Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.12.2020 | Seuratoiminta

Olympiakomitean huippukohtaaminen antoi urheilujohdolle työkaluja tarttua 2020-luvun haasteisiin

Lähes 300 urheilutoimijaa osallistui Olympiakomitean järjestämään Urheilujohdon huippukohtaamisen webinaariin 3.12.2020. Huippukohtaamisten sarjan avanneessa webinaarissa paneuduttiin seuratoiminnan menestykseen ja johtamiseen. Seuraava kohtaaminen järjestetään 28.1.2021 huippu-urheiluteemalla.

Osaamisen kehittäminen on nostettu tärkeään rooliin Olympiakomitean strategiassa. Sen tehtävänä on tukea urheiluyhteisön oppimista ja osaamista, jotta strategiset päävalinnat seuratoiminta ja huippu-urheilu menestyvät. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja toimitusjohtaja Mikko Salonen avasivat webinaarin puheenvuoroillaan. He toivottivat osallistujat mukaan oppimaan, oivaltamaan ja työstämään webinaarin teemoja: innostuksen johtaminen, järjestöjohtaminen murroksessa ja digitaalisuus muuttuvassa maailmassa.

– Maailma muuttuu huimaa vauhtia. Tässä uudessa maailmassa pitäisi pohtia mikä on sellaista pysyvää vahvuutta mistä tulee pitää kiinni ja miten seuratoiminnan toisaalta pitää uusiutua ja elää ajassa, jotta se ylläpitää sitä todella hyvää brändiä, joka sillä on ja vahvistaa merkittävää asemaansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Liikunnan ja urheilun merkitys ja arvostus vain kasvaa tällaisina haastavina aikoina, korostaa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

– Mitkä ovat ne kilpailuedut, joilla Olympiakomitea voi auttaa suomalaista seuratoimintaa tavoitteisiin pääsemisessä? Osaamisen kehittäminen ja digitalisaation edistäminen on nostettu tärkeään rooliin.  Niillä on merkittävä ja vahva rooli kasvavan seuratoiminnan ja menestyvän huippu-urheilun tavoitteisiin pääsemisessä, pohtii Mikko Salonen avauspuheenvuorossaan.

Hyvinvoinnin psykologian dosentti ja tutkijatohtori Frank Martela Aalto yliopistosta avasi kuulijoille yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden kokemuksen roolia vapaaehtoistyössä ja työssä innostumisen lähteenä. Hänen esittelemää teoreettista viitekehystä ja ihmisen psykologisia perustarpeita voi hyödyntää myös seurojen vapaaehtoistoiminnan johtamisessa,

– Kaikessa työn tekemisessä on sisäisellä motivaatiolla iso rooli. Tämä sisäinen motivaatio on erityisen korostettua vapaaehtoistyössä, josta puuttuvat ulkoiset pakotteet. Vapaaehtoistyö on juuri sellainen paikka, jossa ihminen pääsee tekemään itselle merkityksellisiä asioita ja toteuttamaan itseään sekä luomaan yhteyksiä toisiin ihmisiin. Siksi on tärkeää johtamisella pitää huolta siitä, että sisäinen motivaatio ja tekemisen palo säilyvät, toteaa Frank Martela.

LIKESIN erikoistutkija Kati Lehtonen ja Tampereen Yliopiston professori Jari Stenvall tarkastelivat esityksessään alustavia tuloksia lajiliittojen hallitustyöskentelyä käsittelevästä hankkeesta. Urheilun lajiliittoihin kohdistuu useita muutospaineita, joiden ymmärtämisessä ja kohtaamisessa johtaminen ja sen mahdollistavat rakenteet ovat keskeisiä. Esitellyn tutkimuksen tavoitteena on mallintaa lajiliittojen hallinnon nykytila, tuottaa ehdotus lajiliittojen tulevaisuuden vaihtoehtoisista hallintomalleista sekä analysoida hallitustyöskentelyn osaamisvaatimuksia.

Paneelikeskusteluun osallistuivat KIHUN erikoistutkija Outi Aarresola, Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjä Niklas Hagel, Turun yliopiston professori Pasi Koski,  Suomen Voimisteluliitto pääsihteeri Maria Laakso ja Suomen Uimaliiton seuratoiminnan kehittäjä Jaana Sinervuo-Tarula. Keskustelussa paneuduttiin seurojen moninaisuuteen ja sen tarjoamiin kehittämisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Pohdintaa käytiin myös seurojen strategisista painotuksista ja muutostrendeistä.

Microsoftin toimitusjohtaja Jussi Tolvanen alusti aiheesta miten digitaalisuus muuttaa maailmaa ja mitä se tarkoittaa urheilulle. Tolvanen maalasi kiinnostavan kuvan tulevien vuosikymmenten maailmasta, jossa tekoäly, teknologiaan integroitu todellisuus ja kvanttilaskenta muuttavat voimakkaasti urheilua – ja koko maailmaa.

Päivän yhteenvedossa Olympiakomitean seuratoimintayksikön johtaja Jaana Laurila kiteytti päivän annin innostavaksi ja voimauttavaksi.

– Haluan lämpimästi kiittää kaikkia esiintyjiä ja osallistujia.  Tämä oli meille ensimmäinen tämän kaltainen korkealaatuinen webinaari ja saamiemme palautteiden perusteella päivä oli todella antoisa ja menestyksekäs – kiitos hyvien esiintyjien ja aktiivisten osallistujien sekä hyvän teknisen kumppanin. Olympiakomitealla on mahdollisuus kerätä liikunnan ja urheilun toimijoita yhteen eri teemojen ympärille ja tulemme tarttumaan tähän myös tulevaisuudessa, Laurila sanoi.

Tilaisuuden tallenne on nähtävissä täällä:
Urheilujohdon huippukohtaamisia | LiveKatsomo

Seuraava urheilujohdon huippukohtaaminen järjestetään 28.1.2021, jolloin työstetään yhdessä huippu-urheilun menestystä ja johtamista.