Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.12.2020 | Seuratoiminta

Vuoden vapaaehtoinen seuratoimija on Jussi Hauhia Lahden Reippaasta

Suomen Olympiakomitea ja OP Ryhmä ovat valinneet Vuoden vapaaehtoiseksi seuratoimijaksi 2020 Jussi Hauhian. Hän edustaa Lahden Reipasta, perinteikästä jalkapalloseuraa, joka täyttää ensi vuonna 130 vuotta. Hauhian valinta tuo Lahden Reippaalle myös OP Ryhmän lahjoittaman 3 000 euron arvoisen rahapalkinnon.

Vapaaehtoisten päivää vietetään 5.12. Suomessa suosituin vapaaehtoistyön muoto on urheiluseuratoiminta. Urheiluseurat eivät pärjäisi ilman 500 000 vapaaehtoisen työpanosta.

Kentällä ja kentän laidalla

– Kyllähän se hyvältä tuntuu saada tällainen huomio. Myös rahapalkinto menee suoraan kentälle ja tarpeeseen, sillä koronan vuoksi olemme joutuneet tekemään menoleikkauksia, Hauhia kommentoi.

Hauhian jalkapalloura alkoi 3-vuotiaana Lahden Reippaan jalkapallokoulussa. Sittemmin pallo on kuljettanut miestä välillä muualle, mutta vuonna 2012 kotiseura kutsui jälleen. Viimeiset kolme vuotta Hauhia on pelaamisen ohessa toiminut myös seuran puheenjohtajana.

Hauhialla on monta roolia sekä kentällä että kentän laidalla. Ottelupäivinä Hauhia on paikalla aamusta iltaan: nikkaroimassa laitamainostelineitä, sytyttämässä grilliä tai keittämässä kahvia. Kuten seuran viestinnästä vastaava Elina Hölttä kuvailee: ”Meiltä paikalla on aina Jussi”.

– Aika paljon ehtii, kun vaan tekee. Työ tuntuu mielekkäältä. Kun seurassa on lisäksi hyvä henki ja jokainen on löytänyt oman roolinsa, seuratoiminnasta tulee helposti enemmän kuin harrastus, Hauhia toteaa.

– Hyvä seura vetää puoleensa myös uusia ihmisiä. Kun väkeä on enemmän, on työtä myös helpompi jakaa. Meille on tärkeää, että kaikki halukkaat voivat osallistua jollakin tavalla. Terve seuratoiminta tukee yhteisöllisyyttä ja ihmisten hyvinvointia, joten vapaaehtoistyöllä on myös yhteiskunnallista merkitystä, Hauhia muistuttaa.

700 miljoonan euron edestä vapaaehtoistyötä

Seuratoimintajohtaja Jaana Laurila Suomen Olympiakomiteasta kiittelee kovasti vapaaehtoisten työpanosta urheiluseuroissa.

– Puolen miljoonan suomalaisen tekemä vapaaehtoistyö urheiluseuroissa merkitsee kymmeniä miljoonia työtunteja. Tehtyjen työtuntien taloudellinen arvo on jopa 700 miljoonaa euroa. Ilman näitä tosielämän jussihauhioita urheilusta ei tulisi mitään.

– Vielä suurempi arvo on siinä, että nämä vapaaehtoiset ovat valmiita laittamaan itsensä likoon päivästä toiseen, jotta joku muu voi harrastaa urheilua. Suomen suurin kansanliike perustuu pitkälti vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoisten päivänä 5.12. haluan onnitella ja kiittää Jussia! Iso kiitos kuuluu myös jokaisen urheiluseuran jokaiselle vapaaehtoiselle. Te olette suomalaisen urheilun sydän ja mahdollistaja, Laurila tiivistää.

Vapaaehtoiset luovat ympärilleen paljon hyvää

Myös OP Ryhmä haluaa kiittää ja kannustaa urheiluseurojen vapaaehtoisia. Vapaaehtoistyöllä rakennetaan toiminnan kulmakiviä, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia. OP on ollut mukana palkitsemassa vapaaehtoisia Suomen Olympiakomitean kanssa jo vuodesta 2015 lähtien.

– Urheiluseurojen vapaaehtoiset tekevät valtavan tärkeää työtä, jota ilman toiminta ei pyörisi, tai se olisi niin kallista, että monelta jäisi urheilun ilo kokematta. Työtä tehdään yhdessä, yhteisen päämäärän eteen. Palkinnolla haluamme kiittää vapaaehtoisia ja tuoda heidän työnsä näkyväksi, kiteyttää OP Ryhmän viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Tuuli Kousa.

 

#Kiitosseuratoimija-kampanjalla nostetaan esiin urheiluseuroissa tehtävää vapaaehtoistyötä ja kannustetaan kaikkia kiittämään vapaaehtoisia julkisesti somessa tunnisteella #kiitosseuratoimija. Kampanjan huipentuu Vuoden vapaaehtoisen seuratoimijan valintaan, jolle Olympiakomitea ja OP yhdessä luovuttavat 3 000 euron stipendin seuran käyttöön.  #kiitosseuratoimija #OPmukana