Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.11.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 48/2020: Sanna Nuutinen teki suomalaista golfhistoriaa

Suomi toimi talvilajien globaalina keskuksena menneenä viikonloppuna, kun pohjoismaiset hiihtolajit aloittivat kautensa Rukalta ja ampumahiihtäjät Kontiolahdelta. Kesälajeissakin tapahtui; Sanna Nuutinen huipensi hienon läpimurtokautensa Espanjassa ja Tuuli Petäjä-Sirén purjehti EM-kisoissa 15:nneksi.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti laski sijalle 31 maailmancupin paripujottelussa Itävallassa. Riikka Honkanen oli naisissa 42:s. Tällä viikolla miehet laskevat suurpujottelua Italiassa.

Ampumahiihto: Tuomas Harjula oli viikonlopun suomalaisnimi Kontiolahden maailmancup-avauksessa. Harjula oli normaalimatkalla hienosti 14:s. Pikamatkalla Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo jäivät ensimmäisinä ulos mc-pisteiltä (41:s ja 42:s). Naisissa parasta vauhtia piti Mari Eder, joka oli normaalimatkalla 32:s ja pikamatkalla 54:s. Tälläkin viikolla kilpaillaan Kontiolahdella.

Freestyle: Kumparelaskun maailmancup-kausi käynnistyy Rukalta viikonloppuna.

Maastohiihto: Suomalaismiehet esiintyivät joukkueena rohkaisevasti Rukan maailmancup-avauksessa. Perjantain perinteisen sprinteissä karsinnan läpäisi seitsemän miestä, joista Ristomatti Hakola (kahdeksas) ja Joni Mäki (yhdestoista) etenivät välieriin. Perinteisen 15 kilometrillä 20 parhaan joukkoon hiihti neljä miestä: Iivo Niskanen viides, Hakola 11:s, Mäki 17:s ja Perttu Hyvärinen 19:s. Vapaan 15 kilometrin takaa-ajossa Niskanen piti viitossijansa, Hakola hiihti maaliin kymmenentenä, Mäki 12:ntena (osuusajoissa seitsemäs) ja Hyvärinen 22:ntena.

Naisissa sprintin karsinnan läpäisivät Katri Lylynperä ja Kerttu Niskanen, joka oli kovin suomalaisnimi sekä kympin perinteisellä (kuudes) että vapaan takaa-ajossa (yhdeksäs). Maailmancupin pisteille ehtivät normaalimatkoilla myös Jasmi Joensuu (23:s ja 28:s), Laura Mononen (molemmissa 25:s) ja Johanna Matintalo (kympin perinteisellä 30:s).

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi ainoana suomalaisena maailmancupin pisteille Rukalla, lauantain kilpailussa (20:s). Sunnuntaina Aalto oli parhaana suomalaisena 36:s.

Taitoluistelu: Jenni Saarinen (147,95) oli kolmas ja Valtter Virtanen (170,53) viides kansainvälisessä NRW Trophy -kilpailussa Saksassa.

Yhdistetty: Eero Hirvonen keräsi sijoitukset 17, 14 ja 8 Rukan maailmancup-avauksessa. Ilkka Herolan vastaava sarja oli 29:s, 11:s ja 10:s. Maailmancupin pisteille ylsi myös ensimmäiset mc-pisteensä saalistanut Perttu Reponen, joka oli lauantaina 28:s.

Kesäolympialajit

Golf: Sanna Nuutinen päätti hienon läpimurtokautensa Euroopan kiertueella nelossijaan finaaliturnauksessa Espanjassa. Tulos nosti Nuutisen kiertueen kokonaisrankingin viidenneksi, mikä on korkein sijoitus suomalaisnaisten historiassa. Myös Ursula Wikström (27:s), Karina Kukkonen (36:s) ja Tiia Koivisto (46:s) läpäisivät cutin. Miehet pelaavat itsenäisyyspäivän viikonloppuna Euroopan kiertuetta Dubaissa. Myös LPGA-kiertuetta on ohjelmassa.

Nyrkkeily: Maajoukkuenyrkkeilijöistä Mira Potkonen voitti 60-kiloisten ja Vilma Viitanen 57-kiloisten SM-kultaa Rovaniemellä. Mohammad Abdilrasoon sen sijaan taipui Anton Embulaeville 75-kiloisissa.

Painonnosto: Tokion olympiakisoihin tähtäävistä suomalaisnostajista Meri Ilmarinen osallistui PM-kisoihin viikonloppuna. Yhteistulos 91+115=206 kiloa riitti sarjan 81 kiloa mestaruuteen.

Purjehdus: Tuuli Petäjä-Sirén sijoittui parhaana suomalaisena 15:nneksi RS:X-luokan EM-regatassa Portugalissa. Miehiltä jäi olympiapaikka saavuttamatta, Jakob Eklund oli 39:s.

Pöytätennis: Benedek Oláhilta jäi joukkueensa kaksi ottelua menneellä viikolla Ranskan liigassa väliin matkustusrajoitusten vuoksi. Tällä viikolla on uusi yritys.

Tennis: Otto Virtasen ottelut ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Bratislavassa päättyivät toiselle kierrokselle. Nelinpelistä Virtanen vetäytyi terveyssyistä puolivälierävaiheessa.

Uinti: Itsenäisyyspäivänä uidaan Kuopiossa pitkällä radalla näyttökilpailu, jossa on mahdollista uida Tokion olympiarajoja.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi kahdeksanneksi Bahrainin GP:ssä. Kimi Räikkönen oli 15:s. Bottas on kiinni MM-sarjan kakkospaikassa 12 pisteen turvin ennen Max Verstappenia, kun ajamatta on kaksi osakilpailua. Bahrainissa jatketaan myös tällä viikolla.

Ralli: MM-sarja huipentuu Italiassa tulevana viikonloppuna.

Rallicross: Joulukuulle suunniteltu kauden päätösosakilpailu Saksassa peruttiin. Näin ollen MM-sarja päättyi ennenaikaisesti, ja Niclas Grönholmin oli tyytyminen nelossijaan.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkueella on tiistaina huipputärkeä vierasottelu Skotlannissa. Suomi lähtee otteluun EM-karsintalohkonsa piikkipaikalta.

Koripallo: Miesten maajoukkue taipui lauantaina Georgialle EM-karsintakuplassa Espoossa 85-91. Maanantai-iltana on vastassa Serbia.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta