Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.02.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 5/2021: Yleisurheilussa vietettiin SE-murskajaisia

Suomalaisyleisurheilijat ovat aloittaneet hallikauden räjähtävästi laajalla rintamalla Suomen ennätystä jo kahdesti parantaneen Nooralotta Nezirin johdolla. Maukkaan voiton jo avauskierroksella ottanut Emil Ruusuvuori ja Henri Kontinen tähtäävät menestykseen tenniksen Australian avoimissa. Talvilajien MM-kilpailut käynnistyvät toden teolla alkaneella viikolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: MM-kisoihin valittu suomalaiskolmikko väläytti Eurooppa-cupin suurpujotteluissa viikolla: Riikka Honkanen oli 17:s ja Erika Pykäläinen 18:s Slovenian Krvavecissa ja Samu Torsti 18:s Italian Folgariassa. Folgarian toisessa suurpujottelussa Torsti laski ulos radalta. Marlon Sjöbergin vauhti riitti Folgariassa sijalle 48 sekä viikonloppuna Berchtesgadenissa sijoille 47 ja 37. MM-kisat Italiassa käynnistyvät heti maanantaina, mutta suomalaisittain kiinnostavimmat tekniikkalajit ovat vasta toisella kilpailuviikolla. Naisille on tarjolla Eurooppa-cupin suurpujotteluja viikonloppuna Saksassa.

Ampumahiihto: MM-kisat polkaistaan Slovenian Pokljukassa käyntiin keskiviikkona sekaviestillä. Viikonloppuna ohjelmassa ovat pikakilpailut ja takaa-ajot.

Freestyle: Ainoana suomalaisena maailmancupissa Yhdysvaltain Deer Valleyssä mukana ollut Akseli Ahvenainen ei päässyt maaliin asti kumpareissa. Parikumpareissa Ahvenainen oli 25:s. Eurooppa-cupissa Taivalkoskella suomalaisilla kulki, sillä Johannes Suikkari voitti molemmat miesten kilpailut ja myös Severi Vierelä ylsi palkintokorokkeelle kahdesti (toinen ja kolmas). Naisten puolella Riikka Voutilainen oli perjantaina neljäs ja voitti lauantaina. Taivalkoskella kilpaillaan uudet kaksi kilpailua alkuviikolla.

Lumilautailu: Lumilautakrossin maailmanmestaruuksista kilpaillaan tällä viikolla Ruotsissa. Sloveniassa on määrä laskea slopestylen ja big airin Eurooppa-cupia alkuviikolla.

Maastohiihto: Jasmi Joensuu ja Verneri Suhonen selviytyivät välieriin asti ja kirjauttivat kymmenennet sijat maailmancupin vapaan sprinteissä Ruotsin Ulricehamnissa. Maailmancupin pisteille ehtivät myös Joni Mäki (13:s), Lauri Vuorinen (18:s), Juuso Haarala (27:s) ja ensimmäisen mc-pisteensä saavuttanut Anni Alakoski (30:s). Sunnuntain vapaan parisprinteissä finaalipaikan ottivat Suomen kakkosjoukkueet; Anne Kyllönen ja Katri Lylynperä olivat yhdeksänsiä, Juuso Haarala ja Lauri Vuorinen yhdeksänsiä. Suomi ei lähetä joukkuetta Nove Meston maailmancupiin, joten tulevan viikon merkittävintä antia ovat nuorten MM-kotikisat Vuokatissa.

Mäkihyppy: Antti Aalto hyppäsi lauantaina maailmancupin pisteille Klingenthalissa sijoituttuaan 23:nneksi. Sunnuntaina toinen kierros jäi haaveeksi, kuten Niko Kytösaholla kummassakin kilpailussa. Julia Kykkänen oli tasainen naisten maailmancupissa Hinzenbachissa, sillä kolme kilpailua tuotti sijoitukset 27, 25 ja 27. Perjantain kilpailussa myös Jenny Rautionaho ylsi mc-pisteille oltuaan 26:s. Eetu Nousiainen ja Jarkko Määttä urakoivat peräti neljä continental cupin kilpailua Saksan Willingenissä; Nousiaisen sijoitussarja oli 20-22-7-8 ja Määtän 19-31-20-12. Miesten maailmancup jatkuu Zakopanessa, minkä lisäksi nuorten MM-mitalit ovat jaossa Lahdessa.

Pikaluistelu: Kansainvälinen tynkäkilpailukausi huipentuu matkakohtaisiin MM-kisoihin loppuviikolla. Tapahtumapaikkana säilyy EM-kisojen ja maailmancupin tapaan Hollannin Heerenveen.

Yhdistetty: Ilkka Herola oli tuttuun tapaan paras suomalainen MM-kisojen kenraaliharjoituksessa, Saksan Klingenthalissa kilpaillussa maailmancup-viikonlopussa. Herola otti sijat 4 ja 17. Eero Hirvonen oli lauantaina 23:s ja sunnuntaina 21:s, Arttu Mäkiaho 47:s ja 42:s. Suomen nuorisokaarti esitti lupaavia otteita continental cupissa Lahdessa, etenkin sijat 3 ja 5 napanneen Wille Karhumaan johdolla. Myös Otto Niittykoski otti hyvät sijoitukset (11 ja 6). Tällä viikolla kilpaillaan nuorten maailmanmestaruuksista Lahdessa.

Kesäolympialajit

Golf: Mikko Korhonen sijoittui parhaana suomalaisena 33:nneksi, kun Euroopan kiertue jatkui Saudi-Arabiassa. Kalle Samooja, Sami Välimäki ja Tapio Pulkkanen karsiutuivat viikonlopun kierroksilta.

Nyrkkeily: Mira Potkonen, Vilma Viitanen ja Muhammad Abdilrasoon ovat tällä viikolla Unkarissa kansainvälisessä Bocskai-turnauksessa.

Pyöräily: Jaakko Hännisen oli määrä avata kautensa viime viikolla Espanjassa, mutta Volta a la Comunitat Valenciana -etappiajo peruttiin koronavirukseen vedoten. Hännisen kaudenavaus siirtyy helmikuun lopulle.

Tennis: Emil Ruusuvuori eteni toiselle kierrokselle ATP250-tason turnauksessa Melbournessa. Myös Henri Kontisen turnaus nelinpelissä päättyi sijoille 9-16 Pierre-Hugues Herbertin kanssa. Kaksikko on mukana aamuyöllä käynnistyneessä kauden ensimmäisessä Grand Slam -turnauksessa samassa kaupungissa. Ruusuvuori eteni jo toiselle kierrokselle kaksinpelissä voittamalla ATP-rankingin sijalta 11 löytyvän Ranskan Gael Monfilsin.

Harri Heliövaaran taival haastajakiertueella Turkissa päättyi edellisviikon tapaan puolivälieriin tšekkipari Zdenek Kolarin kanssa. Otto Virtanen juhli uransa toista kaksinpelin turnausvoittoa ITF-kiertueella Kazakstanissa. Matkan varrella Virtanen löi muun muassa toisella kierroksella Patrik Niklas-Salmisen, jonka kanssa hän eteni nelinpelissä välieriin. Iiro Vasan turnaus päättyi jo karsinta-avauksessa. Kazakstanissa jatketaan ITF-kiertuetta myös tällä viikolla, Heliövaara puolestaan pelaa haastajatasolla Italiassa.

Yleisurheilu: Tällä viikolla Ranskassa kilpaileva Nooralotta Neziri jatkoi 60 metrin aitojen SE-tehtailuaan myös Berliinissä, kun kellot pysähtyivät aikaan 7,91. Edelle ehtivät Yhdysvaltain Christina Clemons ja Hollannin Nadine Visser, joka otti revanssin Karlsruhessa Nezirille kärsimälleen tappiolle sadasosan turvin. Reetta Hurske oli viides ajalla 8,12. Kansainvälisessä ympäristössä oli aitomassa myös Elmo Lakka, joka otti Dortmundissa sunnuntaina kakkossijan ajalla 7,74. Perjantaina saatiin kova kansainvälinen tulos myös kotimaassa, kun Toni Kuusela heitti halliolosuhteissa harvinaisen 80 metrin puhkaisun (80,46) keihäässä Mustasaaren Botniahallissa.

Nezirin esimerkkiä seurasivat viikonloppuna Lotta Kemppinen ja Ella Junnila; Kemppinen murskasi 60 metrin yli 30 vuotta kestäneen Suomen ennätyksen juoksemalla 7,19 Helsingissä ja Junnila hyppäsi korkeuden halli-SE:n 192 Ruotsin Sätrassa. Myös miesten 60 metrillä saatiin Helsingissä EM-rajan alitus, kun Samuli Samuelsson pysäytti kellot kahdesti aikaan 6,68. Samuel Purola jäi tästä sunnuntaina kaksi sadasosaa Jyväskylässä. Jyväskylässäkin SE-tulosta hätyyteltiin, kun Sara Kuivisto juoksi 800 metriä aikaan 2.03,84. Turussa säväytti puolestaan Wilma Murto hyppäämällä seivästä 451, Tampereella Senja Mäkitörmä työntämällä kuulaa 17,30. Seitsenottelijoista Maria Huntington juoksi 60 metrin aidat 8,37, hyppäsi pituutta 637 ja työnsi kuulaa 13,36 Miia Sillmanin säestäessä tulossarjalla 8,65, 609 ja 13,26. Sunnuntaina Taika Koilahti avasi hallikautensa lupaavasti hyppäämällä pituutta 646.

Paralympialajit

Alppihiihto: Paremmin tekniikkalajeissa viihtyvä Santeri Kiiveri otti pystyluokan syöksyissä sijoitukset 11 ja 8 maailmancupissa Itävallan Saalbachissa. Ensimmäisessä super-G:ssä Kiiveri oli seitsemäs, toinen päättyi keskeytykseen.

Lumilautailu: Maailmancup-kausi avataan ja kilpailuperuutusten vuoksi näillä näkymin myös päätetään viikonloppuna Pyhällä. Ohjelmassa on kaksi lumilautakrossikilpailua.

Tennis: Taneli Tenhusen on määrä aloittaa kautensa tällä viikolla Isossa-Britanniassa.

Joukkuepelit

Futsal: Suomi kärsi vieraissa tappion maalein 4-7 EM-karsintojen toisessa ottelussa Italiassa. Karsinta jatkuu maaliskuun alussa.

Jääkiekko: Ruotsissa pelataan tällä viikolla kauden kolmas EHT-turnaus.

Koripallo: Naisten maajoukkueen EM-karsinnat päättyivät Portugalissa kuplaolosuhteissa. Torstaina maailmanrankingin kuutonen Belgia oli parempi pistein 82-47 ja lauantaina Ukraina löi Suomen 91-75. Suomi voitti karsinnoissa yhden ottelun kuudesta ja oli karsintalohkonsa neljäs.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta