Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.11.2020 | Seuratoiminta

Koululaiskyselyn väliaikatuloksista vinkkejä kunnille harrastamisen Suomen mallin avustushakuun – hakuaikaa 2.12. asti

Harrastamisen Suomen malli tuo lisää harrastuksia lasten ja nuorten koulupäivän yhteyteen ensi vuoden alusta lähtien. Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa pilotin, johon haetaan mukaan kuntia, jotka ovat valmiit käynnistämään toiminnan alkuvuodesta 2021.  Pilotti tarjoaa kunnille ja urheiluseuroille monia yhteistyömahdollisuuksia.  Hakuaika päättyy 2.12.2020. Pilottivaiheen avustuksiin on varattu 9,5 miljoonaa euroa.

Suomen mallissa on keskeistä lasten kuuleminen heidän harrastustoiveistaan. Kunnat rakentavat omanlaisensa toteutuksen perustuen lasten ja nuorten harrastustoiveisiin. Toiminta tapahtuu kouluissa ja niiden läheisyydessä. Harrastusten järjestäjinä voivat olla urheiluseurat, taide- ja kulttuuritoimijat, nuorisojärjestöt, kunnan toimijat sekä muut lasten ja nuorten harrastustoiminnan yhteisöt.

Koululaiskyselyn väliaikatuloksista vinkkejä kunnille ja seuroille

Lasten toiveita selvitetään parhaillaan valtakunnallisella Koululaiskyselyllä. Vastauksia on tähän mennessä tullut jo yli 168 000.  Kyselyn avulla saadaan tärkeää paikkakunta- ja koulukohtaista tietoa kunnille ja harrastusten järjestäjille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkistanut koululaiskyselyn välituloksia, jotta harrastustoiminnan järjestäjät ja kunnat voisivat paremmin valmistella kunnan mahdollista avustushakua. Alla erillisestä liitteestä löytyy väliaikatuloksia koululaisten harrastustoiveista paikkakunta- ja koulukohtaisesti. Taulukosta löytyy tärkeää tietoa harrastusten järjestäjille. Liitteen väliaikatuloksista voi katsoa paikkakunnan ja koulun mukaisesti ne kymmenen harrastusta, joita koulun oppilaat ovat eniten kiinnostuneet kokeilemaan.

Harrastamisen Suomen malli tarjoaa urheiluseuroille monenlaisia mahdollisuuksia kuntayhteistyöhön koulupäivän yhteyteen rakennetun harrastustoiminnan muodossa. Osana mallia kunnat hankkivat kaikille maksutonta harrastustoimintaa esimerkiksi ostopalveluna urheiluseuroilta ja yhdistyksiltä. Toiminta on suunnattu perusopetuksessa (1.-9. luokilla) oleville lapsille ja nuorille.

Koululaisten terveisiä harrastusten järjestäjille

”Harrastamisessa on se mukavaa, kun saa uusia kavereita ja kun on sellainen harrastus, josta oikeasti tykkää.” Tyttö, 6. luokka, 12 vuotta

”Se, että saan harrastaa uintia omalla tasollani ja saan kannustavaa palautetta.” Tyttö, 5. luokka, 11 vuotta

”Harrastuksesta tekee mukavaa kilpailu ja joukkuehenki. ” Poika, 6. luokka, 12 vuotta

”Harrastamisessa olisi mukavaa, jos se ei olisi liian tosissaan otettua tai jotain, että ei tarvitsisi stressata pärjäämisestä. Ylipäänsä on kivaa, jos on kavereita ja rento fiilis.” Tyttö, 6. luokka, 12 vuotta

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Koululaiskyselyn väliaikatulokset, päivitetty 20.11.2020 

Väliaikatuloksista voi katsoa paikkakunnan ja koulun mukaisesti ne kymmenen harrastusta, joita koulun oppilaista suurin määrä on kiinnostunut ainakin kokeilemaan. Vierittämällä taulukkoa oikealle näkyy koulun oppilaiden määrä, joka on kiinnostunut kokeilemaan kutakin kysyttyä harrastusta.

Koululaiskyselyn 2020 vastausaika on 29.10.–11.12.2020.  Valtakunnalliset ja koulukohtaiset tulokset julkaistaan 17.12.2020.

Lue lisää
Opetus- ja kulttuuriministeriö, harrastamisen Suomen malli