Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.12.2020 | Seuratoiminta

Vuoden 2020 lasten ja nuorten Tähtiseura Juniori-KalPa: ”Ilman lapsikiekkovaiheen hyvää toimintaa, ei tulevaisuudessa olisi laadukasta seuratoimintaa tai kilpaurheilua”

Vuoden 2020 lasten ja nuorten liikunnan Tähtiseuraksi valittiin Juniori-Kalpa. Tähtiseuraksi valittu Juniori-KalPa palkittiin Gasumin 5 000 euron stipendillä. Tähtiseura-palkintojen avulla halutaan tukea liikunnan ja urheilun harrastamista Suomessa sekä nostaa esiin seurojen tärkeää työtä. Gasumin 1 000 euron arvoisia Tähtiseura-kannustuspalkintoja jaetaan myös 14 muulle seuralle.

Juniori-KalPa hakeutui Tähtiseura-laatuohjelmaan mukaan ensimmäisen kerran syksyllä 2019. Ajatus laatuohjelmaan mukaan lähtemisestä tapahtui seuran urheilutoimenjohtajan Herkko Kosken toimesta. Valmennuspäällikön ja urheilujohtajan toimessa Koski on toiminut jo 18 kauden ajan. Juniori-KalPan toiminnassa hän on ollut mukana vuodesta 2018 lähtien.

– Koen, että hakeutuessamme laatuohjelmaan olin tilanteessa, jossa kuluneen vuoden aikana olin saanut työtehtävissäni selkeän kuvan seuran toiminnan vahvuuksista sekä kehityskohdista. Tutustuttuani Tähtiseura-ohjelmaan, havaitsin, että tämä sopisi todella hyvin seuramme toiminnan kehittämiseen, Koski avaa.

Laatuohjelmaan osallistumisen myötä myös kriittiset näkemykset seuran toiminnan kannalta tunnistettiin.

– Prosessin aikana havaitsin tietyissä asioissa omien olettamusteni osoittautuvan vääriksi. Jäsenistölle tehdyssä kyselyssä näyttäytyi esimerkiksi eriäviä näkökulmia seuramme yhteisöllisyyden ja avoimuuden suhteen. Vaikka avoimuus on toiminnassamme ollut asia, jota olemme korostaneet paljon muun muassa hallitustyöskentelyssä, eivät viestiketjut seuran sisällä olleet kaikilta osin tällä saralla kunnossa, Koski selventää.

– KalPan logoa kannettiin ylpeydellä, mutta yhteisöllisyyttä vahvistavia tapahtumia ja tilaisuuksia kaivattiin lisää. Laatuohjelman kautta pystyimme tunnistamaan ongelmat ja tarttumaan näihin kehityskohtiin. Ohjelma on ollut meille kokonaisuudessaan äärettömän tärkeä ja hyvä keskustelun avaaja, hän jatkaa.

Jääkiekkotoiminnan tarjoaminen mahdollisimman monelle vahva toimintaa ohjaava motiivi

Toiminnan laajuus Juniori-KalPassa on tänä päivänä kehittynyt omaan luokkaansa. Seura tarjoaa niin tavoitteellista joukkuetoimintaa kuin kevyempää harrastustoimintaakin – unohtamatta seuran titteliä Suomen suurimpana tyttökiekkoseurana. Seuran junioripäällikkönä toimivan Teemu Koljosen mukaan laajan toiminnan takaaminen edellyttää ohjausta ja tukea toiminnassa mukana oleville.

– On hyvä, että tukea ja turvaa on kaikille toimijoille tarjolla. Vaikka jokaisella seurassa toimivalla onkin tietynlainen oma vastuualue ja toimintakenttä, on silti tärkeää auttaa tarvittaessa muita. Ilman tätä, emme varmastikaan pystyisi toimintaamme tässä mittakaavassa toteuttamaan, Koljonen pohtii.

– Olennaista on löytää oikeat ihmiset tekemään näitä asioita. Toiminta on tänä päivänä entistä ammattitaitoisempaa ja on tärkeää varmistaa, että ihmiset jaksavat. Yhdenlainen vaaran paikkahan tämä on, kun palo urheilun parissa tekemistä kohtaan on suuri ja hommia voitaisiin tehdä aamusta iltaan, jatkaa Koski.

Juniori-KalPan toimintakenttä on laaja. Seura tekee yhteistyötä Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan kanssa tarjoamalla kouluilla iltapäiväkerhotoimintaa päivittäin läpi vuoden. Lisäksi yhteistyötä tehdään aktiivisesti muiden urheilulajien kanssa. Puolestaan tyttökiekkoilijoille seura tarjoaa leiri- ja pelitoimintaa Savo-Karjalan ja Kainuun alueella. Jo vakiintuneiden toimintamuotojen lisäksi, myös uutta toimintaa on käynnistetty.

– Harrastustoimintaamme uudistimme toissa kaudella. Tällä hetkellä meillä on ryhmä 8–12-vuotiaille sekä yläasteikäisille. Uudistettuamme toimintaa laajentamalla sitä nuoremmille lapsille, kasvoi harrastajien määrä merkittävällä tavalla. Kun aiemmin mukana oli noin 10, on heitä nyt yli 50, Koljonen kertoo.

Uusia jäseniä ja ohjaajia seuraan on saatu toiminnan uudelleen organisoinnin myötä. Leijonakiekkokoulun uudistaminen ja esimerkiksi aikuinen-lapsi -ryhmän käynnistäminen on tuonut uusia harrastajia mukaan.

– Jääkiekossa suurin drop out tapahtuu yleensä Leijonakiekkokoulun jälkeen, kun harjoituskertoja alkaa kertyä viikkoon useampia. Lapset tai vanhemmat eivät vielä tässä vaiheessa ole välttämättä valmiita tekemään päätöstä siitä, että aletaanko kiekkoiluun panostamaan enemmänkin. Koen tärkeäksi, että tarjoamme kerran viikossa toimintaa, joka mahdollistaa harrastuksen jatkumisen kevyemmällä tavalla eikä lajivalintaa tarvitse tehdä heti Kiekkokoulun jälkeen, Koski täydentää.

Joukkuetoimintaan on Kosken ja Koljosen mukaan siirtynyt pitkin kautta lapsia harrastuskiekkoilun puolelta, kun lajista on innostuttu enemmän. Sekä Koski että Koljonen ovat yhtä mieltä siitä, että liikkumavaran mahdollistaminen niin joukkue- kuin harrastusryhmien välillä on kestävän kiekkoilupolun kannalta tärkeää.

”Juniori-KalPa kuuluu urheiluseurojen kirkkaimpien tähtien joukkoon”

Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja haluaa onnitella Juniori-KalPaa valinnasta Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseuraksi.

– Kyseinen seura tekee työtä suurella mustakeltaisella sydämellä. Seurassa lapsille ja nuorille avautuu useita osallistumismahdollisuuksia laadukkaaseen toimintaan. Oli kyse sitten huipulle tähtäävässä kiekkoilusta tai kevyemmässä harrastustoiminnassa – seurasta jokainen löytää paikkansa, taustoittaa Alaja.

Lasten ja nuorten seuratoimintaa pitkään tukenut Gasum arvostaa myös Juniori-KalPan kaltaisten toimijoiden tekemää työtä. Yritys näkee, että erityisesti kuluneen poikkeusvuoden aikana on ollut tärkeää tukea lasten ja nuorten liikuntaa.

– On kunnia tukea Juniori-KalPan kaltaisten seurojen tekemää työtä, koska heidän ansiostaan lapset ja nuoret voivat harrastaa liikuntaa mahdollisimman paljon ja monipuolisesti. Seuratoiminnassa oppii paljon hyödyllisiä taitoja, kuten yhteistyön tekemistä ja yhteen hiileen puhaltamista, joita jokainen tarvitsee elämänsä aikana, kertoo Gasumin viestintäjohtaja Olga Väisänen

Juniori-KalPan Koski ja Koljonen ovat ilahtuneita valinnasta.

– Olemmehan me toiminnastamme ylpeitä. Sekä joukkue- että harrastustoiminnassamme lapsia liikkuu paljon. Parhaimmillaan viikonloppuisissa luistelukiekkokouluissa lapsia on ollut mukana peräti 300. On hienoa huomata, että toimintamme on jatkunut vaikean korona-ajankin läpi, Koljonen toteaa.

Koski komppaa Koljosen ajatuksia.

– Suomessa toimii suuri määrä erittäin laadukkaita urheiluseuroja ja mekin olemme verrattain nuori Tähtiseura. Palkitseminen on meille todella hieno juttu ja osoitus siitä, että tekemämme työ on hyvää ja laadukasta. Palkintorahan haluamme kohdistaa yhdintoimintoihimme; tavoitteemme on innostaa toimintaamme mukaan niin lapsia, nuoria kuin perheitäkin. Ilman lapsikiekkovaiheen hyvää toimintaa, ei tulevaisuudessa olisi laadukasta seuratoimintaa tai kilpaurheilua.

Kuvat: Olli Herranen

Vuoden 2020 lasten ja nuorten Tähtiseura

  • Juniori-KalPa

Vuoden 2020 Tähtiseurojen kannustuspalkinnot

  •  Ketterä juniorit (Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu)
  •  Brahen Voimistelijat (Etelä-Savon Liikunta)
  •  Vantaan Voimisteluseura (Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu)
  •  Vanajaveden Vesikot (Häme Liikunta ja Urheilu)
  •  Kajaani Gymnastics (Kainuun Liikunta)
  •  Haapajärven Pesä-Kiilat (Keski-Pohjanmaan Liikunta)
  •  HoNsU juniorit (Keski-Suomen Liikunta)
  •  Kotkan Ratsastajat (Kymenlaakson Liikunta)
  •  Koyama (Lapin Liikunta)
  •  Lahjan Tytöt (Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu)
  •  Ähtärin Urheilijat Yu-jaosto (Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu)
  •  FB Factor (Pohjois-Karjalan Liikunta)
  •  Oulun Golfkerho (Pohjois-Pojanmaan Liikunta ja Urheilu)
  •  Kuopion Suunnistajat (stipendin lahjoittaa Olympiakomitean tukisäätiö)
  •  Lahti Basketball Juniorit (matkalla Tähtiseuraksi-seura)

 Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa. Ohjelma auttaa seuroja kehittämään sen itse valitsemia osa-alueita modernien työkalujen ja toimintatapojen avulla yhdessä muiden laatuseurojen kanssa. Yli 500 eri lajien urheiluseuraa kehittää toimintaansa Tähtiseura-ohjelman puitteissa.

Tutustu Tähtiseura -ohjelmaan tästä.

 

Lue lisää aiheesta