Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.01.2021 | Seuratoiminta

Innovatiiviset ratkaisut seuratoiminnan keskiössä: Suomi-Ruotsi-maaottelun järjestäminen poikkeavana vuonna oli Tampereen Pyrinnölle väylä rohkaista urheilutoimijoita

Vuoden 2020 urheiluseuraehdokas Tampereen Pyrintö on yksi Suomen suurimmista ja vanhimmista urheiluseuroista. Yleisseuran kehittämät kekseliäät toimet harrastamisen ylläpitämiseksi myös korona-aikana ovat keränneet runsaasti kiitosta sekä seuran sisällä että ulkopuolella.  

Harrastusryhmien toiminnan keskeydyttyä keväällä 2020 ryhtyi Tampereen Pyrintö kehittämään aktiivisesti eri lajien piirissä uusia harrastamisen ja liikkumisen mahdollisuuksia. Digitaaliset alustat otettiin vahvasti toimintaan mukaan seuratoiminnan jatkumisen mahdollistamiseksi. Seuran suunnistusjaostossa kehitettiin muun muassa O-skills analyysityökalu, jonka avulla voitiin toteuttaa ohjattuja suunnistusharjoituksia kokoontumisrajoitusten ajan. Palvelussa urheilijat pystyivät ilmoittautumaan harjoituksiin ja varamaan henkilökohtaisia lähtöaikoja. Käyttöön otettiin myös GPS-seuranta, jonka kautta harjoitusten analyysi onnistui etäyhteyksin. Tietyn numerokoodin avulla myös vanhemmat pääsivät seuraamaan GPS:n kautta lastensa liikkumista ja harjoitusten etenemistä yksityisyys huomioiden.

Seuran cheerleadingjaosto puolestaan hyödynsi täysin uudenlaisia virtuaalisia keinoja kilpailujen ja seuran kevätnäytöksen peruuntuessa. Harrastajien halu päästä kilpailemaan ja esiintymään havaittiin nopeasti ja tämän myötä jaosto järjesti Suomen ensimmäiset cheerleadingin etäkilpailut. Kilpailijat kuvasivat suorituksensa annettujen ohjeiden mukaisesti ja videot lähetettiin tuomareiden arvioitaviksi kisaviikonlopun aikana. Voittajat ja muita kärkisuorituksia julkaistiin Pyrintö Cheer Teamin Instagramin livelähetyksessä.

Kilpailujen järjestämisen suhteen merkittävänä seuran onnistumisena voidaan nähdä yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaottelun järjestelyt. Seuran urheilutoimenjohtajan Elisa Hakasen mukaan ensisijaisen tärkeää oli, että jokainen kokisi olonsa turvalliseksi saapuessaan Tampereen stadionille.

– Seurasimme koronaohjeistuksia aktiivisesti heti maaliskuusta lähtien. Tilanne eli jatkuvasti ja paljon tapahtumia peruttiin kesän osalta. Ensimmäisiä suunnitelmia uskalsimme laittaa vireille heinäkuussa maaottelun järjestämisen tiimoilta. Tapahtuman järjestäminen turvallisesti oli meille väylä rohkaista myös muita urheilutoimijoita. Halusimme esimerkillämme näyttää, että kaikki on mahdollista, kun tahtotila on oikea, Hakanen avaa.

– Isojen tapahtumien ja kilpailujen järjestämisen suhteen Tampereen Pyrintö on näyttänyt vahvaa vastuullisen ja turvallisen toiminnan esimerkkiä, toteaa Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja.

Yhtenä tärkeänä visiona seurassa on ollut ylläpitää aktiivista toimintaa, vaikka kokoontuminen onkin ollut rajoitettua. Esimerkiksi etäharjoitukset ja seuran omien urheilijoiden hyödyntäminen somessa ovat kannustaneet seuran jäseniä läpi kuluneen vuoden omatoimiseen harjoitteluun. Monipuolinen yhdessä tekeminen myös haastavana aikana on vahvistanut seuran yhteenkuuluvuutta uudella tavalla – edistäen samalla sekä urheilun että liikunnan jatkuvuutta.

Kuva: Urheilugaala