Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.12.2020 | Seuratoiminta | Uutinen

Osallistujalähtöisyys toi Tempolle Vuoden aikuisten Tähtiseura -palkinnon

Kouvolan liikunta- ja voimisteluseura Tempo on valittu historian ensimmäiseksi Vuoden aikuisten Tähtiseura -palkinnon saajaksi. Perinteikäs, jo 120-vuotias seura, on onnistunut uudistumaan, pysymään ajan hermolla ja kehittämään toimintaansa liikkujien toiveiden mukaan. Seura otti Suomen Olympiakomitean myöntämän palkinnon vastaan yllättyneenä, mutta iloisena.

– On aika hämmentynyt fiilis, ja tunnustus tuli yllätyksenä. Meillä oli aikuisliikunnan Tähtiseura-auditointi viime talvena ja siinä toki huomasi, että asiat ovat seurassamme aika hyvin. Auditointi on erinomainen työkalu. Se paljastaa seuran vahvuudet ja heikkoudet, kuvaili tuntemuksiaan Tempon puheenjohtaja Kaisa Niilo-Rämä.

Seuran pitkän historian aikana aikuisten jäsenmäärässä on ollut aaltoliikettä ja kilpailua on muun muassa kansalaisopiston ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa.

– Tärkeintä on, ettei olla lannistuttu, vaan olemme aina pystyneet uudistumaan. Yksi iso asia on ollut yhteistyö kaupungin kanssa, jonka kautta olemme saaneet massoja mukaan toimintaan.

Tempolla on Kouvolan kaupungin kanssa 12 yhteistyöryhmää. Tunnit ovat osa kaupungin tarjontaa ja ilmoittautumiset tapahtuvat kaupungin kautta. Seura ohjaa tunnit ja laskuttaa osallistujia. Yhteistyöryhmät ovat päivätunteja ja kohderyhmänä ovat etenkin ikääntyneet mutta myös työttömät ja vuorotyöläiset. Yhteensä seuran riveissä liikkuu yhteistyöryhmissä sekä seuran omilla tunneilla noin 450 aikuista.

Kyselyillä kiinni liikkujien toiveisiin

Tähtiseura-palkinnon perusteluissa painotettiin muun muassa seuran innovatiivista kehittämistyötä, hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa sekä liikkujien tarpeiden kuuntelemista. Palautekyselyt ovatkin seuran arjen työkalu.

– Nyt on parhaillaan kysely etätunneista käynnissä. Kyselemme säännöllisesti liikkujien mielipiteitä ja toiveita, ja tartumme niihin, jotka saavat eniten suosiota. Uusia tunti-ideoita olemme lähteneet ensin kokeilemaan kursseina, ja jos vastaanotto on ollut hyvä, niin olemme ottaneet tunnin viikkotarjontaan. Tämä on sellaista palapelin rakentamista, Niilo-Rämä kuvailee.

Kyselyitä on kohdistettu muillekin kuin jo seuran toiminnassa mukana oleville. Seura on jakanut Facebookissa palautelinkkiä ja markkinoinut julkaisua kohdennetusti Kouvolan alueella halutulle ikäryhmälle.

Nettisivut seura kokee tärkeäksi välineeksi jäsenhankinnassa ja jäsenten palvelemisessa. Palkintoraati myös koki, että Tempon nettisivuilla tieto on helposti saatavilla. Aikuisliikunnan tuntitarjonta on rakennettu Voimisteluliiton yhteisen tuntiraamikonseptin alle. Tehotreeni – kehonhuolto – tanssitreeni -päävalikon alta on helppo löytää itselleen sopiva tunti.

WhatsApp mullisti yhteishengen

Ohjaajien rekrytointi ja heistä huolenpito oli yksi peruste palkinnon myöntämiselle Tempolle.

– Ohjaajia haetaan ilmoituksilla ja paljon löytyy myös suositusten kautta aikuisten ohjaajia eli joku vinkkaa hyvästä vetäjästä ja olemme sitten yhteydessä. Palkka on meillä kilpailukykyinen. Sen suhteen ei ole vaihtoehtoja, jos haluaa pitää ohjaajat riveissä.

Viime vuosien suurin muutos on kuitenkin WhatsApp, joka on mullistanut yhteydenpidon. Aiemmin oli hyvin vaikea saada ohjaajia yhteisiin tapahtumiin. Nyt WhatsAppin kautta ohjaajat tuntevat kuuluvansa yhteisöön ja siellä tsempataan toisia ja jaetaan vinkkejä, puheenjohtaja kertoo.

Vuoden aikuisten Tähtiseura -tittelistä seura saa 3000 euron rahapalkinnon. Summan käytöstä ei vielä ole tehty päätöstä.

– Vaihdoimme juuri sähköiseen taloushallintaan, ja sen kulut ovat nyt hetkellisesti suuremmat. Osan summasta mahdollisesti käytämme siihen, mutta osa korvamerkitään aikuisten toiminnan kehittämiseen. Otamme nyt koronan vuoksi vähän aikalisää päätökseen. Ja laitamme toki kyselyn käyntiin, että mitä jäsenet ja ohjaajat haluaisivat, että rahalla tehdään, kertoo puheenjohtaja Niilo-Rämä.

Vuoden aikuisten Tähtiseura -palkinto jaettiin vuonna 2020 ensimmäistä kertaa.

  • Tähtiseuroja on jo 546, 45 eri lajissa.
    • aikuiset: 92 seuraa – 20 lajia
    • lapset ja nuoret: 531 seuraa – 44 lajia,
    • huippu-urheilu: 19 seuraa – 3 lajia

Suomalainen urheilu loistaa tähtiseurassa.

Lue lisää Tähtiseura-ohjelmasta (aukeaa uuteen ikkunaan) 

Lue lisää aiheesta