Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.12.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 49/2020: Helmarit otti ison askeleen kohti kesän 2022 EM-lopputurnausta

Samu Torsti, Tero Seppälä ja usea kumparelaskija avasivat kauden pistesaldonsa maailmancupissa menneellä viikolla. Harri Heliövaara päätti ennätyskautensa finaalipaikkaan. Keskiviikkona saadaan selvyys siihen, pelaako Suomi futsalin MM-lopputurnauksessa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti nappasi sijan 27 maailmancupin suurpujottelussa Italian Santa Caterinassa lauantaina. Sunnuntain toinen kilpailu siirrettiin maanantaille. Elian Lehto ja Marlon Sjöberg keskeyttivät molemmat Eurooppa-cupin suurpujottelut Itävallassa. Naiset suurpujottelevat tulevana viikonloppuna Ranskan Courchevelissä.

Ampumahiihto: Tero Seppälä avasi kauden pistesaldonsa maailmancupissa sijoittumalla pikakilpailussa 31:nneksi ja takaa-ajossa 37:nneksi Kontiolahdella. Myös Olli Hiidensalo (57:s ja 56:s) selviytyi takaa-ajoon mukaan. Naisissa suomalaisia ei takaa-ajossa nähty, sillä Suvi Minkkinen oli pikamatkalla parhaana 71:s. Viesteissä naiset tulivat maaliin 14:ntenä ja miehet 13:ntena. Tällä viikolla maailmancup siirtyy Hochfilzeniin.

Freestyle: Peräti kymmenen suomalaismiestä oli mukana kumparelaskun maailmancup-avauksessa Rukalla. Jussi Penttala ja Jimi Salonen selvittivät tiensä ensimmäiseen finaalilaskuun, jossa Penttala oli 12:s ja ulos laskenut Salonen 15:s. Olli Penttala oli 19:s ja Akseli Ahvenainen 22:s. Maailmancup jatkuu tulevana viikonloppuna Ruotsissa.

Mäkihyppy: Planicassa hypätään tällä viikolla lentomäen MM-kisat. Suomelta on lähdössä paikalle joukkue.

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäki oli parhaana suomalaisena 13:s Euroopan kiertueella Dubaissa. Mikko Korhonen sijoittui 30:nneksi ja Tapio Pulkkanen 58:nneksi. Välimäki ja cutiin jäänyt Kalle Samooja pelaavat tällä viikolla vielä kiertueen finaaliturnauksen samassa kaupungissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh pääsi muutaman viikon tauon jälkeen tositoimiin Ranskan liigassa perjantaina. Tuloksena oli voitto erin 3-0 kokeneesta venäläisestä Vasili Lakejevista.

Tennis: Harri Heliövaara päätti kautensa finaalitappioon haastajakiertueen turnauksessa Portugalissa brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa. Nelinpelin maailmanlistalla sijalle 113 noussut Heliövaara oli mukana myös kaksinpelissä, mutta ei läpäissyt karsintaa.

Uinti: Suomalaisuimarit eivät onnistuneet rikkomaan Tokion olympiakisojen A-rajoja Kuopiossa itsenäisyyspäivänä järjestetyissä kilpailuissa. Lähimmäs pääsi Mimosa Jallow, joka kellotti sadan metrin selkäuinnissa kauden parhaansa 1.00,80. Ari-Pekka Liukkosen noteeraus 50 metrin vapaauinnissa oli 22,58. Sadan metrin rintauinnissa Jenna Laukkanen ui alkuerissä ajan 1.09,20 ja finaalissa sadasosan heikommin. Alkuerissä rivakampaa kyytiä piti Ida Hulkko (1.09,14), joka keskittyi finaalivaiheessa 50 metrille, jonka hän voitti ajallaan 30,77. Laura Lahtinen ui 200 metrin rintauinnin aikaan 2.29,04 ja perhosuinnin 2.11,61. Niko Mäkelä hoiti Tokion B-rajan sadan metrin perhosessa (53,25).

Voimistelu: Miesten telinevoimistelun EM-kisat käydään tällä viikolla Turkissa. Kun kisoilta otettiin olympiakarsintastatus pois, Suomenkin ykkösnimet jäivät kilpailuista pois.

Ei-olympialajit

Formula 1: Bahrainissa ajetut kaksi perättäistä GP-kilpailua eivät olleet Valtteri Bottakselle kauden helpoimpia. Tuloksena oli jälleen kahdeksas sija. Kimi Räikkönen ajoi maaliin 14:ntenä. Kausi päättyy Abu Dhabissa tulevana sunnuntaina. Bottas lähtee päätösosakilpailuun MM-sarjan kakkosena.

Ralli: Esa-Pekka Lappi oli neljäs, Kalle Rovanperä viides ja WRC3-luokan voittanut Jari Huttunen kahdeksas kauden päättäneessä Italian MM-rallissa. MM-sarjan loppupisteissä Rovanperä oli viides, Lappi kuudes ja Monzassa keskeyttänyt Teemu Suninen seitsemäs.

Paralympialajit

Uinti: Myös parauimarien kärkikaartia oli Kuopiossa mukana. S13-luokassa uiva Antti Latikka pysäytti päämatkallaan, sadan metrin selkäuinnissa kellot aikaan 1.05,56. S14-luokassa Nader Khalili ui saman matkan aikaan 1.05,95. Khalilin noteeraus 200 metrin vapaauinnissa oli 2.04,76. Meri-Maari Mäkinen ui S7-luokan 50 metrin perhosuinnissa ajan 56,92.

Joukkuepelit

Futsal: Suomi kohtaa Serbian keskiviikkona Vantaalla MM-jatkokarsinnan toisessa osaottelussa. Avausosa päättyi Serbian voittoon maalein 1-0.

Jalkapallo: Naisten maajoukkue otti tiistaina Skotlannissa huipputärkeän voiton kesän 2019 MM-lopputurnauksessa esiintyneestä maasta Amanda Rantasen loppuhetkien maalilla 1-0. Voitto varmisti Suomelle vähintään paikan jatkokarsinnassa ja EM-karsintalohkon piikkipaikan ennen helmikuun ratkaisevaa kotiottelua Portugalia vastaan. EM-lopputurnaus pelataan kesällä 2022.

Koripallo: Suomen miesten maajoukkue taipui maanantaina EM-karsintaottelussa Serbialle 66-75. Tappion myötä Suomi on käytännössä pakkovoiton edessä helmikuussa Sveitsiä vastaan, jos EM-lopputurnaukseen mielitään selviytyä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta