Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.12.2020 | Huippu-urheilu

Kuortaneen yhteiskoulu mukaan urheiluyläkouluverkostoon

Kuortaneen yhteiskoulu on nyt osa Olympiakomitean urheiluyläkoulujen verkostoa. Kunnan sivistyslautakunta teki päätöksen mukaan lähtemisestä marraskuun kokouksessaan.

Olympiakomitean luotsaama urheiluyläkoulukokeilu päättyi keväällä ja sen jälkeen toimintaan on tullut mukaan jo useita uusia kuntia ja yläkouluja. Yksi uusista kouluista on Kuortaneen yhteiskoulu, jossa urheilutoimintaa on toteutettu jo pitkään. Virallisen urheiluyläkoulustatuksen myötä Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemian painopiste­lajien urheilijoille tarjoutuu mahdollisuus täysipainoiseen lajiharjoitteluun ja opiskeluun internaattiolosuhteissa, joissa nuoret asuvat asuntolaympäristössä ja saavat tuekseen asiantuntevaa ohjausta.

Urheiluyläkoulun oppilaat valmentautuvat yhdessä urheilulukiolaisten kanssa ja kokonaisuus suunnitellaan yhteis­työssä urheiluoppilaitoksen, urheiluakatemian ja lajin kanssa. Kuortaneen urheiluyläkoulumalli on suunnattu esisijaisesti 9. luokkalaisille urheilijoille, jotka ovat urheilullisesti lajissaan sillä tasolla, että voivat tavoitteellisesti ja turvallisesti harjoitella vanhempien urheilijoiden kanssa.

Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiassa ja Kuortaneen kunnassa ollaan iloisia uudesta urheiluyläkoulusta.

– Olemme tyytyväisiä, että verkostoomme on saatu virallinen urheiluyläkoulu. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu jatkossa entistä paremmin ja painopistelajien maajoukkuetasoiset urheilijat saavat mahdollisuuden tulla harjoittelemaan oman lajinsa keskittymään jo ennen toiselle asteelle siirtymistä, sanoo Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemian toiminnanjohtaja Maarit Laitinen.

– Yhteiskoululla ollaan tyytyväisiä, että kunnassa pitkään kehitelty ja toiminnassa ollut urheilu­painotteinen yhdeksäs luokka saa valtakunnallisen Olympiakomitean statuksen. Yhteistyö Urheiluopiston, Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian, Kuortaneen lukion ja lajiliittojen kanssa on ollut hyvää ja kehittämishenkistä. Yhteiskoululla on valmiudet laajentaa toimintaa myös kahdeksannelle luokalle, toteaa puolestaan Kuortaneen yhteiskoulun rehtori ja kunnan sivistysjohtaja Sanna Koivisto.

Urheiluyläkoulussa tavoitteellisesti urheileva nuori saa ohjausta elämäntaitojensa kehittämiseen sekä valmiuksia opintojen ja urheilun vaativampaan yhdistämiseen.

Tavoitteena on rakentaa urheiluyläkouluista toisen asteen urheiluoppilaitosten kaltainen järjestelmä. Valta­kun­nallista mallia rakennettiin kolmivuotisen kokeilun aikana 25:n koulun ja 14:n kunnan voimin. Toiminnan vakiin­tuessa syksyllä 2020 verkostossa on mukana jo 19 kuntaa ja 33 urheiluyläkoulua.

Urheiluyläkoulutoiminta tarjoaa nuorille yläkouluikäisille urheilijoille mahdollisuuksia tavoitteelliseen harjoitteluun koulupäivän yhteydessä. Oppilaitokset, seurat ja urheiluakatemia tekevät suunnitelmallista yhteistyötä, jotta nuoren viikoittainen noin 20 tunnin kokonaisliikuntamäärä toteutuisi. Urheiluyläkoulun tavoitteena on toteuttaa tästä määrästä noin 10 tuntia liikuntaa ja harjoittelua.  

Lue lisää aiheesta