Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.01.2021 | Olympiakomitea

Kohti tasa-arvoisempaa urheilua – yhdenvertaisuus kaikkien urheilutoimijoiden yhteinen asia

Kaksivuotinen Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hanke tulee päätökseensä keväällä. Hankkeen aikana on järjestetty kaksi vuodenmittaista koulutusohjelmaa, joissa kussakin on ollut mukana 30 osallistujaa. Koulutukset suunnattiin erityisesti seura- ja aluetasolla toimiville naisille. Koulutusohjelmassa keskeisessä roolissa olivat osanottajien mentorointi sekä yhteiset koulutustilaisuudet. Jokainen osallistuja teki koulutuksen lopuksi myös konkreettisen tasa-arvoteon omassa vaikutuspiirissään.

Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hankkeen Kohti tasa-arvoista urheilua -loppuwebinaarissa esiin nousivat urheilun ja liikunnan kentällä tehdyt vastuullisuusteot ja tulevaisuuden toimintasuunnitelmat. Suomen Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho ja viestintä- ja markkinointipäällikkö Jarno Tiusanen toivat esiin liiton toimia yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi lajin piirissä.

– Näemme vastuullisuuden asiana, joka läpileikkaa koko toimintamme. Se on teema, joka esitellään strategiassamme ensimmäisenä. Olemme toteuttaneet muun muassa erilaisia kyselyitä seuroille, joiden avulla olemme pystyneet hahmottamaan kentän tarpeita. Kyselyiden kautta havaitsimme muun muassa lajimme naistoimijoiden määrän olevan vähäinen, Purho avaa.

– Eettinen toimikuntamme perusti vuonna 2020 naisverkoston, jonka tavoitteena on saada innostettua lisää nais- ja tyttötoimijoita lajimme pariin. Pilotoimme tätä viime vuoden puolelle ja tänä keväänä käynnistämme toiminnan webinaarien muodossa, Tiusanen jatkaa.

Myös Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki sekä Finlands Svenska Idortt:n På samma linje -hankkeen projektikoordinaattori Tarja Krum toivat esiin tasa-arvo- ja vastuullisuustekoja omilta toimintakentiltään.

– Erityisen tärkeää on tunnistaa, että haasteita löytyy yhä edelleen. Niin vastuullisuuteen kuin tasa-arvoonkin tulee kiinnittää huomiota myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi syrjinnän ehkäisyyn tulee aktiivisesti kiinnittää huomiota liittojen ja seurojen työssä, Lähdesmäki toteaa.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen osa Olympiakomitean strategiaa

Hankkeen projektipäällikkö Nina Kaipio on ollut erityisen iloinen siitä, että avoimet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuswebinaarit ja -seminaarit ovat kiinnostaneet laajaa joukkoa.

– Hanke on ollut ainutlaatuinen kokemus niin osallistujille kuin tekijöille. Koronaviruspandemiasta huolimatta olemme voineet jatkaa, ja verkosto on antanut voimaa haastavina aikoina. Johtamiskoulutukselle on selvästi ollut tarvetta. Mentorointi on noussut yhdeksi merkittävimmäksi toiminnanmuodoksi, Kaipio summaa.

– Olen oppinut matkan varrella valtavasti. Iso kiitos kaikille mukana olleille. Työ jatkuu, Kaipio kiittelee.

Olympiakomitean strategiassa vastuullisuuden teemat näyttäytyvät kaikissa toimissa. Yhdenvertaista ja tasa-arvoista toimintaa halutaan edistää vahvasti myös jatkossa.

– Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tärkeä osa urheiluyhteisön yhteistä vastuullisuusohjelmaa. Työ teemojen parissa jatkuu vahvana. Naiset vaikuttajana -hankkeen avulla olemme saaneet työhön lisää hyviä työkaluja, verkostoa ja inspiraatiota, kertoo Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine.

Viimeinen Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hankkeen seminaari Avoin ja hyväksyvä seuratoiminta järjestetään tiistaina 23.3. Ilmoittaudu mukaan 15.3. mennessä https://www.olympiakomitea.fi/uploads/2020/12/5f115d8b-avoin-ja-hyvaksyva-seuratoiminta_kajaani.pdf

Suomen Olympiakomiteassa on parhaillaan käynnissä kaksi johtajuuteen liittyvää koulutushanketta. Molempien koulutusten tavoitteena on vahvistaa liikunnan ja urheilun parissa toimivien naisten johtamisosaamista sekä kannustaa heitä hakeutumaan urheilun johtotehtäviin.

Lue lisää aiheesta