Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
05.12.2020 | Blogi

Jaana Laurila: ”Ilman näitä ihmisiä, ei Suomessa liikuntaa harrastettaisi eikä kilpa- ja huippu-urheilua olisi”

Vuoden 2020 OlympiaCastin viimeisessä jaksossa ääneen pääsevät Olympiakomitean seuratoimintayksikön johtaja Jaana Laurila ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen erikoistutkija Outi Aarresola. Jakson teema on vapaaehtoistyön merkitys suomalaiselle urheiluseuratoiminnalle.

Vapaaehtoistoiminta on suomalaisen harrastamisen ja urheiluseuratoiminnan olennainen mahdollistaja. Kun urheiluseurassa harrastavia löytyy Suomesta 550 000, toimii vapaaehtoisia lähes yhtä paljon – jopa yli 500 000. Olympiakomitean seuratoimintayksikön johtajan Jaana Laurilan mukaan on olennaista huomioida, ettei urheilu yli miljoonaa suomalaista liikuttavana kansanliikkeenä olisi yhtä massiivinen ilman tätä vapaaehtoisten tärkeää työpanosta.

– Ilman valmentajia, ohjaajia, toimitsijoita tai talkootyöläisiä, ei seuratoiminta pyörisi nykyisessä mittakaavassaan, Laurila toteaa.

Suomesta urheiluseuroja löytyy yli 9 000. Tämä tarkoittaa sitä, että seurat työllistävät suuren määrän sekä satunnaisesti että vakinaisesti osallistuvia toimijoita. Kilpa- ja huippu-urheiluyksikön tutkimuskeskuksen erikoistutkija Outi Aarresola nostaa esiin yhtenä eniten aikaa vievänä vapaaehtoistoiminnan muotona esimerkiksi kilparyhmän tai -joukkueen valmennustyön.

Sekä Aarresola että Laurila tunnistavat yhteiskunnallisten muutosten vaikutukset vapaaehtoistyöhön seuratoiminnassa. Ensisijaisessa roolissa on toiminnan mielekkyys ja hyvä yhteishenki.

– Erityisen tärkeää olisi kuunnella herkällä korvalla nuorempia sukupolvia ja sitä, millä tavalla heidät saisi seuroihin vapaaehtoistoimiin mukaan, Laurila avaa.

 

Kuuntele tuorein OlympiaCast seuraavista osoitteista:

Libsyn
Apple podcast

Tämän OlympiaCast-jakson tekstivastine on luettavissa täällä.

 

OlympiaCast palaa jälleen ensi tammikuussa uusin sisällöin. Yhä edelleen OlympiaCast nostaa esiin tarinoita ja ilmiöitä suomalaisen liikunnan ja urheilun kentältä, mutta jatkossa entistä laajemmasta perspektiivistä. Libsynistä ja Apple Podcastista löytyvät sarjan kaikki neljä tuotantokautta. Podcastin tuottaa Suomen Olympiakomitea ja vuoden viimeisen jakson juontajana toimii Aliisa Varuhin. 

OlympiaCast -jaksot ovat kuunneltavissa täällä.