiertuetta Bratislavassa.

Uinti: Ida Hulkon ja Jenna Laukkasen yli kuukauden rupeama Budapestissä päättyi maanantaina ISL-uintiliigan välierävaiheeseen. Hulkko oli 50 metrin rintauinnin ensimmäisessä pudotusvaiheessa toinen ajalla 29,39, mutta lähtö tuli välierävaiheessa ajalla 29,91, joka riitti kolmanteen sijaan. Jenna Laukkanen oli molemmissa vaiheissa neljäs.

Voimistelu: Rytmisen maajoukkue voitti joukkueiden SM-kultaa Espoossa. Pisteitä Emma Rantalan kipparoima joukkue kirjautti 64,750.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarjan loppukiihdytys alkaa Bahrainista tulevana viikonloppuna. Kolme seuraavaa viikonloppua ajetaan Lähi-Idässä, minkä jälkeen kausi on paketissa.

Moottoripyöräily: Mika Kallio pääsi ajamaan Moto GP:n MM-sarjan päätösosakilpailun Portimaossa Portugalissa. Kallio ajoi maaliin 17:ntenä.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat taipui Walesin vieraana maalein 1-3 Kansojen liigan B-liigan neloslohkon päätöskamppailussa ja päätyi lohkossa toiselle sijalle. Se tietää Suomen jatkamista B-liigassa myös Kansojen liigan seuraavassa versiossa. Pikkuhuuhkajat puolestaan päätti EM-karsintansa vierasvoittoon Maltalla maalein 1-0. Suomen sijoitus kuuden joukkueen karsintalohkossa oli neljäs.

Koripallo: Miesten maajoukkue jatkaa EM-karsintoja Espoossa, kuplaolosuhteissa. Lauantaina vastassa on Georgia.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta