Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.01.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 2/2021: Arvi Savolaiselta myrskyvaroitus olympiakarsintakevääseen

Yhdistetyn miehet tarjosivat Salpausselän kisojen alla ilonhetkiä Val di Fiemmen maailmancup-viikonloppuna. Vaikka pääpaino kansainvälisessä urheilumaailmassa on talvilajeissa, kesälajeissakin tapahtuu: Arvi Savolainen säväytti Kroatiassa, kun painijat pääsivät pitkän koronaodottelun jälkeen molskille. Tällä viikolla alkavat muun muassa golfin Euroopan kiertue ja rallin MM-sarja.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Riikka Honkanen keskeytti molemmat kilpailut viikonloppuna Slovenian Kranjska Gorassa, kun naisten maailmancup jatkui suurpujotteluilla. Tällä viikolla maailmancupissa lasketaan vauhtilajeja, mutta Eurooppa-cupissa on ohjelmassa tekniikkakilpailuja.

Ampumahiihto: Tero Seppälä (31:s) ja Mari Eder (37:s) ylsivät maailmancupin pisteille Oberhofin pikakilpailuissa. Viesteissä miehet olivat lupaavasti sijalla 10, naiset sijalla 13. IBU cup käynnistyi niin ikään Saksassa, Arberissa. Suomen edustusoikeuden saanut Nastassia Kinnunen oli pikamatkoilla sijoilla 28 ja 30. Miehissä Heikki Laitinen oli ensimmäisessä kilpailussa 35:s ja toisessa 44:s. Jälkimmäisessä Joni Mustonen oli paras suomalainen, 30:s. Viesteissä sekä miehet että naiset tulivat maaliin 13:ntena. Tällä viikolla käydään Anterselvassa viimeiset maailmancupin osakilpailut ennen helmikuun MM-kisoja. IBU cup jatkuu Arberissa.

Lumilautailu: Maailmancup jatkuu tällä viikolla Sveitsin Laaxissa. Ohjelmassa ovat slopestyle-kilpailut. Myös lumilautakrossin maailmancup käynnistyy viimein, Italiassa.

Maastohiihto: Maailmancupissa palataan viikon tauon jälkeen tositoimiin Salpausselän kisoissa. Ohjelmassa ovat yhdistelmähiihdot ja viestit.

Mäkihyppy: Antti Aalto ylsi ainoana suomalaisena toiselle kierrokselle sijoittuen 19:nneksi maailmancupissa Puolan Zakopanessa. Joukkuekilpailussa Suomi oli seitsemäs joukkueella Aalto, Eetu Nousiainen, Jarkko Määttä ja Niko Kytösaho. Continental cupissa Innsbruckissa suomalaisia ei toisella kierroksella nähty. Miesten maailmancup jatkuu Lahdessa, naisten yli kuukauden tauon jälkeen Sloveniassa.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli avauspäivänä 500 metrillä 18:nneksi ja tonnilla 20:nneksi EM-kisoissa Heerenveenissä. Toisena päivänä Suomalainen ei enää viivalle ilmestynyt. Tällä viikolla samassa hallissa luistellaan maailmancupia.

Yhdistetty: Suomalaisia nähtiin palkintokorokkeella maailmancupissa Val di Fiemmessä kahdessakin kilpailussa, kun Ilkka Herola oli perjantain kilpailussa toinen ja Eero Hirvosen kanssa parisprintissä kolmas lauantaina. Sunnuntaina Herola oli loppusuoralla voittotaistelussa, vauhti riitti kuudenteen sijaan. Eero Hirvonen säesti henkilökohtaisissa kilpailuissa sijoilla 12 ja 10, Perttu Reponen sijoilla 34 ja 22, joista jälkimmäinen oli nuorukaisen tähänastisen uran paras maailmancupissa. Continental cup käynnistyi Saksan Klingenthalista, jossa Otto Niittykoski otti sijoitussarjan 15, 29 ja 27, Wille Karhumaa 18, 20 ja 22. Perjantaina myös Waltteri Karhumaa ylsi 30 parhaan joukkoon (19:s). Tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Lahdessa ja continental cupia Itävallassa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kisakallioon helmi-maaliskuun vaihteeseen suunnitellut ilma-aseiden EM-kisat päätettiin perua koronavirustilanteen vuoksi. Tämän hetken suunnitelma on, että olympiapaikat, jotka oli määrä jakaa Kisakalliossa, jaetaan myös ilma-aseiden osalta touko-kesäkuun EM-kisoissa Kroatiassa.

Golf: Euroopan kiertue vuosimallia 2021 käynnistyy tällä viikolla Arabiemiraateissa.

Paini: Arvi Savolainen sai pitkän kilpailutauon jälkeen lentävän lähdön tärkeään olympiakarsintakevääseen, kun hän paini 97-kiloisissa vakuuttavaan turnausvoittoon kovatasoisessa kansainvälisessä kreikkalais-roomalaisen painin turnauksessa Kroatian Zagrebissa. Matkan varrella Savolainen voitti muun muassa Elias Kuosmasen, joka ylsi keräilyjen kautta kolmanneksi. Kolmossijan nappasi myös 72-kiloisten välisarjassa Mikko Peltokangas. Lisäksi Vili Ropponen ylsi 87-kiloisissa pronssiotteluun, jonka hän hävisi. Vapaapainijat olivat turnauksessa Ranskassa, mutta Jere Heino, Anvar Suviniitty ja Taru Vainionpää jäivät ilman otteluvoittoja.

Pöytätennis: Benedek Oláh jatkoi voittojen tiellä Ranskan liigassa tiistaina, kun brasilialainen Eric Jouti (ITTF-ranking 88) kaatui erin 3-1.

Tennis: Anastasia Kulikova ehti edetä jo toiselle kierrokselle ITF-kiertueen turnauksessa Tunisiassa, mutta turnaus keskeytettiin paikalliseen koronavirustilanteeseen vedoten. Tällä viikolla tositoimissa on ainakin Harri Heliövaara, joka pelaa haastajatasolla Istanbulissa.

Yleisurheilu: Urho Kujanpää voitti miesten kilpailun tuloksella 550 ja Elina Lampela naisten kisan tuloksella 430 seiväshypyn talvikarnevaaleilla Pajulahdessa lauantaina.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kauden on määrä käynnistyä tekniikkalajeilla Sveitsistä tällä viikolla. Santeri Kiiveri puolustaa luokkansa maailmancupin kokonaisvoittoa pujottelussa.

Ei-olympialajit

Ralli: MM-sarja käynnistyy perinteisesti Monte Carlosta tällä viikolla.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta