Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.01.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 3/2021: Suomen viestijoukkue päätti yli 20 vuoden odotuksen Salpausselän kisoissa

Salpausselän kisojen parasta suomalaisantia tarjosivat sunnuntain maastohiihtoviestit. Harri Heliövaara rikkoi merkittävän rajapyykin ensimmäistä kertaa tennisurallaan. Mikko Korhonen avasi golfin Euroopan kiertueen lupaavasti, kuten myös Elmo Lakka yleisurheilun hallikauden.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Elian Lehto otti sijat 37 ja 41 Eurooppa-cupin super-G-kilpailuissa Sveitsin Zinalissa. Italiaan suunnitellut Eurooppa-cupin suurpujottelut siirtyivät helmikuun alulle. Alkuviikolla pujotellaan naisten Eurooppa-cupia Itävallassa, ja mukana ovat Riikka Honkanen ja kautensa avaava Erika Pykäläinen.

Ampumahiihto: Suomalaismiehet saivat hyvän kenraaliharjoituksen 10. helmikuuta alkaviin MM-kisoihin, sillä viestijoukkue Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Jaakko Ranta ja Olli Hiidensalo otti seiskasijan Anterselvan maailmancupissa. Seppälä oli normaalimatkallakin lupaavasti 19:s. Naisissa Suomi oli viestin 17:s, eikä maailmancupin pisteille ollut asiaa normaalimatkalla. IBU cupissa Arberissa Suomi oli sekaviestissä kymmenes. Henkilökohtaisten matkojen parasta antia oli hiljattain Suomen edustusoikeuden saaneen ja myös MM-joukkueeseen valitun Nastassia Kinnusen 20:s sija lyhennetyllä normaalimatkalla.

Freestyle: Kumparelaskun Eurooppa-cupin on määrä alkaa Ruotsin Åressa viikonloppuna. Myös freeskin Eurooppa-cupia on ohjelmassa Sveitsissä.

Lumilautailu: Suomalaisia ei nähty Laaxin maailmancupin slopestyle-finaaleissa. Enni Rukajärvi oli naisten välierässä 11:s, kun kahdeksan jatkoi finaaliin. Miehissä Mikko Rehnberg jäi karsintaan, sijalle 32. Rene Rinnekangas ja Valtteri Kautonen eivät päässeet edes laskemaan vammojen takia. Tämän viikon kohokohtana on Aspenissa kilpailtava X Games -tapahtuma, johon suomalaisista kutsun on saanut Rinnekangas.

Maastohiihto: Suomen miehet ottivat kakkos- ja naiset kolmossijan maailmancupin viesteissä Lahdessa. Miehille palkintokorokepaikka oli ensimmäinen maailmancupissa sitten marraskuun 2000, ja se tuli joukkueella Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Joni Mäki. Kolmososuudella hurjan hiihdon tehnyt Iivo Niskanen oli paras suomalainen lauantain yhdistelmähiihdoissa kahdeksannella sijallaan. Miehissä myös Ristomatti Hakola (26:s) ylsi maailmancupin pisteille. Naisissa pisteitä saivat Krista Pärmäkoski (9:s), Kerttu Niskanen (12:s), Johanna Matintalo (19:s), Laura Mononen (21:s) ja Riitta-Liisa Roponen (23:s). Tällä viikolla maailmancup siirtyy Ruotsin Faluniin.

Mäkihyppy: 24:nneksi sijoittunut Niko Kytösaho hyppäsi ainoana suomalaisena maailmancupin pisteille Salpausselän henkilökohtaisessa kilpailussa. Naisten maailmancup jatkui yli kuukauden tauon jälkeen Sloveniassa, jossa mc-pisteille liitelivät Julia Kykkänen (26:s) ja Jenny Rautionaho (27:s). Joukkuemäessä miehet olivat Lahdessa kahdeksansia ja naiset Ljubnossa kymmenensiä. Maailmancupit jatkuvat loppuviikolla Saksassa: miehillä Willingenissä ja naisilla Titisee-Neustadtissa.

Pikaluistelu: Maailmancupin tynkäkausi käynnistyi Heerenveenissä ilman suomalaisia. Cup päättyy tällä viikolla samassa kaupungissa.

Yhdistetty: Ilkka Herola sijoittui yhdeksänneksi Salpausselän kisojen henkilökohtaisessa kilpailussa. Muut suomalaiset jäivät maailmancupin pisteiden ulkopuolelle, vaikka seuraavat sijat 31-34 olivatkin tukevasti suomalaisten hallussa. Lauantain parisprintissä Herola ja Eero Hirvonen olivat seitsemänsiä. Continental cupissa Itävallassa 30 parhaan joukkoon sijoittuivat vain suomalaisnaiset; Annamaija Oinas otti sijoitussarjan 23, 26 ja 26, Alva Thors puolestaan 27, 32 ja 29. Maailmancupissa on loppuviikolla ohjelmassa Seefeldin perinteinen triplakilpailu.

Kesäolympialajit

Golf: Mikko Korhonen aloitti suomalaispelaajista vahvimmin Euroopan kiertueen sijoituttuaan 15:nneksi Abu Dhabissa. Myös Tapio Pulkkanen (41:s) läpäisi cutin, toisin kuin Kalle Samooja ja Sami Välimäki. Tällä viikolla jatketaan Dubaissa.

Tennis: Harri Heliövaara nousi ensimmäisen kerran urallaan tenniksen maailmanlistan sadan parhaan joukkoon. Rajapyykki rikkoutui (juuri sijalle sata) Heliövaaran edettyä finaaliin asti brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa Istanbulissa haastajatason turnauksessa. Laura Hietaranta putosi kaksinpelissä avauskierroksella ja nelinpelissä puolivälierissä kauden avausturnauksessaan, ykkösluokan junioriturnauksessa Ukrainassa. Heliövaara jatkaa Antalyaan, jossa hän pelaa haastajaturnauksen parinaan Tšekin Zdenek Kolar.

Yleisurheilu: Elmo Lakka osoitti hyvää tuloskuntoa heti hallikauden alussa pinkomalla 60 metrin aidoissa ennätyksensä 7,64. Tulos alitti EM-hallien tulosrajan – kuten myös kakkoseksi aitoneen Ilari Mannisen aika 7,87. Ensimmäisessä juoksussa Lakan aika oli 7,79, Mannisen sama 7,87. Suomen kärkikolmiloikkaajista Simo Lipsanen ja Senni Salminen hyppäsivät pituutta Joensuussa; Lipsanen 766, Salminen 630.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri oli pystyluokan maailmancup-avauksessa pujottelussa toinen ja neljäs. Aiemmin viikolla käydyissä suurpujottelukilpailuissa Kiiveri otti sijat viisi ja kuusi.

Ei-olympialajit

Ralli: Päätöspäivän rengasrikko pudotti Kalle Rovanperän palkintokoroketaistelusta MM-sarjan avausosakilpailussa Monte Carlossa. Rovanperä ajoi Toyotallaan neljänneksi. Teemu Sunisen kilpailu päättyi heti avauserikoiskokeella.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue aloittaa EM-karsinnat torstaina vierasottelulla Belgiaa vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta