Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
15.12.2020 | Huippu-urheilu | Blogi

Maarit Valtonen: Suomalainen urheilu ei halua ohituskaistaa koronarokotteisiin  

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa on viime päivinä keskusteltu vilkkaasti Suomen koronarokotusjärjestyksestä. Näissä keskusteluissa on esitetty virheellisiä käsityksiä, että urheilu haluaisi ohittaa koronarokotusjonot ja vaatisi etuoikeuksia suhteessa muuhun väestöön.

Tehdään asia vielä kerran selkeän selväksi: kuten olen aiemmin todennut mm. Helsingin Sanomien haastattelussa 13.12., rokottaminen tapahtuu terveysviranomaisten arvion pohjalta, lääketieteellisin perustein määritellyssä järjestyksessä, ja näin sen pitää olla. Suomalainen urheilu ei halua erityiskohtelua, emmekä halua ohituskaistaa koronavirusrokotteisiin.

Rokotusjärjestyksessä lääketieteellinen peruste on yksinkertainen. Järjestys perustuu tutkittuun tietoon koronaviruksen aiheuttamasta lääketieteellisestä riskistä, joka on erilainen eri väestöryhmille. Kun yhdessä ryhmässä tartunnansaaneista 20 % joutuu sairaalaan tai 10 % kuolee ja toisessa ryhmässä vastaava riski on lähes 0 %, ei järjestyksestä tarvitse viranomaisten kanssa enempää keskustella.

Terveysviranomaisille rokotusjärjestystä suurempi haaste on varmistaa, että kaikki suomalaiset ottavat koronavirusrokotteen. Kun aikanaan koronarokotukset pyörähtävät Suomessa käyntiin, minä ja muut urheilussa toimivat lääkärit teemme töitä sen eteen, että rokotuspäätökset urheilussa perustuvat viranomaissuosituksiin ja tutkittuun tietoon – ei pelkoihin ja rokotevastaisiin mielikuviin. Ja tiedän, että urheilijat ja valmentajat haluavat toimia vastuullisesti yhteiskunnan riskiryhmiä suojaten ja esimerkillään kannustaa myös muita suomalaisia ottamaan koronavirusrokotteen.

Urheilijoiden rokottamisen yhteiskunnallinen peruste tähtää osaltaan riskiryhmien suojaamiseen. Kun jokin ammattiryhmä voi altistua työssään tartunnoille, puoltaa yhteiskunnallinen peruste rokottamista, jos rokote suojaa jatkotartunnoilta. Tätä vaikutusta emme koronavirusrokotteesta vielä tiedä, joten yhteiskunnallisesta perusteesta ei huippu-urheilun kohdalla tässä vaiheessa voida enempää keskustella.

Olen Olympiakomitean ylilääkärinä huolissani myös urheilijoiden ja heidän taustahenkilöiden terveydestä. Urheilu on tuhansille suomalaisille ammatti, jonka harjoittaminen edellyttää sekä suorituskykyä heikentävien sairauksien välttämistä, että liikkumista Suomessa ja ulkomailla. Urheilun ammattia harjoittavilta vaaditaan erityisen hyvää terveysturvallisuusohjeiden noudattamista. Tähän kuuluu myös koronavirusrokotteen ottaminen terveysviranomaisten määrittämässä järjestyksessä.

Liikunta, urheilu ja penkkiurheilu ovat monelle meistä merkittävä elämän sisältö ja tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. Urheilu ja liikunta ovat voimavaroja, joista meillä kaikilla on etuoikeus eri tavoin nauttia. Mutta etuoikeutettua asemaa koronavirusrokotteisiin suomalainen huippu-urheilu ei halua, eikä sellaiselle ole tarvetta. Suomalainen yhteiskunta kyllä kansalaisensa – ja myös urheilijansa – rokottaa.

 

Maarit Valtonen

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori, Suomen Olympiakomitean ja KIHUn ylilääkäri.