Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.01.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Uudistuneet Lasten Liike -koulutukset edistävät kaikille avointa toimintaa

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellun Suomen harrastamisen mallin tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin kokonaisvaltainen lisääminen. Harrastamisen mallin avulla jokaiselle lapselle ja nuorelle halutaan tarjota mahdollisuus osallistua mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Suomen harrastamisen mallin valmistelun keskiössä on näyttäytynyt lasten ja nuorten kuuleminen. Koululaisille suunnattujen kyselyiden avulla on haluttu kartoittaa, millaisia harrastuksia lapset ja nuoret haluavat järjestettävän. Kyselyjen avulla kunnat ja koulut saavat tietoa siitä, millaisia harrastuksia lapset ja nuoret haluavat, jolloin mielekkäiden harrastusten tarjoaminen mahdollistuu. Syksyllä 2020 koululaiskysely toteutettiin neljättä kertaa.

Maksuton harrastustoiminta koulupäivän yhteydessä tarjoaa entistä useammalle lapselle ja nuorelle yhdenvertaisen harrastamisen mahdollisuuden. Koulupäivän läheisyydessä järjestetty harrastus mahdollistaa merkittävän helpotuksen myös arjen aikatauluttamiseen – niin lasten ja nuorten kuin vanhempienkin kannalta.

Lasten Liike -toimintamalli Suomen harrastamisen mallia edistämässä

Lasten Liike on koko liikuntayhteisön luotsaama toimintamalli, jonka tavoitteena on lasten ja nuorten liikunnan lisääminen ja harrastamisen edistäminen. Jokaiselle lapselle halutaan tarjota mahdollisuus osallistua liikuntaharrastukseen mukaan. Olympiakomitea työskentelee aktiivisesti paikallisella tasolla liikunnan aluejärjestöjen, kuntien, urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa Lasten Liike -toiminnan edistämiseksi.

Lasten Liike tarjoaa urheiluseuroille, muille liikunnallista harrastamista toteuttaville järjestöille ja kunnille valmiin mallin sekä erilaisia tukitoimia harrastustoiminnan toteuttamiseksi. Toimintaa organisoivat seura- ja kuntakoordinaattorit saavat käyttöönsä kattavat materiaalit harrastustoiminnan järjestämisen ja hallinnon tueksi. Lisäksi ohjaajille, valmentajille ja opettajille järjestetään ajantasaista koulutusta ja materiaaleja toiminnan toteuttamiseksi.

– Uudistuneita Lasten Liike -koulutuksia käynnistettiin viime vuonna. Tänä vuonna koulutukset jatkuvat liikunnan aluejärjestöjen toimesta. Uudistetusta koulutusohjelmasta löytyy nyt kahden eri lähtötason ohjaaja- ja valmentajakoulutuksia. Sekä aloitteleville että kokeneille tarjotaan omat koulutukset. Koulutukset ovat kaikille avoimia ja haluamme, että ne palvelevat jokaista osallistujaa parhaalla mahdollisella tavalla lähtötasosta riippumatta, toteaa Olympiakomitean lasten liikunnan ja urheilun asiantuntija Marko Viitanen.

Koulutuksen sisältöjä uudistettaessa toimiympäristön tarpeiden kartoittaminen on nähty tärkeänä. Kuntien ja seurojen kuulemista on lisätty, jotta toimintakentän tarpeisiin kyetään vastaamaan.

– Koulutuksen sisältöjä on haluttu tuottaa tukemaan erityisesti kaikille avointa toimintaa. Olemme halunneet huomioida yhä vahvemmin esimerkiksi monikulttuurisuuden ja erilaiset toimintarajoitteet. Haluamme, että kaikki lapset ja nuoret voivat harrastaa samassa ryhmässä, Viitanen jatkaa.

Visiona yksilön tarpeet huomioiva liikunta ja harrastustoiminta

– Uudistusten avulla olemme halunneet kehittää seurojen valmentajien ja ohjaajien valmiuksia toiminnan järjestämisessä niin, että lasten ja nuorten erityistarpeet osataan kohdata oikein. Toimintaa tulee järjestää niin, että siihen voivat osallistua kaikki halukkaat, toteaa Paralympiakomitean seurakehittäjä Nina Peltonen.

Olympiakomitean, Paralympiakomitean ja Haaga-Helian Vierumäen yksikön opiskelijoiden kanssa toteutetut Lasten Liike -vinkkivideot ovat osa uutta koulutusohjelmaa. Erilaisten vinkkivideoiden avulla on tuotu esiin huomioita, joista olisi tärkeää huolehtia kaikille lapsille ja nuorille avoimen liikunnan ja harrastamisen kentällä.

–  Videot toimivat ennen kaikkea tukena harrastustoiminnan järjestäjille, jolloin sekä valmentajat että ohjaajat saavat konkreettisia ohjeita ja apua siihen, millä tavoin kaikille avointa toimintaa tulisi järjestää. selventää Peltonen.

  •  Tutustu Lasten Liikkeen 10 vinkkivideoon tästä.
  •  Mikä on Lasten Liike? Lue lisää täältä.

Lue lisää aiheesta