Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.01.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 1/2021: Rene Rinnekangas avasi lumilautailun maailmancupin vahvasti

Antti Aalto saavutti Keski-Euroopan mäkiviikolla parhaan suomalaissijoituksen kymmeneen vuoteen oltuaan 15:s. Krista Pärmäkosken vauhti riitti Tour de Skillä sijaan viisi. Sama oli sijoitus myös Rene Rinnekankaalla lumilautailun maailmancup-avauksessa. Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara avasivat tenniskautensa hyvin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti ei päässyt maaliin saakka kummassakaan Adelbodenin maailmancup-suurpujottelussa. Naisilla on maailmancupissa tekniikkaviikko; tiistaina pujotellaan Flachaussa ja viikonloppuna suurpujotellaan Kranjska Gorassa.

Ampumahiihto: Suomen joukkue (Mari Eder, Suvi Minkkinen, Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä) otti kahdeksannen sijan maailmancup-kauden ensimmäisessä sekaviestissä Saksan Oberhofissa. Sijoitus oli Suomen paras sekaviestissä sitten joulukuun 2018, jolloin sijoitus oli viides. Parisekaviestissä Venla Lehtonen ja Jaakko Ranta eivät pysyneet samalla kierroksella kärjen kanssa. Pikakilpailuista ja takaa-ajoista ei isompaa suomalaismenestystä saatu, sillä ainoat maailmancupin pisteet toi pikakilpailun 55. sijalta takaa-ajossa 34:nneksi noussut Mari Eder. Tero Seppälä oli miehissä parhaana 46:s ja 41:s. Oberhofissa jatketaan myös tällä viikolla. Myös IBU cup käynnistyy Saksasta.

Freestyle: Suomalaislaskijat eivät yltäneet finaaliin big airin maailmancup-avauksessa Itävallan Kreischbergissä. Anni Kärävä oli naisissa 13:s, miehissä Kuura Koivisto ylsi 20:nneksi ja Simo Peltola 30:nneksi.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas eteni finaaliin big airin maailmancup-avauksessa Itävallan Kreischbergissä. Rinnekankaan temput riittivät viidenteen sijaan. Enni Rukajärvi oli naisten karsinnassa yhdeksäs ja Mikko Rehnberg miehissä 23:s.

Maastohiihto: Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena viides kahdeksan osuutta käsittäneen Tour de Skin lopputuloksissa. Myös Johanna Matintalo selviytyi maaliin asti, 17:ntenä. Tourin viimeisellä viikolla Pärmäkoski nakutti tasaista sijoitussarjaa: viides, viides, kuudes, kuudes (finaalissa perinteisen sprintissä) ja loppunousussa 12:s. Matintalo säesti mainiosti olemalla viides kymmenen kilometrin perinteisen yhteislähdössä Val di Fiemmessä sekä osuusajoissa myös viidenneksi nopein Toblachin perinteisen kympin takaa-ajossa.

Neljästä Tourin loppuun asti hiihtäneestä miehestä paras kokonaiskilpailussa oli 27:nneksi sijoittunut Markus Vuorela. Vuorela teki erityisen kovat hiihdot Val di Fiemmessä, jossa hän oli perinteisen 15 kilometrin yhteislähdössä 16:ssa ja perinteisen sprintissä seitsemäs. Myös Toblachissa Vuorelan vauhti riitti 30 parhaan joukkoon; 15 kilometrin vapaalla hän oli 24:s ja saman matkan perinteisen takaa-ajossa 25:s. Sprintissä pisteille ylsivät myös Juho Mikkonen (18:s) ja Lauri Lepistö (21:s). Kokonaiskilpailussa Mikkonen oli 39:s, Lepistö 50:s ja Verneri Suhonen 51:s.

Mäkihyppy: Antti Aalto sai hypättyä ehjän Keski-Euroopan mäkiviikon, kun sijoitus Bischofshofenissa oli 19:s. Kokonaiskilpailussa Aalto oli 15:s, mikä oli paras suomalaissijoitus kymmeneen vuoteen (Matti Hautamäki oli seitsemäs vuodenvaihteessa 2011). Niko Kytösaho oli päätösosakilpailussa 33:s ja kokonaiskilpailussa 39:s. Kytösaho oli suomalaisparivaljakosta etevämpi viikonloppuna Titisee-Neustadtin maailmancup-kisoissa kirjauttamalla sijoitukset 20 ja 25. Aalto oli 21:s ja 33:s. Tiivis maailmancup-kausi jatkuu Puolan Zakopanessa viikonloppuna. Myös continental cupia hypätään viikonloppuna, Itävallan Innsbruckissa.

Pikaluistelu: Vahvasti Hollannin Heerenveeniin keskitetty kilpailukausi käynnistyy tulevana viikonloppuna EM-kisoilla.

Yhdistetty: Maailmancup jatkuu liki kuukauden joulutauon jälkeen Italian Val di Fiemmessä tällä viikolla. Myös continental cupin avausviikonloppu Saksan Klingenthalissa on ohjelmassa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kotimaan näyttökilpailu ilma-aseiden EM-kotikisoihin järjestettiin viikonloppuna hajautetusti ympäri Suomea koronavirusrajoitteiden vuoksi. Miesten ilmakiväärissä tarkin oli molempina päivinä Aleksi Leppä tuloksillaan 628,1 ja 627,4. Naisissa Saana Peltonen (623,6) oli paras lauantaina ja Marianne Palo (626,1) sunnuntaina, mutta myös tyttöjen sarjassa ampunut Viivi Kemppi (625,3 ja 622,3) oli tarkkana. Ilmapistoolissa viikonlopun paras tulos oli Joonas Kallion 582 lauantaina.

Pöytätennis: Benedek Oláh palasi voittokantaan Ranskan liigassa lauantaina lyömällä Adrien Mattenet’n suoraan erin 3-0. Ranskan liiga jatkuu heti tiistaina.

Tennis: Emil Ruusuvuori ylsi kaksinpelissä toiselle kierrokselle kauden avausturnauksessaan ATP250-tasolla Turkissa. Nelinpelissä Ruusuvuori ja Harri Heliövaara etenivät puolivälieriin ja olivat äärimmäisen lähellä myös välieräpaikkaa. Heliövaara pääsi karsimaan myös kaksinpelin pääsarjaan, mutta jäi voiton päähän. Tällä viikolla tositoimissa on ainakin Anastasia Kulikova ITF-kiertueella Tunisiassa.

Yleisurheilu: Seiväshyppääjä Elina Lampela aloitti hallikautensa Kuortaneella sunnuntaina ylittämällä riman korkeudesta 420.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue nappasi MM-pronssia Kanadasta. Välierässä tuli niukasti takkiin 3-4 viime hetken maalilla Yhdysvalloilta, mutta pronssiottelussa Antti Pennasen valmentama joukkue oli Venäjää parempi maalein 4-1.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta