Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.01.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 53/2020: Krista Pärmäkoski Tour de Skin suomalaisässänä

Nuoret Leijonat pelaa MM-mitaleista Kanadassa alkuviikolla. Krista Pärmäkosken lisäksi myös Johanna Matintalo ja Antti Aalto tekevät tasaisia sarjoja vuodenvaihteen talviurheiluklassikoissa. Kesälajeissakin kautta 2021 käynnistellään jo loppiaisviikolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Rosa Pohjolainen (46:s ja 42:s) ja Riikka Honkanen (50:s ja 38:s) karsiutuivat toiselta kierrokselta sekä Semmeringin että Zagrebin maailmancup-pujotteluissa. Semmeringin suurpujottelussa Honkanen laski ulos radalta, ja lopulta koko kilpailu keskeytettiin avauskierroksen jälkeen. Tällä viikolla on miehillä superviikko tekniikkalajeissa, sillä Zagrebin loppiaispujottelun jälkeen ohjelmassa on Adelbodenin viikonloppu, johon kuuluu kaksi suurpujottelua ja pujottelu. Eurooppa-cupissa on tarjolla kaksi pujottelua Ranskassa sekä miehille että naisille.

Ampumahiihto: Maailmancup palaa joulutauoltaan heti loppiaisen jälkeen Saksan Oberhofissa. Tällä viikolla kilpaillaan pikakilpailuissa, takaa-ajoissa ja sekaviesteissä.

Freestyle: Itävallan Kreischbergissä on ohjelmassa maailmancupin big air -kilpailu loppuviikosta.

Lumilautailu: Maailmancup-kausi on määrä saada vihdoin käyntiin viikonloppuna, freeskin tavoin Itävallassa. Kreischbergissä lasketaan big airia.

Maastohiihto: Tour de Ski -kiertue käynnistyi Sveitsin Val Müstairista uudenvuodenpäivänä. Kolmen osuuden jälkeen suomalaisittain parhaissa asemissa on Krista Pärmäkoski, joka on kokonaistilanteessa kymmenentenä. Pärmäkosken sarja Sveitsistä oli: vapaan sprintin 21:s, kymmenen kilometrin perinteisen yhteislähdön yhdeksäs ja takaa-ajona hiihdetyn vapaan kympin kymmenes (osuusajoissa kuudes). Johanna Matintalo on tasaisella sijoitussarjallaan (19:s, 19:s ja 21:s) 21:ntena, sprintissä mc-pisteille yltänyt Jasmi Joensuu 39:ntena ja Katri Lylynperä 46:ntena.

Miehissä Markus Vuorela on kokonaistilanteessa sijalla 29, Juho Mikkonen 36, Lauri Lepistö 57 ja sprintissä maailmancupin pisteille yltänyt Verneri Suhonen 68. Paras etappisijoitus on toistaiseksi Mikkosen 18:s 15 kilometrin perinteisen yhteislähdössä – sijoitus, jota säesti Vuorelan hiihtäminen 26:nneksi. Vapaan takaa-ajossa Vuorela oli 29:s. Tällä viikolla hiihdetään Italiassa; ensin kaksi etappia Toblachissa ja loppuviikolla vielä kolme Val di Fiemmessä.

Mäkihyppy: Antti Aalto on päässyt hyppäämään tähän mennessä kaikki kuusi kilpailuhyppyä Keski-Euroopan mäkiviikolla; Oberstdorfin 23:s, Garmisch-Partenkirchenin 25:s ja Innsbruckin 27:s sija ovat siivittäneet Aallon kokonaistilanteessa 20:nneksi ennen päätösosakilpailua Bischofshofenissa loppiaisena. Niko Kytösahokin on selviytynyt kaikkiin kilpailuihin, mutta toiselle kierrokselle hän on selviytynyt vasta Innsbruckissa, jossa tuloksena oli Aaltoakin parempi sija 21. Rumba ei pääty Bischofshofeniin, sillä viikonloppuna hypätään jo maailmancupia Saksan Titisee-Neustadtissa. Eetu Nousiainen (22:s) ja Jarkko Määttä (26:s) hyppäsivät continental cupin pisteille maanantaina Engelbergissä.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tulevana viikonloppuna on tarkoitus järjestää näyttötapahtuma helmi-maaliskuun vaihteen ilma-aseiden EM-kotikisoja varten. Kisat järjestetään koronavirustilanteen vuoksi hajautetusti ympäri maata.

Pöytätennis: Benedek Oláhin pelien Ranskan liigassa on määrä jatkua viikonloppuna.

Tennis: Kausi 2021 pyörähtää käyntiin tällä viikolla. Emil Ruusuvuori avaa vuotensa Antalyan ATP250-turnauksessa. Ruusuvuori on mukana myös nelinpelissä Harri Heliövaaran kanssa.

Yleisurheilu: Mikko Paavola ylitti riman korkeudesta 550 ja hätyytteli alle 23-vuotiaiden SE-tulosta 562 välipäivien halliseiväskilpailussa Kuortaneella.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue on edennyt jo neljän parhaan joukkoon MM-kisoissa Kanadassa. Alkulohko päättyi 6–0-voittoon Slovakiasta ja 1–4-tappioon Kanadalle, mikä tarkoitti puolivälieräottelua Ruotsia vastaan. Nuoret Leijonat käänsi kahden maalin tappioaseman 3–2-voitoksi ja kohtaa varhain tiistaiaamuna välierässä Yhdysvallat.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta